Geçen 30 Ağustos’ta Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreni sırasında yaşanan olaylar, ordu ile ilgili tartışmaları, bu çerçevede asker-siyaset ilişkileri meselesini bir kez daha ülkemizin gündemine sokmuş bulunuyor. Öyle anlaşılıyor ki, daha bir süre bu mevzu ile yaşamaya devam edeceğiz.
#Kara Harp OkuluDünya siyaseti ile yakından ilgilenmeyenler Zbigniew Kazimierz Brzezinski adını duymamış olabilir; Polonya asıllı ABD’li siyaset bilimci, devlet adamı, stratejist. 2017’de 89 yaşında hayatını kaybetti. Adı dünyanın en önemli stratejistleri arasında geçer. Pek çok kitabı var; bunlardan biri de 1997’de yayınladığı ‘The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives’dir. Türkçeye de ‘Büyük Satranç Tahtası-Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri’ adıyla çevrilip yayınlandı. Kitabında ‘Ukrayna olmadan Rusya, Avrasya’da İmparatorluk olamaz’ der.
#Ukraynaİşadamı Sedat Aloğlu, gerginleşen Avrupa Birliği –Türkiye ilişkilerine Almanya seçimleri sonrasına kadar mola verilmesini önerdi. Ardından ise tarafların ünlü matematikçi John Nash’in oyun teorisindeki Nash dengesini yaratacak politikalar uygulayarak kazan-kazan sonucuna ulaşması gerektiğini vurguluyor.
#Sedat AloğluNüfusu giderek çeşitlenen Avrupa’da sağcı siyasi partilerin ürkütücü yükselişi ve seçimlerde gösterdiği başarılar, Samuel Huntington’un ‘medeniyetler çatışması’ tezinin, dünyanın bu kısmında gerçeğe dönüşmesinin muhtemel olduğuna dair endişelere yol açtı.
#Samuel HuntingtonCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız gazetesi Le Monde'a, Türkiye'nin vize muafiyeti talebiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, "Vizesiz seyahat talebi karşılanmazsa, AB ile göçmen anlaşması mümkün olmayacak" dedi. Erdoğan, 24 Ağustos'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin zamanında gerçekleşmediğini de belirterek, "Geç, çok geç. Bu bizi üzüyor. Stratejik müttefikleri bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalıyor ve ziyaret etmek için 45 gün bekliyorlar. Bu bizi incitti" ifadesini kullandı.
#FRANSA2007-2010 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığını yürüten emekli tümgeneral Ahmet Yavuz, görevdeyken Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Sahte dijital delillerle tutuklanan diğer sanıklarla birlikte 2014 yılında beraat eden Yavuz’un cezaevinde meslektaşı İsmail Hakkı Pekin ile birlikte yazdığı ‘Asker ve Siyaset’ kitabının konusu sivil –asker ilişkileriydi. Son dönemde televizyonlardaki tartışma programların en popüler paşalarından biri. TSK’da yapısal reform ihtiyacını uzun zamandır savunuyor. Ve eleştiriyor: “Türkiye’de siyasal İslam’ın ilerletilmesinde Silahlı Kuvvetlerin çok büyük hataları olmuştur.” 15 Temmuz darbe girişimini, öncesini ve sonrasını emekli tümgeneral Ahmet Yavuz’la konuştuk. İşte sorular ve yanıtları…
#15 Temmuz 2016Türkiye’de siyasal düşüncenin, özellikle de sol siyasetin kitabını yazan akademisyen Prof. Dr. Mete Tunçay bu sene 80 yaşında. Tunçay sol akımlarla ilgili derinlikli çalışmalarının yanı sıra tek parti dönemi ve erken Cumhuriyet konusundaki yetkinliğiyle haklı şöhrete sahip bir tarihçi. Toplumsal Tarih dergisinin Tunçay’ın 80. yaşı için hazırladığı dosyada kaleme aldığı yazıda Tanıl Bora şöyle bir hatırlatma yapıyor: “Mete Tunçay’ın ‘palto’sundan çok bahsedildi, Türkiye’nin siyasal tarihi üzerine çalışanların hep onun paltosundan çıktığı çok söylendi...” Akademideki yerleşik anlayışla kavgalı, eleştirel duruşu nedeniyle tepki görmeye alışık olan Tunçay, son 10 yılını soldan gelen ‘İslamcılara yaklaştı’ suçlamalarının gölgesinde geçirse de aldırmadı. AK Parti iktidarının toplam 30 yılı bulabileceğini iddia eden Prof. Tunçay, kimseye de lafını esirgemedi.
#Ak PartiProfesör Jocelyn Cesari, hem Harvard Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dersler veriyor hem de okulun ‘Batı’da İslam’ adlı fakülteler arası programının yöneticiliğini yapıyor. ABD ve İngiltere’deki farklı üniversitelerde ses getiren çalışmalar yapan Fransız akademisyen, 2003’teki Irak işgalinin ardından ABD’nin el koyduğu Saddam Hüseyin arşivlerini çalışma izni verilen az sayıdaki isimden biri. O dönemki çalışmalarını ‘Müslüman Demokrasinin Uyanışı: Din, Modernite ve Devlet’ adıyla kitaplaştırdı. Bu dönem Harvard’da ‘Tanrı adına şiddet’ isimli bir yüksek lisans dersi veriyor.
#AbdPapa, Noam Chomsky, Thomas Piketty... Her geçen gün bir başka isimden ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ öngörüsü geliyor. Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı gerilimi, yurtta ve cihanda ‘yeni bir genel savaşın habercisi’ olarak yorumlayan da çok. Bu savaşın çoktan başladığını söyleyen dahi var. Kim, neyi iddia ediyor? Kıyamet kapıda mı? Sonrasında ne yaşayacağız? Nasıl ayakta kalacağız?
#RusyaFRANSA'da terör saldırılarının tarihi Cezayir savaşının olduğu 1960'lı yıllara dayanıyor. 1960 yılından bu yana geçen 55 yılda kaç terör saldırısı oldu? Terör saldırılarını kimler ve hangi örgütler yaptı? Bu saldırılarda kaç kişi öldü? İslam korkusunun İslam düşmanlığına dönüşeceğini 22 yıl önce kim öngördü?
32’nci Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Prof. Taner Timur'un yaşamı ve çalışmaları hakkında yazılı kaynak hiç yok. Faruk Şüyun, fuara özel hazırladığı ‘Bugünden Geçmişe, Geçmişten Geleceğe/ Taner Timur’ başlıklı nehir söyleşi kitabıyla mühim bir boşluğu dolduruyor. İşte Taner Timur’u daha iyi tanımaya yardımcı olacak kitaptan özel bir seçki...
#Yazarı Prof. Taner TimurSETA Vakfı için geçen yılın sonlarında “Türkiye’nin ‘Yumuşak Güç’ Stratejisi: Çok Kutuplu Dünya için Yeni bir Vizyon’ başlıklı bir rapor kaleme almıştım. İngilizce’den sonra Arapça da yayımlanmış; dün İstanbul’da SETA’nın düzenlediği ve Arap dünyasından bir çok katılımcının yer aldığı “Türk-Arap Forumu” sırasında yedi ay önce yazmış olduğum metnin Arapça’sını da edindim.