Replikasyon nedir? Ne zaman ve hangi evrede gerçekleşir? Replikasyon nerede olur?

Güncelleme Tarihi:

Replikasyon nedir Ne zaman ve hangi evrede gerçekleşir Replikasyon nerede olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:55

Replikasyon, sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Replikasyon nedir öğrenebilir ve buna göre de bilgi sahibi olabilirsiniz. Replikasyon nedir? Ne zaman ve hangi evrede gerçekleşir? Replikasyon nerede olur detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 Replikasyon, biyoloji biliminde organizma, molekül ya da hücrenin tam olarak kopyalanması anlamına gelen bir süreçtir. 

 Replikasyon Nedir? 

 Replikasyon, biyoloji biliminde moleküllerin, organizmaların ya da hücrelerin birebir kopyalanması sürecine verilen isimdir. Yıkıcı olan tüm deneylerde orijinal numunenin korunması için replikason kullanılır. Bazı deneylerde ise numunenin sayısını artırmak için replikasyon yapılması mümkündür. İstatistiksel olarak anlamlı bir şekilde gözlem oluşturmak için replikasyon kullanılır ve virüslerin de replikasyon yolu ile çoğaltılması mümkündür. Bir genin geçmiş zamandan günümüze kadar gelmesi replikasyon sayesinde olmaktadır. Bundan dolayı da anne ve babadan alınmış olan genlerin devamlılığı için replikasyon oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı

 Ne Zaman Ve Hangi Evrede Gerçekleşir? 

 Biyolojide replikasyonun ne zaman ve hangi evrede gerçekleştiği merak edilmektedir. Replikasyon, kelime anlamı olarak kopya anlamına gelmektedir ve çoğu alanda da bu anlamda kullanılmaktadır. DNA replikasyonu ya da DNA ikileşmesi tüm organizmalarda meydana gelen ve DNA'nın kopyalanarak kalıtımın temelini oluşturmasını sağlayan bir işlemdir. DNA replikasyonu süreci bir tane çift iplikli DNA'nın molekülü ile başlar ve sonrasında da iki tane özdeş DN'anın oluşumu ile son bulur. Hücrelerin ya da organizmaların bölünmesi sırasında replikasyon işlemi ile de karşılaşmak mümkündür. Her hücrenin aynı kalitede olması için replikasyon yapılır ve bu sayede hücreler aynı kalitede ve aynı gen yapısında olur. 

 Replikasyon Nerede Olur? 

 Kromozomun üzerinde replikasyon başladığı zaman bunun adı replikasyon orijin olur. Kromozom üzerinde replikasyonların olduğu noktada sarmala ait olan zincirlerin açılması ile ortaya çıkan çatala da replikasyon çatalı denir. Bu çatalda önce sentez orijin noktası oluşur ve sonra da replikasyon devam ettikçe ilerleme olur. Replikasyon eğer çift yönlü ise orijinden saparak zıt yöne doğru ilerleme kaydeder ve iki tane replikasyon çatalı oluşur. Replikasyonun yönü ve orijini ile ilgili tüm kanıtlar açıktır. Prokaryot canlılarda tek replikasyon orijini vardır ve ökaryotlarda da birden fazladır. Bu sayede ökaryot canlılarda DNA replikasyonu daha hızlı bir şekilde geçekleşme imkanı bulur. 

Haberin Devamı

 Ökaryot hücrelerin tamamında replikasyon mayoz ya da mitoz bölünmeye hazırlanmakta olan hücrelerin hücre döngüsü fazında yani sentezde gerçekleşir. Prokaryot canlılarda ise replikasyon belirli dairesel DNA'nın içinde başlar. DNA'nın replikasyonunun başladığı alanda bir orijin noktası vardır ve bu replikasyonun başladığı yerdir ve adı da oriC olarak bilinmektedir. Biyolojide ya da diğer alanların tümünde replikasyon kelime anlamı olarak kopya anlamına gelir ve birebir kopya durumlarında kullanılır. Biyolojide de replikasyon kopya anlamında kullanıolan ve hücre, organizma ve moleküllerde gerçekleşen bir durumdur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!