Turşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanAilesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1Dolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabYazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.
#Diyetisyen Bürge KökerFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirFazla kilolardan kurtulmak için çeşitli diyet listeleri uygulanıyor. Son dönemde adı sıkça duyulan yöntemlerden biri de Aristo diyeti. Bu diyette Aristo diyetinde öncelikle düşünce yapısı değiştirilmeye çalışılıyor. Bu da verilen kiloların geri alınmamasını sağlıyor. Peki Aristo diyeti nedir? Aristo diyeti nasıl yapılır? Aristo diyeti hakkında merak edilenler
#Aristo Diyeti NedirYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıKebabı... Yanındaki naneli, tereli, soğanlı tablacı salatası... Tırnak pidesi... Türkiye’de çeşit çeşit kebap yapılıyor ama Adana kebanının yeri başka! Bu özel yemeği, Adana kebabı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden ‘Ustalıkla Pişer Hayat’ kitabının yazarı Bedri Usta’yla konuştuk.
#KebapRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 2 Mayıs Pazar, Ramazan'ın 20. günü için iftar menüsü...
#RamazanFODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP Diyeti‘Geçirgen bağırsak sendromu’ tıbbi olarak kabul görmüş bir hastalık değildir ve bilimsel çalışmalarla varlığı tanımlanmamıştır. Ama bağırsağın geçirgenliğinin artmasının vücutta birçok rahatsızlığı tetikleyebildiği bilinmektedir.
#Geçirgen Bağırsak SendromuTürk mutfağına özgü, geleneksel içeceklerden biri de fermente ürün olan şalgam suyudur. Geleneksel şalgam suyunun yapılmasında hammadde olarak; şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, ekmek hamuru, tuz, su ve isteğe göre acı biber kullanılmaktadır. Peki, Şalgam suyu nasıl yapılır? Şalgam suyunun faydaları neler?
#Şalgam Suyu Nasıl YapılırBirbirinden lezzetli turşular, ev yapımı yoğurt, kefir, faydalı bakteriler içeren kombucha çayı... Fermente edilmiş (probiyotik) bu gıda ve içecekler, sadece bağışıklığımızı güçlendirmiyor, aynı zamanda sindirim sistemimizi iyi çalışır hale getiriyor, duygu durumumuzu düzenliyor. Bu hafta sonu, iki ayrı atölyede probiyotik turşu ve köpüklü probiyotik içecek yapımını öğrenebilirsiniz.
#Begüm Yaramancı“Yalnızca Asativatas'ın adı ölümsüzdür, sonsuza dek, Güneşin ve Ayın adı gibi…” İklimlerin iç içe geçtiği her türlü doğal güzelliğe sahip, Seyhan’la Ceyhan’ın hediyesi, Adana Ovasının Hükümdarına ait bu sözler… Coğrafi ve özel konumundan dolayı tarih boyunca her türlü medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin her köşesinde ayrı bir hazine saklı… Çukurova’nın bereketli topraklarından gün yüzüne çıkan bu hazinelerden biri belki de çoğunuzun adını bile duymadığı Karatepe-Aslantaş Milli Parkı… İşte size Karatepe Aslantaş Milli Parkı gezi rehberi…
#Karatepe Aslantaş Milli Parkı5 yıldır Adana’da gerçekleştirilen 'Adana Dünya Rakı Günü' valiliğin yapmış olduğu açıklama ile yasaklanınca Adanalı tarafından alternatif yollar bulundu. Son olarak 'Adana Kebap ve Şalgam Festivali' olarak sosyal ağlarda yeni adıyla dolanan etkinliğe birçok Adanalı destek veriyor. Yasağı destekleyenler ise çocukları ve gençleri alkolün zararlarından korumak için böyle bir uygulamanın gerekli olduğunu söylüyor. Peki Adanalı belediye başkanları, Adana'da yaşayanlar ve Adanalı sanatçılar bu yasağa ne diyor?
#AdanaAni değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde Hastalıklar