Diyete başlayan birinin yaptığı ilk değişiklik karbonhidrat tüketimini kesmektir. Kilo almaya neden olan ve belli bölgelerdeki yağ birikiminin sorumlusu olarak her zaman ekmek ve türevleri suçlanır. Ancak karbonhidratı kesmek, özellikle kadınların psikolojisini ciddi şekilde olumsuz etkiler.
#Serotonin İhtiyacıHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk Yazarİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#Kedilerin Sağlığa Etkisi90’lı yılların en büyük pop yıldızlarından biri olarak ünlenmişti. Take That grubuyla dünyayı kasıp kavurduktan sonra yoluna tek başına devam etti ve dünya çapında tanınan bir şarkıcı olmaya, milyonlarca albüm satmaya devam etti.
#Robbie WilliamsABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#KediMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitÇiçeklerin açması, cıvıl cıvıl kuş sesleri, cildimizin gün ışığını görmesi... Yaz aylarını sevmemizin en önemli nedenlerinden sadece birkaçı... Peki, uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yaz gelmişken güneşin bizlere sunduğu bu güçlü keyfi, hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? İşte size kendinizi ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hissettirecek 12 öneri...
#SporKulaklarımızda tele akustik seslerimiz, ekran karşısındayız. O Çeşme’de bir beach’te. Ben İstanbul, ev... Çok eğlenceli biri. Üç-beş sorudan sonra röportaj yapar gibi değil de dertleşiyoruz. Ben işin ucunu bıraktım, uzun uzun o anlatıyor. Sadece aralara girip anlamadığım yerleri biraz açmasını istiyorum. Bu okuyacaklarınız Edis’ten bir çeşit mektup yani. Daha kolay okunması için bölümlere ayırdım, o kadar. Sohbet tabii ki yeni şarkısı “Yalancı”yla başladı ama oradan burçlara, seyahate, sosyal medyaya nasıl geldi, ben de anlamadım.
#EdisSağlık yaklaşımım son derece net ve açıktır: “Bilimsel esaslara dayanan modern tıbbın, sağlığımızı yöneten, koruyup geliştiren, gerekli olduğunda da hastalıklarımızı tedavi eden yöntemlerine yürekten ve vazgeçilmez bir şekilde inanır, onları uygularım.” Bununla birlikte “geleneksel ve tamamlayıcı tıp” yöntemlerinden de istifade etmeyi asla ihmal etmem. Diğer taraftan, bizim kültürel olarak da zaten bu iki yaklaşımı birleştirmeye çok yakın bir sosyal/geleneksel yapılanmamız olduğuna inanırım. Netice olarak da “bütüncül sağlık yaklaşımı” başlığıyla özetleyebileceğimiz yeni bir sağlık yaklaşımının savunucusuyum.
#SağlıkSarılmak özgüveni arttırıyor, çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Ebeveyniyle sıcak ilişki kuran çocuğun duygusal zekâsı da yüksek oluyor, yalan söylemeye ihtiyaç duymuyor. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltıp bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
#ÇocukHavaların soğuduğu ve pek çoğumuzun evde daha çok zaman geçirdiği kış aylarında maalesef fazla kilolar alınır ve yaza doğru bu kilolar vermeye çalışılır. Peki kışın kilo almak normal mi, almamak için ne yapmalı? İşte kış aylarında daha fazla kilo almamızın nedenleri...
#Kışın Neden Kilo AlırızOKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifToplum içerisinde bazı hastalıklar yaygın olarak görülebilir. Özellikle de huzursuz bacak sendromu ile çok sık karşılaşılabilir. Huzursuz Bacak Sendromuna ne iyi gelir ve nasıl geçer? Huzursuz Bacak Sendromu nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Sınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#Kahvaltıİzolasyon sürecinde her türlü sosyal aktiviteyi evlerimizde dijital ortamda gerçekleştirdik, dış dünyayla tüm iletişimimizi ekranlar aracılığıyla kurduk. Kafelerde buluşup kahve içmeyi, yemeğe çıkmayı, eğlenceye gitmeyi neredeyse unuttuk. Haliyle ‘çevrimdışı’ sosyalleşme becerilerimiz de büyük oranda köreldi. Bu durum bazı insanlarda sosyal anksiyeteye neden oluyor. Sevdiklerimizden destek almak, kademeli olarak sosyalleşmek, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, rahat ettiğimiz mekânlara gitmek işe yarayabilir...
#Gazetehaberleri