Unilever Food Solution son iki yıldır farklı ülkelerden sayıları 1600’ü bulan şefin çalışması ve öngörüleriyle ortaya çıkan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’na imza atıyor. Raporun Türkiye lansmanı da 14 Mayıs’ta İstanbul’da yapıldı. Gecenin onur konuğu Darjeeling Express restoranın sahibi, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı şef hakları savunucusu, bu yıl Times Dergisi’nin Dünyanın En Etkili 100 İnsanı Listesinde yer alan Asma Khan’dı. Ünlü şefle 26 Mart’ta UFS’nin Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen ‘2024 Geleceğin Menüleri Trend Raporu’ açıklanması sırasında da beraberdik. Markanın Türkiye ve Afrika Bölgesi’nden sorumlu Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin, Asma Khan’ı İstanbul’a davet edince ortak arkadaşımız Gamze İneceli aracılığıyla bu buluşma gerçekleşti. Yoğun programı nedeniyle İstanbul’da sadece 12 saat kadar kalan Asma Khan’la röportaj yapma fırsatı bulduk.
#Asma KhanKlasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...
#RamazanFit vücuda sahip olmanın yollarını herkes arıyor! Herkesin merak ettiği konu nasıl daha sağlıklı beslenebilir ve daha sağlıklı yaşayabilirim. Gelin yeni yılda yeni kararlar alın ve uygulamakta da kararlı olun. Fit olmak ideali bir çok kişinin yeni yıl kararlarında yerlerini alıyor. Birçok kişi fit olmanın yollarını arıyor. Peki nasıl fit olunur? Beslenme programımızda nasıl değişiklikler yapmalıyız? Hayat tarzımızda nasıl değişikliklere gitmeliyiz? İşte tüm bu soruların cevabı yazımızın detaylarında gizli…
#Fit Vücuda Sahip Olmanın YollarıSağlıklı beslenmek, güzel yemeklerden mahrum kalmaktır, yargısı yaygın olmakla birlikte yanlış. Doğru ürünler ve pişirme yöntemleri tercih edildiğinde, hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapmak mümkün. Gelişen mutfak cihazları da işimizi bu bakımdan kolaylaştırıyor. Örneğin buharlı pişiriciler. Hemen her mutfak aletleri markasında bir model bulmak mümkün. Peki seçimi neye göre yapacaksınız? Kişisel ihtiyaçlarınız neler?
Erkeklerin büyük bölümü, özellikle de damak tadına düşkün olanlar için mangal yapmak gerçek bir hobi. Aslında, ateş başında et pişirerek saatler geçirmek hiç kolay değil. Ama mangallarda bile teknoloji gelişiyor, işimizi kolaylaştıracak pek çok seçenek ortaya çıkıyor. Etten akan yağı emerek, dumansız mangal yapmaya imkan veren gazlı modeller, sebze ve kemikli et pişirme aparatları, yapışmayan ızgara, sıcaklık göstergesi yeniliklerden birkaçı.
Dünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru Erke2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı Beslenmeİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo Zanna