Paylaş
* 10 yaşındaymış gibi gül...
* 20 yaşındaymış gibi eğlen...
* 30 yaşındaymış gibi gez...
* 40 yaşındaymış gibi düşün...
* 50 yaşındaymış gibi tavsiye ver...
* 60 yaşındaymış gibi önemse...
* 70 yaşındaymış gibi sev...
1- UZUN GÜN IŞIĞINDAN YARARLANIN
Güne mutlu başlamak için en önemli etkenlerden biri gün ışığıdır. Bir işiniz olmasa bile sabahın erken saatlerinde uyanın. Gün ışığında dışarıda daha çok vakit geçirme fırsatını kaçırmayın.
2- AÇIK HAVADA ETKİNLİK YAPIN
Doğanın bizlere sunduğu bu nimetlerden yararlanmak için ağaçlar arasında yürüyün, isterseniz çimler üzerine uzanın ve gökyüzünü seyredin.
“Ben tek başıma bunu yapamam” diyorsanız sevdiklerinizle piknik organize edin. Piknikler sosyalleşmenin en ekonomik aktivitesidir.
Piknik, kent hayatı içinde biraz olsun huzur bulmanızı sağlayacaktır.
Eve kendinizi kapayarak doğanın mutluluk veren etkisinden mahrum kalmayın.
3- ÖĞÜN SAYISINI AZALTIN
Yazın kilo vermek kış ayına göre daha kolaydır. Vücudumuz kışın kendini soğuktan korumaya çalışır ve sürekli ısı üretmeye çalışarak enerji harcar. Bu nedenle daha çok acıkırız ve daha sık aralıklarla besin tüketmek isteriz. Yazın hava sıcak olduğundan böyle bir durum gerçekleşmez. Daha az enerji harcarız ve iştahımız daha azdır. O yüzden yazın 3 ana öğün tüketmenize gerek yok! Yazın mümkünse öğle öğününü azaltın ya da ara öğün gibi yapın. Akşamları da mümkün olduğunca az yemeğe özen gösterip sıvıyla beslenin.
Yatmadan en az 2 saat önce yeme işini sonlandırın.
4- SUYLA HAŞIR NEŞİR OLUN
Deniz suyu ve kum, insan cildine farklı yönlerden fayda sağlar. Psikolojik olarak da iyi hissetme duygusu üzerine katkıları da oldukça büyüktür.
Hazır yaz gelmişken havuzun ve denizin bulunduğu yerlerde olmak iyi alternatifler arasında. Eğer tatile gitme imkânınız yoksa üzülmeyin.
Evinizde bahçeniz varsa hortumla bahçenize çıkın ve suyun keyfini doyasıya çıkarın.
En yakın bir deniz kenarına gidip ayakkabılarınızı çıkararak sahilde 15-20 dakika yürüyün de...
5- BOL BOL HAREKET EDİN
Yaz sabahlarında bisiklet sürmek, koşmak, hareket halinde olabilmek adına iyi alternatifler.
Bunları yapmaya imkânınız yoksa bol bol yürüyün. Yürüyüş en iyi antidepresandır. Yürürken kan dolaşımımız artar.
Bu da beyninize gidecek oksijen ve glikoz miktarını artırır. Vücudun dopamin, noradrenalin ve serotonin gibi kimyasallar üretmesine neden olur.
Bunlar insanın haleti ruhiyesini düzenleyip anksiyete ve depresyon yaşamasını engeller.
6- KENDİNİZE YENİ ALANLAR AÇIN
Hazır güneşin ışığıyla motive olmuşken kışın televizyon karşısında ve internette kaybettiğiniz zamanı yaz mevsiminde doğru yöneterek kişisel gelişiminize önem verin. Uzun zamandır okumayı ertelediğiniz kitapları okuyun.
Bir yabancı dil öğrenip bir müzik aleti çalmayı öğrenebilirsiniz. Aslında en önemlisi yaptığınız işten keyif almaktır. Tatil süresi boyunca bir süredir yapmayı ertelediğiniz şeyleri yaparak zamanı verimli bir şekilde kullanabilir ve bu sayede kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.
7- UYKUNUN GÜCÜNÜ HAFİFE ALMAYIN!
Bedenimizin kendini yenilemesi için düzenli ve yeterli uyumak önemli. Ancak yaz aylarında artan ışık, sosyalleşme ve artan yüksek sıcaklık uyku bozukluğuna neden olabilir. Uyku sorunlarını azaltmak için öğlen ve akşamları dışarıya çıkmanız gerektiğinde koyu renk güneş gözlüğü ya da şapka takabilir, öğleden sonra ya da akşamın erken dönemlerinden itibaren ışığı geçirmeyen koyu renkli perdeler ve loş ışık kullanabilirsiniz. Eğer gece uykularınızda sorun yaşıyorsanız kendinizi daha enerjik ve iyi hissetmek için öğlen saatlerinde mutlaka 20-30 dakika şekerleme tadında siesta yapabilirsiniz.
8- KENDİ ÜLKENİZDE TURİST OLUN
Tatil denilince bulunduğunuz coğrafyanın dışına çıkmak zorunda değilsiniz. Türkiye çok güzel bir ülke. Saklı cennetlerle, gezilecek tarihi mekânlarla dolu... Yurtdışına çıktığınızı varsayalım ve bu yeni yerleri keşfetmek için sınırlı bir zamanınız var. Ama kendi ülkenizde durum böyle değil. Hem zamanı iyi değerlendirmek hem de yeni keşifler yapmak için kendinizi bir turist gibi görüp turlara katılabilirsiniz. Böylelikle hem sosyalleşir hem de yeni yerler görebilirsiniz.
9- GÜNEŞ BANYOSU YAPIN
Yaz mevsimi bir bakıma, güneşin açmasıyla pozitif düşünce sistemimizi destekler, kışın bunalan ruhumuza doğan güneş, umut olur. Güneş banyoları aynı zamanda romatizmalar için destekleyici nitelikte olup vücudunuza D vitamini girmesini sağlar. D vitamini vücudumuz için kas iskelet sistemimizden tutun zayıflamaya ve mutluluk hormonu seratonin salgılanması üzerinde söz sahibidir. D vitamini ihtiyacınızı gidermek için güneşin dik geldiği saatlerde 11.00 ila 15.00 arasında ve haftada üç gün güneşlenin. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce 50 faktörlü koruyucu krem kullanın.
10- VÜCUDUNUZUN SU DENGESİNİ KORUYUN
Su sağlıktır! Enerjik ve sağlıklı hissettirir. Stresi önler. Bol su tüketimi baş ağrılarını azaltır, aynı zamanda insanın öğrenme yeteneğini artmasına yardım eder. Uyanık ve canlı kalmanızı sağlar. Yaz aylarında sıcak hava ve nemin etkisiyle hiçbir mevsimde içmediğimiz kadar su içeriz. Yine de siz susamayı beklemeden su için. Bunun için yanınızda cüzdan gibi su şişenizi taşıyın. Güneşe çıkmadan 15 dakika önce iki bardak ve terleme oldukça 15 dakika aralarla 1-2 bardak su tüketmek vücudun susuz kalmasını engelleyecektir.
11- ARINMAK İÇİN ZİHNE DETOKS GEREK
Hayatın yoğunluğundan sıyrılıp zaman buldukça ruhunuzu dinleyebilmek için bu yaz kendinize bir fırsat tanıyın. Unutmayın ki sadece bedenin değil ruhun da arada sırada dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden yaz ayını fırsat bilip olumlu düşüncelere yelken açmak, kötü düşünceleri silip zihinsel detoks uygulamak gerek. Yoga ve meditasyon yapabilirsiniz.
12- MUTLU EDECEK İNSANLAR, MEKÂNLAR, KONULAR...
Huzur, kalabalıklar içinde en çok aradığımız duygudur. Bunun için sizi mutlu edecek konular, insanlar ve mekânlarda olmayı tercih edin. Yalnız yazın değil, kara kışlarda da sizi anlayacak kişilerle paylaşımlarınızı artırın.
Bu yaz mevsimi ruhsal ve fiziksel anlamda çoktandır ertelediğiniz her şeyin bir başlangıç habercisi olsun.
Paylaş