Narin yapılı yeşil sebzelerdeki vitaminler, bıçakla kesildiği anda bile, vitamin değerini yitirebiliyor.
Halbuki karnabahar, kereviz gibi kök sebzeler daha dayanıklıdır. İsterseniz ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri hiç bıçak değdirmeden, sadece elinizle parçalayın. Sonra da çok az suyla, hatta mümkünse hiç susuz, tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. İşte en doğru sebze pişirme tekniği budur. Ama unutmayın hangi sebzeyi satın alırsanız alın, en kısa zamanda tüketmeye çalışın.
İnce
Noktalar
Eğer bekleyecek zamanınız yoksa, krep hamurunu ılık sütle hazırlayın ki, un sütü hemen emip, yumuşak bir hamur haline gelsin.
ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER
Süzme mercimek çorbası
Çorba tenceresinde unu, tereyağında sararıncaya dek kavurun. Yıkayıp, süzdürdüğünüz mercimekleri ve 10 su bardağı suyu ekleyin. Soyduğunuz kuru soğanı dörde bölüp, suyuna bırakın. Mercimekler yumuşayınca çorbayı ya bir tel süzgeçten geçirin, ya da el blendırıyla iyice parçalayın. 10 dakika daha pişirin, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber serpin. Kıtırla servis yapın. Çorba kıtırı için; bayat ekmekleri kuşbaşı doğrayıp, 175 derecede kızarıncaya dek fırınlayın.
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Çorba kıtırı için
2 dilim bayat ekmek
Patates köfteli bonfile
Önce bonfileleri kızgın sıvıyağda arkalı önlü iyice kızartıp, tuzunu ekleyip bir kenara alın. Küp doğranmış patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp, çatalla püre haline getirin. Derin bir yoğurma kabındaki patateslerin üzerine; un, yumurta sarısı, dereotu, maydanoz, tuz, karabiber ve sütü ekleyip, iyice yoğurun. Elinizle şekillendirerek yuvarlak köfteler yapın ve önce yumurta akına sonra galeta ununa batırarak kızartın. Bonfileleri ve patates köftelerini yanyana yerleştirip, domates dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
6 adet bonfile
6 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
3 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber, tuz
1 çay bardağı süt
Patates köftesi için
2 adet yumurtanın akı
1 çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı sıvıyağ
Armut püreli krema
Soyulmuş armudu rendeledikten sonra, yağla birlikte bir tavada 7-8 dakika karıştırarak pişirin. Krema için bir tencerede; süt, nişasta, un, vanilya ve toz şekeri sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınan kremanın içine çırpılmış yumurta sarılarını ekleyerek, 2-3 dakika kadar mikserle karıştırmaya devam edin. İçine pişirdiğiniz armut püresini ekleyerek tekrar karıştırın ve hazırladığınız bu karışımı küçük kaselere veya kup bardaklarına paylaştırın. 3-4 saat buzdolabında bekletip, üzerini reçel suyuyla süsleyip, servise sunun.