Sebzeleri pişirirken, en uygun pişirme tekniklerini de kullansak, barındırdıkları vitamin ve mineral değerlerini tam olarak korumak mümkün olmuyor.
Özellikle daha narin yapılı yeşil sebzelerde bulunan vitaminler, bu sebzelerin bıçakla ince doğranması halinde bile değerini yitirebiliyor. Halbuki karnabahar ve kereviz gibi kök sebzeler diğerlerine göre daha dayanıklıdır. Sebzelerdeki vitamin değerini koruyabilmenin yolu, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı olanları hiç bıçak değdirmeden, sadece elinizle parçalamak, sonra da çok az suyla, hatta mümkünse hiç susuz halde, tencerenin ağzı kapalı olarak pişirmektir. İşte en doğru sebze pişirme tekniği budur! Ama unutmayın, hangi sebzeyi satın alırsanız alın, en kısa zamanda tüketmeye çalışmanızda fayda var. Vitamini uçup gitmemiş sebzelerle bezenmiş sofralar dilerim.
Sütlü enginar çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
2 adet enginar
(ayıklanmış
konserve )
1 yemek kaşığı
bitkisel margarin
2 yemek kaşığı
un (tepeleme)
3 su bardağı su
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı
tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Enginarları, tavla zarı formunda doğrayarak, üzerine çıkacak kadar suya yarım limon sıkıp, enginar yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Ilınınca ezerek püre yapın. Orta boy bir tencereye bir yemek kaşığı yağı ve unu koyarak 3-4 dakika kavurun. Orta ısılı ateşteki tencereye suyu ve sütü azar azar ekleyip sürekli karıştırın. Tenceredeki sulu süt kaynayınca, püre haline getirdiğiniz enginarı çorbaya ilave edip, 8-10 dakika kadar pişirin. Tereyağını bir tavada eriterek, kırmızı biberi ekleyip 1-2 dakika pişirin. Karısşımı sıcak çorbanın üzerinde gezdirin. Üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunun
Zeytinli fırın çöreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1 su bardağı eritilmiş margarin
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
20-25 adet dilimlenmiş yeşil zeytin
2 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı çörekotu
Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtayı derin bir kaba kırıp üzerine yoğurdu ekleyin. Eritip ılıttığınız margarini ilave edip kabartma tozunu serpiştiririn. Unu da ilave edip. ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika oda sıcaklığında bekletin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Parçaları merdane yardımıyla 35 santim çapında, yarım santim kalınlığında olacak şekilde açın. Açtığınız yufkaları keskin bir bıçak yardımıyla 2 parmak eninde kesip, şeritler hazırlayın. Bu şeritlerin uçlarından tutarak içe doğru kıvırıp 8 şeklinde sarın. Eğer bu şekli oluşturamıyorsanız şeritleri sadece rulo haline getirin. Ya da herhangi bir şekil de verebilirsiniz. Hazırladığınız çörekleri fırın kağıdı ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine dilimlenmiş zeytin yerleştirin. Yumurta sarılarını küçük bir kasede çatalla çırpıp çöreklerin üzerine sürün. Üzerlerine çörekotu serpiştirip 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Ilık ya da sıcak halde servise sunun.