Adanalıların vazgeçilmesi şalgam suyu

Güncelleme Tarihi:

Adanalıların vazgeçilmesi şalgam suyu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2017 12:47

Adanalıların vazgeçilmesi şalgam suyu

Haberin Devamı

ADANALILARIN, 'her derde deva' diye içtiği şalgam suyunun tüketimi, havaların soğumasıyla birlikte arttı.
Cere ve bidonlarda hazırlanıp Adana'nın ayazına bırakılarak, lezzet kazandırılan şalgam suyu, artık fabrikasyon üretildiği için her kentte bulunabiliyor. Evlerde sonbaharda yapılmaya başlanan şalgam suyu, özellikle kebabın yanında tüketiliyor. İsteyenlerin acı suyu veya içindeki kırmızı havuçla birlikte tükettiği şalgam suyu istenirse turşuyla da içilebiliyor. Adana'da yaz aylarında havanın çok sıcak olması nedeniyle, tuz oranı yüksek şalgam suyunun tüketimi azalıyor. Ancak sonbahar ve kış aylarında neredeyse her Adanalının evinde şalgam suyu bulunuyor. Adanalıların, 'her derde deva' diye içtiği şalgam suyunun vücuda bilinen bir çok faydası da bulunuyor.
ŞİFA KAYNAĞI
Şalgam suyunun özellikle antioksidan özelliği biliniyor. Bununla birlikte şalgam suyunun iştahı açtığı, vücuttaki toksinleri atarak, hücreleri yenilediğine inanılıyor. Şalgam suyunun mide ve karaciğere de iyi geldiği ve hazmı kolaylaştırdığı kabul ediliyor. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığı ve gribe karşı şalgamın iyi geldiği biliniyor. Ancak yüksek tansiyon hastalarının şalgam suyunu fazla tüketmesi tavsiye edilmiyor.
ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIR?
Adana'dan Türkiye'ye yayılan lezzet olarak kabul edilen şalgam suyunu ise her evde yapmak mümkün. Evde şalgam suyu yapmak isteyenler için kullanılacak malzemeler ve tarifi şöyle:
Malzemeler: 1 adet, büyük boy şalgam, 1 adet büyük boy pancar, 1 kilo siyah havuç, 1.5. tatlı kaşığı limon tuzu, gereğince tuz, mayalamayı sağlayacak olan bulgur unu, 15 litrelik bidon.
Yapımı: Şalgam, pancar ve havuçlar yıkanıp tıraşlandıktan sonra, dilimlenerek bir bidonun içine konulur. Daha sonra bulgur unu, temiz bir bez kesenin içinde bidonun içine konulduktan sonra üzerine bir parça tuz serpilip, 10 litre kadar su eklendikten sonra ağzı sıkıca kapatılır. Bidon mümkünse rüzgar alacak bir yere bırakılır. 15 gün sonra bidon açılır ve içindeki bez kese alınır. Şalgam suyu ve taneleri tüketilebilir.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!