Yeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriTürkiye'nin en yaşanılası şehirlerindendir Sinop ve Samsun. Huzurlu, sakin, havası suyu güzel, doğası güzel... Tabii bu kadar güzellik bir araya geldiğinde, yemekleri de çok güzel olur. Sizin için Samsun ve Sinop'tan birkaç enfes yöresel lezzet derledik. Çorbadan hamur işine çok beğeneceğiniz Sinop ve Samsun lezzetlerimiz aşağıda...
#Yöresel LezzetlerYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciORDU’nun Şentepe Mahallesi ile Samsun’un Ambartepe Mahallesini evler arasından geçen ’dar yol’ ayırıyor. İki kentin sınırı olarak kabul edilen, yarısı Ordu diğer yarısı ise Samsun’a ait yol, bölgede oturanlara ilginç anlar yaşatıyor. Bir adımla kent değiştiren ve karşılıklı oturdukları evlerde ramazan ayında bugüne kadar 1 dakika arayla oruçlarını açan mahalle sakinleri bu yıl birlikte iftar yapma kararı aldı.
#ORDUCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulSinop Karadeniz'in en çok ziyaret edilen şehirleri arasındadır. Sinop şehrinde deneyeceğiniz pek çok yemek vardır. Özellikle Sinop'a gelecek kişiler buranın hem tarihini hem de yemek kültürünü araştırmaktadırlar. Bol malzeme ile hazırlanan yemekleri olan Sinop yemekleri en çok tercih edilen yemeklerdendir. Peki en iyi Sinop yemekleri hangileridir? Sinop şehrinde ne meşhurdur? Sinop mutfağına özgü olan yemekler nelerdir? İşte Sinop ile ilgili tüm bilgiler.
#Sinop YemekleriMasterChef Barbaros'un hayatı ve biyografisi, yarışmanın yeni bölümüyle izleyenlerin dikkatini çekti. 2020-2021 sezonunda öne çıkan isimlerden olan MasterChef Barbaros Yoloğlu, All Star sezonu ile ekranlara geri döndü. Yarıştığı sene yemekleri ve diyalogları ile ekranlara damga vuran MasterChef Barbaros'un geniş bir hayran kitlesi bulunuyor. Yarışmadan sonra şefliğe devam eden Yoloğlu kendi işini kurmuştu. İş hayatının yanı sıra özel hayatıyla da gündeme gelen MasterChef Barbaros, temmuz ayında sevgilisi Şule İdil Aydın ile Samsun'da nikah masasına oturmuştu. Peki, MasterChef Barbaros kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Barbaros Yoloğlu hakkında merak edilen bilgiler.
#MasterchefYerel yemeklerin peşinde çok uzun bir gün bizi bekliyor olabilir ama bu, güne Ordu tostuyla başlamamıza asla engel değil. Tostu meşhur şehrimiz çok ama benim için Ordu tostunun yeri ayrı. Ot kavurmalarından buğulama balıklara, Gürcü mutfağından en iyi fındık kremasına Ordu’da ‘yeri ayrı’ öyle tatlar var ki…
#Seyahat17 Kasım 2011 tarihinde ilk şubemiz ve ilk üretim hanemiz kuruldu. Evimizden, Sn. Ümran Dedezade ‘nin mutfağından başlayan bir hikâye bu… Çok becerikli bir ev hanımı ve onun gıda mühendisi oğlu Ümit Dedezade ile evde başlayan üretim sürecimiz, talebin artmasıyla artık eve sığmamaya başladığında; küçük bir işletme hayali doğurdu. Çoğu kişiye göre küçük, ancak o dönem şartlarında bizler için büyük olan bu hayal, şuan gelinen son noktada yaklaşık 250 kişilik bir ekip ile 7 şube ve 1 üretim tesisi ile tamamı el yapımı sürdürülen büyük bir üretim sürecini kapsıyor.
#1Karadeniz bugünlerde turizm açısından önemli günler geçiriyor. Şikâyetler yığınla artmış durumda, herkesin bir şikâyeti var. Ordu’da çıkan “Olay” gazetesini, hele onun yıllar önce Samsun-Sarp arasında demiryolu hattı projesini dile getirişini dikkatle izlerim. Sarp Sınır Kapısı’nda o yoğunluğu görünce önerinin ne kadar doğru olduğunu anladım. Ama her şey siyasetçilerin kararında görünüyor. Gazetenin sahibi Zeki Özel, 2015’te “Karadenizlinin Başbakan’dan (Davutoğlu) ortak dileği/ Samsun-Sarp Demiryolu...” başlığını çekmiş. Aradan kaç yıl geçmiş!
#KaradenizHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaYurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle ekipler tüm gece teyakkuzdaydı. Demirören Haber Ajansı muhabirleri şehirlerde yaşanan gelişmeleri anbean aktardı. Çorum'da araçlar yolda kaldı, aşırı buzlanma nedeniyle yolcu otobüsü kaza yaptı. Kar yağışı nedeniyle kapanan Samsun - Ankara karayolu 5 saatlik çalışmanın ardından trafiğe açıldı. 62 bin 262 personelle sahada olan AFAD ekipleri, olumsuz hava koşullarından etkilenen 1802 vatandaşa müdahale etti. İşte gece boyunca yaşananlar...
#Kar YağışıMasterChef Barbaros merak edilen isimlerden biri oldu. MasterChef’in bu akşamki bölümüne eski yarışmacılar konuk oluyor. Bu isimlerden biri olan Barbaros Yoloğlu, geçtiğimiz sezonu ikinci olarak tamamlamıştı. Peki, MasterChef Barbaros kimdir, kaç yaşında, nereli?
#Masterchef BarbarosGençlik ve Spor Bakanlığı, 2019’u ‘Gönüllülük Yılı’ ilan etmişti. Bu kapsamda üniversitelerde seçmeli ‘Gönüllülük’ dersi açıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da örnek olmak adına bu dersi kendisi anlatmaya karar verdi. Ankara’daki Medipol Üniversitesi’nde derse katılıp Kasapoğlu’ndan gönüllülüğü dinledik. Sonra da 45 yaşındaki bu genç bakana hayatıyla, hobileriyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk...
#Gençlik Ve Spor Bakanıİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#YazarTürkiye sadece şehir merkezleriyle değil köyleriyle de zengin bir ülke. Üstelik bazıları ya denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta… Peki bu yaz hem denize girilebilecek hem de doğa ile iç içe köyde yaşanabilecek adresler hangileri? Uzmanlar 4 bölge ve 11 şehirden harika 15 köyü hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Türkiye'nin En Güzel Köyleri