Coşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla AltmışdörtGeçen hafta Michelin Rehberi’nin sonuçları hakkında kısa da olsa görüşlerimi paylaştığım için bu konuyu bir daha yazmak istemiyordum. Ancak pazar günü altıncısı düzenlediğimiz İzmir GastroFest sırasında yıldız alsın ya da almasın Türkiye’nin ünlü şefleriyle sohbet edince, özellikle de bir haftadır süregelen tartışmaları okuyunca yazmam gerektiğini düşündüm.
#MichelinPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıKaliteli malzemeyle doğru hazırlanmış, uygun seçilmiş iyi soslar yemeğe yakışmanın ötesinde ona sınıf atlatır. Ama işin doğrusu şu ki; sos hem emeği yoğun hem de aşırı titizlik isteyen, çok az şefin iyi yapabildiği bir lezzet türü. Bu gerçeğe gözümüzü kapayarak dünya gastronomisinin A liginde oynayabileceğimizi sanmıyorum.
#SOSKayıp anılara ya da geçmişteki mutlu yaşanmışlıklara tekrar dönmek isteyenlere hizmet veren bir dedektif... Günün birinde bürosuna gelen gizemli bir kadın, hayatını allak bullak ediyor. ‘Bilimkurgusal’ dokunuşlara sahip ‘Zihin Gezgini’, eski dedektif romanlarının tadını veriyor. Lisa Joy’un yönettiği filmi Hugh Jackman, Rebecca Ferguson ve Thandiwe Newton sürüklüyor.
#YazarKoronavirüs salgını nedeni ile uzun bir süre sinema salonlarından ayrı kalan sinemaseverler, hafta sonu tatili öncesi vizyona yeni girecek filmlere dair araştırmalarına hız verdi. Bu hafta hangi yapımların vizyona gireceği filmseverlerce sorgulanıyor. Peki, bu hafta hangi filmler vizyona girecek?
#AeohaberÇalık Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Taksim 360 projesi, teslime sayılı günler kala dünya markalarının da radarına girdi. Hermes ve Alain Ducasse, Taksim 360 projesinde mağaza açacak. 15.3 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli iki lüks markasından biri olarak kabul edilen Hermes’in beşinci kuşak yöneticisi Simon Xavier Guerrand-Hermes aynı zamanda projeden de daire sahibi oldu
#GazetehaberleriÇalık Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Taksim 360 projesinde teslime sayılı günler kalırken, ünlü markalarla sözleşme imzaladı. Sözleşme yapılan isimlerden biri, 15,3 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli iki lüks markasından biri olarak kabul edilen Hermès’in beşinci kuşak yöneticisi Simon Xavier Guerrand-Hermès. Son dört ayda ikinci kez gelip incelediği Taksim 360 projesinden etkilendiğini belirten Simon Xavier Guerrand-Hermès, son İstanbul ziyaretinden Taksim 360 projesinden ev alarak döndü.
#Taksim 360Hep duyarım da bir türlü kısmet olmamıştı. Fransa’nın güneyinde ufacık bir yer ama sakın şaşırma. Bir yığın tanıdık isim ve sanatçı burada yaşamış olduğuna göre bir şeyler olmalıydı. Pablo Picasso, Fernand Léger, Arman, Yves Klein, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Winston Churchill, Catherine Deneuve ve Jacques Brel gibi... Bu haftaki durağımız Mougins (Mujen okunur).
#MouginsAli Poyrazoğlu, kışları büyük davetlerin, geniş sofraların misafiri, yazları ise şeflerin şefi! Kendisini usta bir şef olarak tanımlayan sanatçı, mutfakta da en az mesleğindeki kadar renkli ve yaratıcı olmasını farklılıkları bir araya getirme arzusuna bağladı
*Merakla ve keyifle okuduğum bir haberi size de okutmak istiyorum. Bizim basın iki satırla geçiştirdi, halbuki ‘Babaların babası’ (capo di tutti cappi, diyorlar galiba İtalyanca’da, yani ‘şeflerin şefi’ Yazılışından emin değilim…) Bernardo Provenzano’nun kaçış ve yakalanış öyküsü çok ilginçti.