Deniz İNCEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 19:56
Sağlıklı beslenmek, güzel yemeklerden mahrum kalmaktır, yargısı yaygın olmakla birlikte yanlış. Doğru ürünler ve pişirme yöntemleri tercih edildiğinde, hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapmak mümkün. Gelişen mutfak cihazları da işimizi bu bakımdan kolaylaştırıyor. Örneğin buharlı pişiriciler. Hemen her mutfak aletleri markasında bir model bulmak mümkün. Peki seçimi neye göre yapacaksınız? Kişisel ihtiyaçlarınız neler?
Buharda pişirme, genel anlamda yiyeceklerin özel kaplarda suya değmeden, sadece su buharında pişmesi yöntemi. Ve genel kanının aksine, lezzetli yemekler için tercih edilmesi gereken en iyi işlemlerden biri. Bir defa haşlamayla elde edilen lezzete göre çok daha iyi sonuçlar alınıyor. Sebzeler kesinlikle yenmeyecek kadar yumuşamıyor, şekil ve besin değerlerini kaybetmiyor. Ayrıca tüm malzemelerin kokusu, kızartma veya haşlamalara göre çok daha iyi korunuyor.Elektrikli mutfak aletleri satan hemen her markada pek çok model bulmak mümkün. Tüm ürünlerde yemeğin buharı, hava ve suyla temas etmeden pişiyor. Bu sayede besinlerin vitamin değeri de kaybolmuyor. Mesela, C vitamini bakımından çok zengin bir sebze olan brokolinin, buharda pişirildiğinde C vitamini kaybı yüzde 16 olurken, haşlandığında kayıp yüzde 60’a çıkıyor. SICAK TUTMAK İÇİN DE YARARLIBuharda pişirme yönteminde herkesin aklına öncelikle sebzeler geliyor. Ama bu ürünlerde balık, beyaz ya da kırmızı et, sulu
yemek ve pilav da yapmak mümkün. Zaten Çinliler yüzyıllardır pilavı bu yöntemle pişiriyor. Buharlı pişiriciler, sadece yemek yapmak için kullanılmıyor. Daha önceden hazırlanmış bir yemeği ısıtmak ya da sıcak yemeğin ısısını muhafaza etmek için de yararlanılıyor. Bu ürünlerin çok tercih edilmesinin en önemli sebebiyse aynı anda üç farklı kapta, üç ayrı yemek hazırlama ya da sıcak tutabilme imkanı. Üstelik, hiçbir yemeğin kokusu diğeriyle karışmıyor. NEDEN BUHARDA PİŞİRELİM* Buharda pişirme yönteminde, yiyeceğin içindeki nişasta, selüloz, protein ve lifli yapı kırılır veya yumuşar. Böylece yiyecekleriniz daha yumuşak olur. Özellikle, et pişirme sırasında etin yumuşaması için, en ideal yöntem buharda pişirmedir.* Böyle pişen yemek daha kolay sindirilir. * Buhar, besindeki bütün bakterileri ve mikropları öldürür. Daha sağlıklı beslenmemizi sağlar. * Yemeğin tadını, kokusunu, kalitesini güzelleştirir. *
Diyet yemeği için çok uygun bir pişirme yöntemidir. * Buharda pişen sebzeler, daha diri görünür, dağılmaz. Renkleri çok daha canlı olur. * Yemeğin besin değeri korunur.ALIRKEN BUNLARA DİKKAT* Buharlı pişiricilerde en önemli detaylardan biri watt gücü. Bu değer ne kadar yüksek olursa ürünlerin performansı da o doğrultuda artıyor.* Kapasite de önemli. Yüksek kapasiteli ürünler, kullanımda esneklik sağlıyor. Ama saklama koşullarının rahatlığı için ihtiyaca göre hareket etmekte fayda var.* Üründe kullanılan malzemenin paslanmaz çelik olması buharlı pişiricileri uzun yıllar sorunsuzca kullanmanızı sağlar.* Bazı modellerde pişirme esnasında su doldurabilme özelliği mevcut. Bu da bir pratiklik.* Zaman ayarı bulunanlar malzemelerin yanmasını engelliyor.* Pirinç kabı ve su tankının kapasitesinin yüksek olması her zaman daha iyi.* Pişirme tepsisinin çift taraflı olduğu ürünler tercih edilmeli.UZMAN GÖZÜYLEMarkaların fark yaratmak için yapmadığı kalmamışSelahattin DÖNMEZ / DiyetisyenHepimiz farklı besinlerden hoşlanır ve farklı şekillerde yemeklerimizi hazırlarız. Besin seçimimizi yaparken kültürümüz, dinimiz, aile yapımız, beslenmeye ayırdığımız bütçe, sosyal yaşam biçimimiz etken olur. Ve bu kadar karmaşık hayat düzeninde besinlerin satın alınmasından tüketilmesine kadar geçen her aşamada besin değeri yönünden birçok kayıp olur.Aslında yemeğin kalitesini, içine konulan besinin kalitesi, besin değeri, lezzeti, görünüşü ve temizliği belirler. Ayrıca ölçüsü, şekli, sağlamlığı, tazeliği, doğal rengi, özel kıvamı, içyapısı, kokusu, lezzeti ile de ölçülür. Bu yüzden aşağıdaki ilkelere dikkat etmek yararlı olacaktır.Yemeğin kalitesini belirleyen ikinci kriter yemeğin besin değeridir. Bu, içine konan yiyecek maddeleri ile ilgilidir. Burada önemli olan kullanılan gıdalara uygulanan hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında besin değerini kaybetmemelerini sağlamak, sindirimlerini kolaylaştırarak daha yararlı hale getirmek de vücut için zararlı bir madde oluşumunu önlemektir. BUHARDA PİŞMİŞE DAYANMAK ZOR AMA...O halde yiyecek hazırlama ve pişirmeyi doğru uygulamak oldukça önemli. Çünkü bu aşamalarda en fazla kayba uğrayan besin öğeleri vitaminler, mineraller ve proteinlerdir. Bu yüzden yiyeceklerin besin değerini koruyarak en sağlıklı pişirme yöntemi buharda ya da fırında pişirmektir. Ben de bir beslenme uzmanı olarak besinleri kısa sürede pişirmenin, çok parçalamadan hazırlamanın ve de buharda pişirmenin en sağlıklı yöntem olduğunu savunuyorum. Ancak bir gerçeği de göz ardı etmeden geçemiyorum. Toplumumuzun tat ve damak buharda pişmiş sebzeye çok uygun değil. Aynı şekilde ben de, bir beslenme uzmanı olsam da buharda pişmiş sebzeye bir ya da iki gün
balık veya tavuğun yanında dayanabiliyorum. Her gün yeme olasılığım olmuyor. Bunu da buharda pişirdiğim sebzelere hazırladığım sağlıklı sebze veya makarna sosları ile çözdüm. Tefal, Beko, Sinbo, Electrolux, Fakir gibi markaların hepsini satış noktalarında inceledim. İçlerinde en çok Tefal Minicompact’ın işime yarayacağına karar verdim. Paslanmaz çelik malzeme kullanılmış, watt gücü iyi ve sebzeyi süper pişiriyor. Su tankı kapasitesi yüksek olduğu için buharı diğerlerine göre daha basınçlı verebiliyor. Sıcaklık tutma fonksiyonu sayesinde buharlı pişirmeye koyduğunuz tüm besinleri sıcak tutabiliyorsunuz. Elektrolux hem ebat olarak çok büyüktü, hem de teferruatı çoktu. Bana kullanım açısından oldukça zor geldi. Ve bir sebze pişirme denemesi yapmayı istedim. Pişen sebze kabak gibi lif içeriği yüksek ama su içeriği de bol olan kolay bir sebzeydi. O kadar uzun sürede pişirdi ki zamanı da iyi yönetmeyi isteyen ben, hızla vazgeçtim bu markadan. Arzum’unki güzel görünüyor ama ben hem ağır pişirici, hem buharda pişirici gibi farklı fonksiyonlar istemiyorum. Sadece buharda pişirmek için ihtiyacım var. Ayrıca alet hem küçük, hem de tek hazneli. Bu nedenle Arzum markasını da açıkçası çok kullanışlı bulmadım. Fakir de Tefal gibi ama hazneleri o kadar küçük ki, koyduğun sebzeyi haşlamaya değecek gibi görünmedi. Sinbo dış görüşü fena olmasa da sebzeyi buharda pişiremedi ve materyali sağlam olmadığı için açıkçası çok tercih edilecek gibi görünmedi. Markalar aralarında fark yaratmaya çalışmış ama çoğunun ya materyali düzgün değil ya da pişirme gücü ve süresi yeterli değildi.LEZZET İÇİN SOS TARİFİİyi bir buharda pişirme aleti besini az sürede güçlü buhar etkisi ile çabuk pişirmeli ve yiyeceği sıcak tutmalı. Ben bu yüzden tüketici hakkımı Tefal’den kullandım. Evde bana yardımcı olan kadın da oldukça memnun. Bezelyeleri haşlıyor ve salatalarıma ekliyor. Biberleri haşlayıp çoban salatasına koyuyor. Nohutları pişirip çorbalara ekliyor. Izgara balığımın yanına mevsime uygun sebzeleri buharda yapıyor. Ve beni gerçekten çok sağlıklı yemek yediğime inandırıyor.Gelelim şu söz ettiğim sosa. Buharda haşladığınız sebzeleri tatlandırmak için bir derin kaseye fırında közlediğiniz zarı alınmış 5 adet tatlı kırmızı biberi koyun, içerisine 5-6 adet kurutulmuş domates, 3 diş sarımsak, 5-6 adet Frenk soğanı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisini rondodan geçirin. Nefis kokulu bir sos olur. Buharda pişirdiğiniz sebzelerin üzerine 1 tatlı kaşığı serpiştirin. Hem buharda yediğiniz sebzelerin uzun sürede yavanlığını ortadan kaldırırsınız, hem de antioksidanı yüksek bir sosla sağlığınıza sağlık katarsınız.KADIN GÖZÜYLENormal tencereden daha hızlı pişiriyorDeniz İNCEOĞLUNe yazık ki sadece hayatımın belli dönemlerinde, o da diyet yaparken, sağlıklı beslenmeyi becerebildim. Her Türk gibi bol yağlı yemeklerin, kızartmaların daha leziz olduğunu düşünüyorum. Ve tüm bunlar yetmezmiş gibi market alışverişlerinde de çok iradeli olduğumu söyleyemeyeceğim. Ama geçen haftalarda bir arkadaşımın tavsiyesiyle incelemeye başladığım buharlı pişiriciler, adeta bir mucize gibi hayatıma girdi. Yakın zamanda bir tane almayı düşünüyorum, size de tavsiye ederim. Neden mi?Çünkü hem sağlıklı, hem de pratikler. Öncelikle hemen belirteyim, buharda pişirmek deyince aklınıza sadece sebzeler gelmesin. Tencerede yaptığınız her yemeği bu aletlerde de hazırlamanız mümkün. Örneğin yağsız pişireceğim diye tavaya