Cesur yürekli ayran gönüllü

Güncelleme Tarihi:

Cesur yürekli ayran gönüllü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 01:45

Nasıl ki ayran bizim için çok doğal bir tatken yabancılar için bir o kadar farklı olabiliyorsa ayranın türevleri de bizim için bir o kadar farklı olabiliyor. O yüzden lütfen şimdi kendinizi başka ayran lezzetlerine hazırlayın.

Haberin Devamı

Bir Amerikalı veya Avrupalı’ya pek çok yemeği denetebilirsiniz. Konu yoğurt ve ayran olunca sınırlarını zorladığınızı söylerler. Yoğurdu sulandırmak da yemeğin yanında yemek de garip gelir onlara. Ama bizim için yoğurt da ayran da candır. Peki ayranı çeşitlendirmek istesek bunun hakkında ilk izlenimimiz ne olur?

İşte ben de tam bunu merak ettiğimden bu yazıyı yazmadan, yaptığım ayranların fotoğraflarını Instagram’a ve Facebook’a koydum. Amacım insanların fikirle ilk karşılaştıkları andaki tepkilerini ölçmekti! Facebook’ta 600 bin civarı takipçi olduğundan çok çeşitli kesimleri temsil ettiğini düşünebiliriz. Uzun, övgü ve sevgi dolu olan yorumları kenara ayırıp kalanını paylaşmak istiyorum.

* Müthişsiniz!
* Delisin deli.
* İlginç.
* Gerçek mi bunlar?
* Nasıl yani!!!
* Tarifini istiyorum!
* Uydurmasyonda son nokta!
* Bizde de acı yeşil biberlisi yapılır.
* Milli içeceğin her türlüsü! Hay maşallah.
* Çok çirkin kusacağım, açılın!
* Harika denemeler, seviyoruz sizi başarılar.
* Naneli sarmısaklı cacık yapsaydınız daha hayırlı olurdu.
* Naneli tamam da diğerleri ilginç geldi.
* Renkler güzel de tatlar bence uyumsuz.
* Arapsaçlı ayran? Kulağa bile hoş gelmiyor.

Haberin Devamı

Hayallerinizden korkmayın

Bazı yorumlara baktığında insanın yeni bir şey yapası gelmeyebiliyor. Belki de tam bu yüzden Chobani (ünlü yoğurt markası) memleketinde değil, Amerika’da meşhur. Hatta satarken üzerine ‘Greek yoghurt’ yazma ihtiyacı duyuyor. Mönüsünde simiti, bagel olarak lanse ediyor. Türkiye’deki simitçiler ‘saraylar, dünyalar’ yaratıyorlar ancak sattıkları sokaktaki simitçiden farklı olmuyor. Ek bir değer yaratmaya da cesaret edemiyorlar. Ama bugün size en çok ne demek istiyorum biliyor musunuz? Boş verin! İnsanların hayallerinizle ilgili düşüncelerine aldırmayın. Başkalarına zarar vermediğimiz sürece uçabildiğimiz kadar uçalım. Ben yemekle ilgili ilk yolculuğa çıkarken yayınevlerini dinleseydim kitabımın başını kaldırıp oradaki bilgileri post-it’ler şeklinde tariflerin üzerine koyacaktım. TV programını ilk yapmak istediğimde, insanı 25 dakika tek başına ekranda tutmanın çok zor olduğunu düşünenler, yanıma bir manken vermek istediler. Bir şekilde bununla da mücadele ettim.Bugün format olarak benimkine benzer pek çok program var. Kimbilir o gün yapılan mücadele belki de bugün açılan pek çok yemek kanalı, onlarca tv programı ve programcısına bir parça da olsa vesile olmuştu. Dinlemeyi sevdiğimiz güzel hikâyeler de aslen inandıklarına sahip çıkanlardan gelmiyor mu? Dolayısıyla lütfen kemerlerinizi çözün. Yoğurdu sulandırarak içtiğimiz ayran fikrine kendinizi bırakın. Hatta sizlerin de aklına güzel fikirler gelirse benimle paylaşın. Sosyal medyada bu fikri büyütebiliriz. Geçen kış ve bahar farklı şekillerde deneyip biriktirdiğimiz ayran tariflerimizin hepsini 30 kişilik bir ekibe denettik. Kimisi erikliye, kimisi acı turşuluya, başkası zerdeçallıya bayıldı. Zevklerin, renklerin ve seçimlerin farklılıklarına duyduğumuz saygıyla çeşit çeşit ayran tarifleri yukarıda emrinize amade.

Haberin Devamı

Bol köpüklü ayran
“Ben klasik bol köpüklü ayran yapmak isterim” diyenlere

* 8 çorba kaşığı yoğurt
* 1 su bardağı soğuk su
* 1 kahve fincanı süt
* Yarım şişe soda
* Tüm malzemeyi blender’da iki dakika çırptıktan sonra bardağa koyduğunuzda bir tutam kuru nane serpebilirsiniz.
* 3 – 4 tutam tuz

Arapsaçlı ayran
Kuzguncuk’ta bulduğumuz arapsaçlarında (yabani rezene) inanılmaz bir anason kokusu ve ot tazeliği var. Ayranla inanılmaz karizmatik oluyor.

* 8 çorba kaşığı yoğurt
* 2 su bardağı soğuk su
* 4 dal arapsaçı (havanda tuz ile dövülüp püre haline getirilmiş), yoğurt, su ve tuzu karıştırıp çırpabilirsiniz.
* 3-4 tutam tuz

Şalgamlı ayran
Kebapçıya gittiğinizde şalgam ve ayran arasında kararsız kalanlardansanız ikisinin de mutluluğunu bir arada yaşayabileceğiniz bir alternatif olabilir.

Haberin Devamı

* 8 çorba kaşığı yoğurt
* 2 su bardağı acılı şalgam suyu
* Bu iki malzemeyi karıştırıp nefis renkte bir ayran elde edeceksiniz.

Zerdeçallı ayran
Baharat sevenlere inanılmaz bir tatmin verecek, basit ve renkli bir ayran. Ama uyarayım, baharat düşkünü olmayanların seveceği bir ayran değil.

* 8 çorba kaşığı yoğurt
* 2 su bardağı soğuk su
* 3 silme çay kaşığı zerdeçal, su, tuz ve yoğurdu karıştırıp çırpın.
* 3- 4 tutam tuz

Can erikli ayran
Kim denediyse yüzünde kocaman bir gülümseme oluştu. Eriğin ekşiliği ve tatlılığıyla huzur veren, taze bir içecek oluyor.

* 9 çorba kaşığı yoğurt
* 1 su bardağı erik suyu
* Yoğurt, erik suyu ve tuzu karıştırıp çırptıktan sonra üzerine file badem serpebilirsiniz.
* 3-4 tutam tuz

Haberin Devamı

Çengelköylü naneli ayran
Son zamanlarda popülerleşen salatalıklı ayranın ferah bir versiyonu. Büyük, küçük herkese hitap edebilir.

* 9 çorba kaşığı yoğurt
* 1 su bardağı soğuk su
* Blender’da önce 2 salatalık ve 10 yaprak naneli çekin. Yoğurdu ve suyu ekleyip iki dakika daha çekin.
* 3-4 tutam tuz

Pancarlı turşu sulu ayran
Favori ayranlarımdan. Acılık ve pancardan gelen özeli bir lezzeti var.

* 8 çorba kaşığı yoğurt
* 1,5 su bardağı acı turşu suyu, yarım su bardağı pancar turşusu suyu
* Yoğurt, turşu suları ve bir çay kaşığı karbonatı ekleyip blender’da 3 dakika çırpın.

Genel tarif: Daha köpüklü olması için tüm malzemeleri blender’da veya elde iyice karıştıracak şekilde çırpın. Tüm tarifler 4 kişiliktir. Bardak başına 2-3 küp buzla servis edin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!