Sentez kelimesi oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Birçok alanda sentez kelimesinin kullanımı ile karşılaşılmaktadır. Siz de sürekli duyduğunuz sentez kelimesinin hangi anlamlara geldiğini öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Sentez nedir? Sentezin Biyoloji, Coğrafya, Tarih, Kimya ve Felsefe alanında ayrı ayrı tanımı ne şekilde olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Sentez Nedir?Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKAHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından müfredattaki kazanımların derslerde etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla ‘Öğretim Programı Okuryazarlığı Öğretmen Rehber Kitabı’ hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Yeni kitabımızla öğretmenlerimizin yanında olmak istiyoruz. Onlara rehberlik ederek ülke genelinde de bir öğretim birliği oluşturmayı, benzer ders uygulamalarının gerçekleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
#MEBKaybım Var, Ağlaya Ağlaya çok sevdiğimiz şarkılar. Anladınız Tekir’den bahsediyorum. Genç sanatçı dinleyiciyi chillebesk yani çilebesk ile tanıştırdı. Çilebesk chillhop, lo-fi alt yapılarına ince ince işlenmiş arabesk sözlerle hızlıca kana karışıyor. Tekir şarkıları dinleyiciyi çabucak etkisi altına alıyor. Ben de Ağlaya Ağlaya’yı radyoda her duyduğumda Tekir’le bir röportaj yapsam diye diye sonunda bu röportajı yaptım. Tekir’in hikayesi çok etkileyici ve ilham verici... “Tek bir çizgim var o da çizgisizliğim tek bir ismim var o da isimsizliğim tek bir yere aitim o da hiçbir yer” diyen Tekir sorularımı tüm içtenliğiyle yanıtladı.
#Tekirİnsan ilişkilerinde, kimyevi - biyolojik oluşumlarda ve toplumsal olaylarda her şey neden-sonuç ilişkisine dayanır. Tez - antitez - sentez ile yakından ilgili olan geri besleme de neden - sonuç ilişkisinin bir döngü oluşturmasıyla meydana gelir. İngilizce karşılığı "feedback" olan süreçte, sonuçlar da nedenlere dolaylı olarak etki eder. Geri besleme hakkında ayrıntıları sizler için derledik.
#AraştırmaBelli başlı nedenlerden, olgulardan ve kavramlardan yola çıkarak yeni sonuçlar elde etmeye akıl yürütme denir. "Akıl yürütme" mantık ve felsefe gibi alanlarda terim anlamıyla kullanılır. Doğru sonuca ulaşabilmek için eldeki verilerin somut olması gerekir. Kişisel izlenimlerden ve anılardan çıkarılan sonuçlar ise öznel olduğu için tam olarak gerçeği yansıtmaz. Felsefede akıl yürütme nedir? Türleri nelerdir detayları ile derledik.
#Akıl YürütmePek çok alanda ve özellikle günlük yaşamda kullanılan en önemli bileşenler içerisinde sitrik asit gelir. Peki, sitrik Asit nedir? Ne işe yarar ve nasıl üretilir? Sitrik asit nerelerde kullanılır detayları ile derledik.
House/elektronik müzik yapan DJ ve prodüktör Faruk Sabancı bu sefer rap müziğin önemli isimlerinden Eypio ile gücünü birleştirdi. ‘Anakonda’ isimli yeni bir şarkı çıkardılar. İkiliyle konuştuk. Eypio: “Faruk ‘Abi beat var, okur musun’ dedi. Ben de okudum.”
#EypioFelsefe ve mantık gibi bilim dallarında bir düşünceyi ispatlamak ya da belli başlı olguları yasa haline getirmek için birçok yöntem kullanılır. Bu olguların tümüne istidlal yani akıl yürütme denir. Eldeki verileri objektif bir şekilde değerlendirmek, sonucu doğrudan doğruya etkiler. Tümdengelim ve tümevarım hem filozofların hem de mantıkçıların en çok kullandığı yöntemler arasında yer alır. Felsefe ve mantıkta tümevarım nedir? Çeşitleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Synthetix Network Token, blockchain Ethereum ağı olarak da bilinen ERC-20 tabanlı bir kripto para birimidir. Synthetix Network Token (SNX) sayesinde kullanıcılar sahip oldukları tüm kripto para varlıkları ile hisse senetleri, para birimleri, değerli metal ve diğer varlıkları arasında yer alan ERC-20 blockchain ağında yer alan etkileşim sağlanır. SNX coin nedir? Hangi borsalardan alınır sizler için tüm detayları derledik.
#SNX CoinReplikasyon, sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Replikasyon nedir öğrenebilir ve buna göre de bilgi sahibi olabilirsiniz. Replikasyon nedir? Ne zaman ve hangi evrede gerçekleşir? Replikasyon nerede olur detaylarıyla derledik.
Soru sormak her şekilde öğrenmeyi kolaylaştırır. Kafasında herhangi bir konu hakkında bir soru bulunan kişi, artık durumun farkına varmış ve onun çözüm yolunu aramaya başlamış anlamına gelir. Ona, bilimsel ve rasyonel bir yolla soruya cevap arama yolu kısa zaman içinde öğretilirse, o sorunu güzel bir yolla çözebilir. Soru cevap yöntemi nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#EğitimModern insanın zamanı esasında en kıymetli varlığıdır. Çağdaş yaşam son derece hızlı ve streslidir. İş hayatında olduğu gibi özel yaşamda da zamanı iyi yönetmek gerekir. Anne annelerin yaptığı gibi saatlerce mutfakta börek açamayan modern insan yine saatlerce ve keyifle kitap da okuyamamaktadır. Bu nedenle hem işte hem özel yaşamda "hızlı okuma teknikleri" geliştirilmektedir. Okuduğunu hızlıca kavramak ve öğrenmek için de "özetleme teknikleri" uygulanmaktadır. İşte son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan özetleme tekniği nedir, nasıl yapılır, özetleme tekniği örnekleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimEdebiyatta birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok anlatım şekli bulunmaktadır. Türk Edebiyatında bu anlatımlara örnek olarak pek çok eser bulmak da mümkündür. Bu anlatım çeşitlerinden birisi de tartışmacı anlatım olmaktadır. Peki, tartışmacı anlatım nedir ve maddeler halinde özellikleri nelerdir? Tartışmacı anlatım biçimi örneklerini sizlere detaylıca derledik.
Eğitimde kullanılan öğretim yöntem ve tekniklerinin sayısı oldukça fazla olmaktadır. Bu yöntem ve teknikler uygulanacak öğrenci sayısı başta olmak üzere grubun ortak özellikleri ve öğrenilecek konunun özelliğine göre farklı farklı olmaktadır. Yöntem ve teknikler sayesinde öğrenilen bilgilerin kalıcılığının arttırılması sağlanmaktadır. Peki, akvaryum tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Akvaryum tekniği nasıl uygulanır? İşte, akvaryum tekniği hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#EğitimVücutta gerçekleşen bir tepkime ya da reaksiyon olarak ester bağı öne çıkmaktadır. Özellikle göstermiş olduğu reaksiyon ile beraber yapı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Peki ester bağı nedir, nelerde ve DNA'da bulunur mu tüm detayları ile derledik.
#EğitimHayatın ve ülkelerin düzenli bir şekilde devam edebilmesi için toplumsal yapı çok büyük bir öneme sahiptir. Belli kademelerden meydana gelen toplumsal yapının ne anlama geldiği ise en fazla merak edilen konular içinde yer alıyor. Her bilginin düzenli bir hale gelebilmesi ve işlevsel olması için toplumsal yapı ön plana çıkar. Toplumsal yapı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#EğitimKeman sanatçıları Ozan Sari ve Erhan Can Dereçiçek, sosyal sorumluluk bilinciyle kurdukları Şehrin Kemanları topluluğunu müziğin Kuvayı Milliye hareketi olarak gördüklerini belirtiyor ve “Şehrin Kemanları Müzikte Direniştir” diyor. Türkiye’deki ilk ücretsiz oluşumu kurduklarını anlatan sanatçılar, amaçlarını “Bu ülkede üreten, çabalayan, arayan, sorgulayan her genç beyinin, müzisyenin yanında olup, ihtiyacı doğrultusunda elinden tutmayı; ayrıca yaşadığımız şehirdeki müzik algısını değiştirmek için de ortak projeler hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” sözleriyle açıklıyor.
#BursaKemik vücut dokuları arasında yer almaktadır. En sert doku olması ile bilinmektedir. Bu doku organizmada destek görevi yapmaktadır. Bunun yanında canlının kalsiyum depoları olarak bilinir. Kemik hücresi nedir ve kromozom sayısı kaçtır? Kemik hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Kemik HücresiKimyasal tepkimeler atomların arasında mevcut olan kimyasal bağların kopması ile oluşmaktadır. Kimyasal tepkime konusunu merak edenler için kimyasal tepkimenin ne demek olduğunu, kimyasal tepkime türlerini ve özelliklerini derledik.
İnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#BiontechOrganizmalarda bulunan hücre ve dokularda aminoasitler bulunur. Aminoasitler için en doğru kullanım yolu ise protein sentezidir. Protein sentez sırasında sırasıyla gerçekleşen 3 farklı olay bulunur. Bunlar transkripsiyon, replikasyon ve translasyon olaylarıdır. Translasyon nedir, nerede gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Aspartam 1965 yılında Amerikan şirketi Searle için çalışan bir kimyager tarafından keşfedildi. 1974 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından ilk pazarlama izni aldı. Peki, Aspartam tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aspartam Nedir?Avrupa'da en etkili alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen fitoterapi, tamamen doğal tedaviye odaklanan bir alandır. Fitoterapi nedir, ne işe yarar, nasıl uygulanır ve nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Fitoterapi Nedir Ve Ne İşe Yarar?ATP nedir ve ne işe yarar? ATP nerelerde kullanılır? ATP'nin yapısı ve özellikleri nelerdir? ATP hangi alanlarda kullanılır? ATP hakkında bilinmesi gereken nelerdir? Sizin için ATP hakkında pek çok detayı derledik.
#Atp Nedir Ve Ne İşe Yarar?