Paylaş
Beyin ve kalp sağlığımızı korumak, bağışıklığımızı güçlendirmek, kansere yakalanma riskini azaltmak ve formda kalabilmek için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacımız olduğu kesin. Peki Omega 3’ün faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur? Vücudumuz, Omega 3 eksikliğine nasıl tepki verir? Omega 3 takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli? Gelin, bugün vücudumuz için vazgeçilmez olan Omega 3 yağ asitlerini mercek altına alalım.
Günümüzde birçok kişi, sağlıksız ve dengesiz beslenme sonucu ihtiyacı olan mineralleri ve vitaminleri almakta zorluk yaşamaktadır. Bu nedenle de doktora danışmadan bilinçsizce vitamin ve mineral desteği kullanımı her geçen gün artmaktadır. Maalesef ki, bilinçsizce kullanılan ürünlerden biri de Omega 3 takviyeleridir. Omega 3, vücutta üretilmediği için dışarıdan alınması elzem olan çok önemli doymamış yağ asitlerinden biridir.
Besinler yoluyla rahatlıkla vücudumuza alabiliriz. Gıda takviyesi olarak kullanıldığında ise mutlaka doktora danışılarak, doğru dozda ve önerilen süre boyunca tüketilmelidir. Çünkü Omega 3, bazı ilaçların yanı sıra diğer vitamin ve mineraller ile etkileşime girebilmektedir. Bu nedenle sadece Omega 3’ün değil, diğer tüm gıda takviyelerinin doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir. Gelelim doğru dozda ve sürede kullanılan Omega 3’ün vücudumuza olan muhteşem faydalarına...
KULLANIM DOZAJI NEDİR?
Beslenme rutininizde yer alması gereken temel yağlardan biri olan Omega 3 yağ asitlerinin vücudumuzda üstlendikleri oldukça önemli rolleri vardır. Çünkü yağların vücudumuzda enerji olarak kullanılmasını sağlayan ana madde, Omega 3’tür. Alfalinolenik asit (ALA), Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik asit (DHA) olmak üzere 3 tipi bulunur. EPA, özellikle kalp sağlığı için faydalıdır. DHA, hücrelerin gençleşmesine destek sağlar. EPA ve DHA ise birlikte beyin gelişimi açısından önemlidir. Omega 3’ün kullanım dozajı ise günde 3 gram olarak önerilmektedir.
FAYDALARI NELERDİR?
Doymamış yağ asitlerinden olan Omega 3’ün bedenimiz üzerine faydalarına ilişkin her geçen gün çok daha fazla araştırma yapılmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok kişi, takviye olarak kullanmanın yanı sıra günlük diyetlerine Omega 3 içeren besinleri eklemeye özen göstermektedir. Omega 3’ün en önemli faydaları arasında ise şunlar yer alır:
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.
-Kötü kolesterolü azaltıcı, iyi kolesterolü artırıcı etki göstererek, kardiyovasküler hastalıklara karşı korur.
-Beyin hücrelerinin yenilenmesini ve çoğalmasını destekler. Belleğimizi güçlü tutmaya yardımcı olur.
-Bilimsel araştırmalar, Omega 3 yağ asitlerinin kanserden korunmaya destek olduğunu göstermiştir.
-Göz sağlığına iyi gelir.
-Şeker hastalığı riskini azaltır.
-İltihap giderici etkisi sayesinde eklemlerde ödem, kızarıklık ve ağrı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
-Ağrı kesici etkisi vardır.
-Omega 3 bakımından zengin beslenen anne adaylarında erken doğum ve prematüre doğum riski azalır.
-Omega 3 yağ asitlerinin daha düşük depresyon riski ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Beynin çeşitli kimyasalları kullanmasını sağlar ve serotonin oluşumuna neden olan genleri harekete geçirebilir. Bu özelliğiyle iyi bir doğal antidepresandır.
-Omega 3 yağ asitleri, cildin pürüzsüzleşmesine ve böylece cildin daha dolgun görünmesine yardımcı olur.
-Özellikle DHA, çocuklarda beyin, sinir ve retina gelişimine katkıda bulunur.
OMEGA 3 BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER
Omega 3 yağ asitleri, en fazla kırmızı renkli balıklarda bulunur. Uskumru, ton, somon, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıkları beslenme listenize mutlaka ekleyin. Bunların dışında ceviz, soya, keten tohumu yağı, kanola yağı, Omega 3 açısından zengindir.
EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Omega 3 eksikliğinin kendini belli eden bazı belirtileri vardır. Ancak net bir sonuca ulaşmak için Omega 3 indeks testi yaptırılması gerekir. Eğer bu belirtilerden birçoğunun sizde de olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir test yaptırmanızı öneririm.
-Yorgunluk ve eklem ağrıları
-Hastalıklara karşı bağışıklığın düşük olması
-Göz kuruluğu
-Kilo alma eğilimi
-Cilt kuruluğu
-Saçlarda dökülme ve kepeklenme
-Depresif bir ruh hali
KULLANIRKEN DİKKAT!
Gıda takviyeleri bilinçsiz kullanıldığı zaman size şifa yerine, birçok ciddi sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Omega 3 de bu kategoride olan takviyelerden biridir. Çünkü Omega 3’ün kullanımı hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Mesela tansiyon hastaları, kan sulandırıcı ilaçlar kullanırken, bir de bunun üzerine EPA alırlarsa, bir an kanama risklerini artırırlar ve beyin kanama geçirme olasılığı ortaya çıkabilir. O nedenle kontrollü kullanılması gerekir. DHA, çok fazla aldığımızda ise saç dökülmesine, akne oluşumuna neden olmasının yanı sıra LDL kolesterol seviyesini artırabiliyor. Bu nedenle hangi gıda takviyesi olursa olsun, lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Paylaş