Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00
Sezon Pirinç, İtalyan mutfağının ünlü yemeklerinden olan, Türkiye’de ise eski İçişleri Bakanı Osman Güneş’e şaraplısından ikram eden eski Muğla Valisi Temel Koçaklar ile gündeme gelen Risotto için özel pirinç üretti.
Bugüne kadar Türkiye’de sadece ithal Risotto pirinci satıldığını belirten Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "İtalyan Arborio, Tayland Jasmin, Hindistan Basmati özel cins pirinçler, yurtdışından ithal edilerek İtalyan ve Hint markalarıyla satılıyordu. İthal markalara yerli alternatifler yaratmak amacıyla bu pirinçleri Sezon markasıyla pazara sunduk" dedi.
TARİFİNDE ŞARAP YOK: Risotto, geçtiğimiz aylarda Muğla Valisi Temel Koçaklar’ın "şaraplı Risotto nedeniyle" görevden alındığı iddiaları ve şef garson Menderes Yanar’ın da işini kaybetmesiyle gündeme gelmişti. Risotto, isteğe bağlı olarak şarapla da yapılabiliyor. Sezon Pirinç’in kiloluk ambalajda satışa sunduğu Arborio pirincinin kutusundaki Risotto tarifinde ise şarap yer almıyor.
CİRO HEDEFİ 90 MİLYON YTL: Bu arada Sezon markası adı altında yılda yaklaşık 60 bin ton pirinç satışı gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, 2007 yılı ciro hedeflerinin 90 milyon YTL olduğunu açıkladı. Sezon Pirinç İpsala tesislerinde saatte 12 ton çeltik işlendiğini söyleyen Erdoğan, pazara yılda 50 bin ton işlenmiş pirinç sunulduğunu belirtti.
KABUĞUNDAN ELEKTRİK: Çeltik kabuğundan elektrik enerjisi üretimi projelerinin olduğunu ve başlangıçta sadece kendi üretim tesislerinin ihtiyacını karşılayacaklarını söyleyen Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Enerji yatırımıyla ilgili fizibilite çalışmalarını tamamladık ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan yatırımla ilgili gerekli izni aldık. Yatırımın maliyeti 2.5 milyon Euro. Enez’de yenilenebilir enerji ile ilgili daha kapsamlı bir yatırım için görüşmeler yapıyoruz" dedi. Sistemden kullanılan elektriğin maliyetinin 7 Euro olduğunu anlatan Erdoğan, kuracakları tesisin enerji maliyetini 5,5 Euro’ya çekeceğini vurguladı."
ÜÇ ÜLKEDEN İTHALAT: Türkiye’de 650 bin ton civarında çeltik üretimi gerçekleştiriliyor. Bu da 350 bin ton pirince karşılık geliyor. Tüketim ise 550 bin ton civarında. Aradaki 200 bin tonluk açık ithalat yoluyla karşılanıyor. Türkiye çeltik ithalatını önemli miktarda ABD, İtalya ve Mısır’dan gerçekleştiriyor.