Az su, çok vitamin

Narin yapılı yeşil sebzelerdeki vitaminler, bıçakla kesildiği anda bile, vitamin değerini yitirebiliyor.

Halbuki karnabahar, kereviz gibi kök sebzeler daha dayanıklıdır. İsterseniz ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri hiç bıçak değdirmeden, sadece elinizle parçalayın. Sonra da çok az suyla, hatta mümkünse hiç susuz, tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. İşte en doğru sebze pişirme tekniği budur. Ama unutmayın hangi sebzeyi satın alırsanız alın, en kısa zamanda tüketmeye çalışın.

İnce

Noktalar

Eğer bekleyecek zamanınız yoksa, krep hamurunu ılık sütle hazırlayın ki, un sütü hemen emip, yumuşak bir hamur haline gelsin.

ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER

Süzme mercimek çorbası

Çorba tenceresinde unu, tereyağında sararıncaya dek kavurun. Yıkayıp, süzdürdüğünüz mercimekleri ve 10 su bardağı suyu ekleyin. Soyduğunuz kuru soğanı dörde bölüp, suyuna bırakın. Mercimekler yumuşayınca çorbayı ya bir tel süzgeçten geçirin, ya da el blendırıyla iyice parçalayın. 10 dakika daha pişirin, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber serpin. Kıtırla servis yapın. Çorba kıtırı için; bayat ekmekleri kuşbaşı doğrayıp, 175 derecede kızarıncaya dek fırınlayın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 40 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Çorba kıtırı için

2 dilim bayat ekmek

Patates köfteli bonfile

Önce bonfileleri kızgın sıvıyağda arkalı önlü iyice kızartıp, tuzunu ekleyip bir kenara alın. Küp doğranmış patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp, çatalla püre haline getirin. Derin bir yoğurma kabındaki patateslerin üzerine; un, yumurta sarısı, dereotu, maydanoz, tuz, karabiber ve sütü ekleyip, iyice yoğurun. Elinizle şekillendirerek yuvarlak köfteler yapın ve önce yumurta akına sonra galeta ununa batırarak kızartın. Bonfileleri ve patates köftelerini yanyana yerleştirip, domates dilimleriyle süsleyerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

6 adet bonfile

6 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)

3 yemek kaşığı un

2 adet yumurta sarısı

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

1 çay kaşığı karabiber, tuz

1 çay bardağı süt

Patates köftesi için

2 adet yumurtanın akı

1 çay bardağı galeta unu

1 çay bardağı sıvıyağ

Armut püreli krema

Soyulmuş armudu rendeledikten sonra, yağla birlikte bir tavada 7-8 dakika karıştırarak pişirin. Krema için bir tencerede; süt, nişasta, un, vanilya ve toz şekeri sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınan kremanın içine çırpılmış yumurta sarılarını ekleyerek, 2-3 dakika kadar mikserle karıştırmaya devam edin. İçine pişirdiğiniz armut püresini ekleyerek tekrar karıştırın ve hazırladığınız bu karışımı küçük kaselere veya kup bardaklarına paylaştırın. 3-4 saat buzdolabında bekletip, üzerini reçel suyuyla süsleyip, servise sunun.

Malzeme listesi

3 adet orta boy armut

1 yemek kaşığı tereyağı

Krema için

6 su bardağı süt

2 yemek kaşığı mısır nişastası

2 yemek kaşığı un

1 paket vanilya

1 su bardağı toz şeker

2 adet yumurtanın sarısı
Yazarın Tüm Yazıları