şef haberleri sayfasında şef hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16984 şef haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Metro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina TorresMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluYaratıcılığın sınırlarını zorlama konusunda kimse İspanyol şeflerin, özellikle de Baskların eline su dökemez. İşte sırf bu yüzden restoranı 2 Michelin sahibi olan Diego Guerrero’nun elinden yemek yemek için üşenmedim, bir geceliğine Bodrum’a uçtum. Tek malzeme bile şefin mutfak felsefesini, bilgisini, stilini ve daha da öte tutkusunu nasıl yansıtabilir gördüm…
#Diego Guerrero14 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#RestoranTürkiye’nin gastronomi köyü olacak dediğimiz yer, maalesef şimdi sıra sıra meyhanelerin dizildiği, her tarafından müzik fışkıran, masaların üzerinde oynayan insanlarla dolu bir alan oldu çıktı. Ama umudumuzhâlâ var. Alaçatı’da, şef Can Aras’ın yenilenen menüsüyle tarzı da iyice oturan Amavi, işte bu umutlardan biri…
#AlaçatıAvustralyalı şefler depremzedelere yardım için özel bir yemek düzenliyor. Karaca’nın yeni koleksiyonu ‘Paye’ raflarda... Ordu pidesi tescillendi... Gusto by USLA’nın menüsü yenilendi.... Yeni gözdemiz kıtır karamelli donut... Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Yeme-İçmeHürriyet yazarı Vedat Milor’un “Üst düzey restoran şefleri artık mutfaklarına uğramıyor” sözleri gastronomi dünyasında tartışma yarattı. Peki bu işin doğrusu ne? Şef, mutfağının başında mı olmalı, yoksa ulusal ve uluslararası etkinliklere mi katılmalı? İşin uzmanlarınasorduk, işte yorumları...
#Vedat MilorAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberBu yıl 13’üncü kez düzenlenen “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”’nın en ‘leziz’ etkinliklerinden biri “Portakallı Lezzetler Yarışması” amatör ve profesyonel aşçıların büyük çekişmesine sahne oldu. 7’inci kez düzenlenen ve renkli görüntülerin yaşandığı yarışmaya 3 kategoride toplam 45 kişi katıldı.
#AdanaMuğla doğumlu Can Okyay, üst düzey yöneticiliğe kadar yükseldiği kurumsal hayatı bırakıp hobisini işi yaptı. Urla’daki atölyesinde tasarladığı kişiye özel takılarla ses getiren Okyay’ın müşterileri arasında ise Emre Altuğ, Somer Şef gibi ünlü isimler var. Usta-çırak ilişkisiyle bugünlere gelen Okyay’ın gündeminde hem işin bilimsel yönünü güçlendirmek adına gemoloji alanında yüksek lisan yapmak hem de alanında iyi bir kalemkar olmak var.
#1Bir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeÇankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü (Çankaya GESK), 19 yıllık geçmişinde sayısız şampiyonluğa imza atarken yüzlerce de sporcu yetiştirdi. Kulüp, milli takıma gönderdiği sporcularıyla da tarih yazdı. Başarılı serüveni ‘Kent Sohbetleri’nde anlatan Kulüp Başkanı Yusuf Sayyıdan, “Biz hep ilklerde varız. İki oda dolusu kupamız var. İnanın sayılarını bile bilmiyoruz. Kupalara yer kalmadı artık masaların üstüne koyuyoruz” dedi.
#Çankaya GESKİstanbul'da, İtalyan şef Andrea Minguzzi ile çellist Yasemin Akıncılar Minguzzi'nin 14 yaşındaki oğlu Mattia Ahmet Minguzzi, bit pazarında bıçaklı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. Ahmet'in acılı annesi Yasemin Minguzzi ilk kez evinin kapısını Kanal D’nin “Neler Oluyor Hayatta” programına açtı. Program Genel Koordinatörü Reyhan Şan Tunaboylu’ya konuşan annenin sözleri yürek burktu.
#Andrea Minguzziİstanbul'da, İtalyan şef Andrea Minguzzi ile çellist Yasemin Akıncılar Minguzzi'nin 14 yaşındaki oğlu Mattia Ahmet Minguzzi, bit pazarında bıçaklı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. Ahmet'in acılı annesi Yasemin Minguzzi ilk kez evinin kapısını Kanal D’nin “Neler Oluyor Hayatta” programına açtı. Program Genel Koordinatörü Reyhan Şan Tunaboylu’ya konuşan annenin sözleri yürek burktu.
#Mattia Ahmet MinguzziSon dönemde İstanbul’un en çok konuşulan mekânı Cozy. Kısa sürede popüler olan bu yeri yaratan iki ortakla; işletmeci Emrah Gencer ve şef Hüseyin Kılıç’la bir araya gelip başarılarının kodlarını, gece hayatı ve yeme-içme dünyasında değişenleri konuştuk.
#İstanbulŞef İsmet Saz yeni mekânı Lokanta İst’te yemek danışmanı Nicholas Gill ile çalışıyor. Şef bu kez gözünü yurtdışına çevirmiş, hikâyesini Edirne ötesine taşımayı hedefliyor. Bunu yaparken de cesur bir yaklaşımla odağına gelenekseli ve yereli almış. Belli ki bir yandan kendi ülkesinde daha da köklenmek istiyor.
#Şef İsmet Sazİstanbul Kadıköy’deki bit pazarında 24 Ocak’ta İtalyan şef Andrea Minguzzi’nin 15 yaşındaki oğlu Mattia Ahmet Minguzzi bıçaklı saldırı sonrası hayatını kaybetmişti. Geçtiğimiz günlerde Anadolu 2’nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesinin ardından mahkeme, 10 Nisan 2025 tarihine duruşma günü verdi.
#Mattia Ahmet MinguzziKadıköy'de İtalyan şef Andrea Minguzzi'nin oğlu Mattia Ahmet Minguizzi'nin bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin 2 sanık hakkında 24 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Sanıklar, 10 Nisan tarihinde hakim karşısına çıkacak.
#Ahmet MinguizziYazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
#Yemek Tarifi