Güncelleme Tarihi:
Vakit darlığından bu sene if film festivaline ancak gidebildik.
İlk filmi seçtik… Biletlerimiz hazır. Filmin adı başlıkta.
Salonda başörtülü genç kızlar ağırlıkta… Dünyayı takip ettikleri belli. Eskiden kapalıları böyle festivallerde görmezdik, sosyal hayata entegre olmaları önemli. Bir de oldukça fazla Avrupalı ve Afrikalı izleyici gözüme çarpıyor. Kimileri turist, kimileri Türkiye’de yaşayan/çalışan yabancı vatandaşlar. Filmde konunun enteresan olduğunun herkes farkında…
Ve film başlıyor,
Sert sözleri olan, güçlü bir melodi… İslami rap müzik giriyor.
Porto Riko asıllı bir Amerikalı… Hamza Perez…
Uyuşturucu satıcılığı yapıyor, sokak çetelerine üye hızlı bir genç…
21 yaşında Müslüman olmaya karar veriyor ve önceki hayatına set çekip, İslami esaslara gore yaşamaya başlıyor. Sakal bırakıyor… Naseeb.com adlı İslami evlilik sitesinden tanıştığı kızla evleniyor.
Rap müzik yapan Hamza’nın parçalarında kullandığı dil de oldukça sert. İsrail, Amerika ve Suudi Arabistan’ı aynı yatakta olmakla suçluyor. Rap müziği yanında kendine başka misyonlar da üstlenmek isteyen Hamza, sonrasında Pittsburgh’a yerleşiyor ve fakir mahallelerde İslamı tanıtmak için çaba gösteriyor.
Filmde alttan alta ABD’nin 11 Eylül sonrası Müslümanlara bakışı da veriliyor. Müslümanlara potansiyel terrorist gözüyle bakılması, FBI’ ın Cuma namazı sırasında
Film doğal olarak İslam’ın tarafında durduğundan, diyaloğa önem veren bir Müslüman portresi çiziliyor. Dinlerarası diyalog vurgulanıyor. Musevi bir kadınla dinlerarası şiir projesi işine giriyorlar.
Hamza bir hapishanede farklı dinlerden mahkumlara konferanslar verirken görülüyor. Derin devlet baba tabii ki müsaade etmiyor ve hapishaneye müdahale ederek Hamza’nın işine son veriyor. Liberal demokrasi, hukukun üstünlüğü, evrensel hak ve özgürlükler gibi beylik lafların da işine gelmediğinde Amerikalılar tarafından nasıl eğilip büküldüğü bu noktada hayli ibret verici.
Öte yandan Samuel Huntington’ın “Clash of Civilization” (Medeniyetlerin Çatışması) adlı çalışmasına da bir kaç yerde atıf yapılıyor. Film 2009 El Cezire Film Festivali Uzun Metraj Özgürlük ödülü aldı ve San Francisco Film Festivali’nde gösterime değer bulundu. Yalnız sinematografik açıdan biraz zayıf… Çekimler, montajlar ortalamanın üzerinde olsa da bir baş yapıt seviyesinde değil… Fakat müzikleri özellikle İslami Rap parçaları benden tam not aldı.
Hala fırsatınız varsa bu filmi atlamayın. Amerika’da varlığını sürdürmeye çalışan genç Hamza’nın Müslümanlık öyküsü bugünkü tartışmalara da bambaşka bir yerden bakıyor.
DİĞER HABERLER