Sağlıklı Uyku haberleri sayfasında Sağlıklı Uyku hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6140 Sağlıklı Uyku haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuAyaklarını birbirine sürterek ses çıkaran cırcır böceklerinin bu hareketinden esinlenildiği için ‘cricketing’ adı verilen uykuya geçiş yöntemini pek çok kişi bu haberle duyuyor olabilir. Ama belki de siz yıllardır sebebini bilmeden ayaklarını birbirine değdirerek uyuyanlardan yani ‘cricketing’ yapanlardan birisiniz.
#SağlıkÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBazıları kafasını yastığa koyar koymaz uyurken bazıları sayı sayarak, nefes egzersizi yaparak ya da göz bandı takarak zar zor uykuya dalmaya çalışıyor. Kimileri de bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde tıpkı cırcır böcekleri gibi ayaklarını birbirine değdirerek uyuyor. ‘Cricketing’ adı verilen bu yöntemin uykuya geçişi hızlandıran etkisini bilim de destekliyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen ile hem bu yöntemi hem de uykuya dalmayı kolaylaştıran diğer tüyoları konuştuk.
#SağlıkGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkBütün gün o kadar yoğun oluyorsunuz ki başınızı kaşıyacak vaktiniz olmuyor. Günün tüm yorgunluğunu atacağınız uyku vakti geliyor, yatağa giriyorsunuz ama biraz telefona bakayım, sosyal medyada gezineyim, biraz da dizi izleyeyim derken gecenin körü oluyor. Sabah gelsin defalarca alarm ertelemeler, iş yerinde esnemeler, gün boyu yorgun hissetmeler… Senaryo çok tanıdık geldiyse hemen söyleyelim siz de 'Gündüzün intikamını geceden alanlar kulübü'nün bir üyesisiniz.
#Uyku SağlığıKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuPandemi döneminde stresle birlikte üstümüzdeki baskının sağlıklı uykuyla azaldığını görüyoruz. Uyku hijyenine dikkat edilmesi ve en geç saat 22.00-23.00 gibi uyunması gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku problemi yaşayanları Alzheimer riskine karşı da uyardı.
#UykuNeredeyse herkes yatmak için pijama giyer. Özellikle de kış aylarında pijamalardan daha rahat bir şey yoktur. Yatmak için giydiğimiz pijamalar aslında uykumuzu, görünüşümüzü ve hatta sağlığımızı etkileyebiliyor. Tüylü, polarlı kısacası kalın pijamalarınız geceleri aşırı terlemenize neden oluyorsa, sabah yorgun uyanmanızın sebebi olabilir. Peki kalın pijamalar neden en iyi seçenek değil?
#Pijama SeçimiKişinin yeteri kadar uykusunu alamadan saatlerin alarmıyla uyanması kaygılanmalara, çarpıntılara, özellikle kalp ve solunumla ilgili ciddi sorunlara yol açabiliyor. <br><br>Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, yeteri kadar uykusunu almadan alarm sesiyle uyanmanın sağlık bakımından bazı sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
#Uyku‘Evde Kal’ sürecinde bireylerin uyku kalitesinin düştüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Kadırhan, sağlıklı ve kaliteli uyku için neler yapılması gerektiğiyle ilgili 5 tavsiyede bulundu.<br><br>Covid-19 pandemisi sürecindeki normalleşme uygulamaları kapsamında, çalışma ve ofis hayatına dönülmesiyle, kişisel korunma önlemlerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
#UykuGün içinde uyanık kalmak için kafein gibi uyarıcı maddelerin tüketimi uykusuzluk problemini körüklüyor. Öte yandan, uyku ilaçları bilinçsizce kullanıldığında kronik uyku ve psikolojik bozukluklarından ölüme kadar giden ciddi tehlikelere yol açıyor. Daha çok uyanık kalmak için daha çok kahve tüketildiğini belirten Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, sağlıklı uykunun önemini anlattı.
#UykusuzlukKaliteli bir uyku vücudun yeterince dinlenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vazgeçilmez. Düzenli uyku uyuyamayan kişilerin gergin ve enerjisiz hissetmelerinin yanında kaygı yaşama ve kilo alma gibi problemlerle karşılaştıkları da bir gerçek. Gün içerisinde tüketilen besinlerin de uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi var. Bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmek mümkün. İşte kolayca uyumanızı sağlayacak besinler...
#Kaliteli UykuBu yıl okullar uyum haftası kapsamında okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de, diğer sınıflar için 9 Eylül’de başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre ara tatilin resmi başlangıç tarihi 11 Kasım Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola başladı.
#OKULUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuSağlıklı uyku, kilo verme sürecinde kritik bir rol oynuyor. Özellikle yetersiz uyku, metabolizmayı düzenleyen hormonları etkileyerek aşırı yemeye yol açabiliyor. Birleşik Krallık’ta sağlık hizmetleri ve acil tıp konularında uzmanlaşmış bir akademisyen olan Prof. Dr. Rob Galloway ise uyku kalitesini artırmak için uyku maskesi kullanmanın faydalı olduğunun altını çiziyor. Ayrıca bu maskeler kilo verme sürecinde de yardımcı oluyor. Peki bu nasıl gerçekleşiyor? İşte detaylar…
#SağlıkSabahın ilk saatlerinde kahve içerek güne başlamak, ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almayı unutmak… Birbirinden tamamen alakasız ve masum görünebilir sağlığımız üzerinde büyük etkileri var.Günlük sağlık ve kilo verme tavsiyeleriyle sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan ve kişiyi daha az enerjik hale getiren 10 şaşırtıcı alışkanlığı ortaya koydu.
#SağlıkYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı Uyku5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk YazarMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuBebek veya çocuklarınız uyku sorunları mı yaşıyor? Önemsiz gibi görünen bu durum aslında birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Peki, çocukların rahat bir gece uykusu uyumaları için neler gerekir? Çocukların sağlıklı uyku uyumaları için ‘Uyudum Büyüdüm’ adında bir kitap yazan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal’a sordum.
#Sinem GergerMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozAyaklarını birbirine sürterek ses çıkaran cırcır böceklerinin bu hareketinden esinlenildiği için ‘cricketing’ adı verilen uykuya geçiş yöntemini pek çok kişi bu haberle duyuyor olabilir. Ama belki de siz yıllardır sebebini bilmeden ayaklarını birbirine değdirerek uyuyanlardan yani ‘cricketing’ yapanlardan birisiniz.
#SağlıkÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBazıları kafasını yastığa koyar koymaz uyurken bazıları sayı sayarak, nefes egzersizi yaparak ya da göz bandı takarak zar zor uykuya dalmaya çalışıyor. Kimileri de bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde tıpkı cırcır böcekleri gibi ayaklarını birbirine değdirerek uyuyor. ‘Cricketing’ adı verilen bu yöntemin uykuya geçişi hızlandıran etkisini bilim de destekliyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen ile hem bu yöntemi hem de uykuya dalmayı kolaylaştıran diğer tüyoları konuştuk.
#SağlıkCuma günü öğrenciler ara tatile girdi. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler, 9 gün boyunca tatil yapacak. Bu tatilde bazı aileler yoğun tempo sonunda çocuklarıyla vakit geçirebilmek için planlarını yapmışken bazı aileler de birlikte neler yapabileceklerini belirleme konusunda sorun yaşayabiliyor.
#Konuk YazarMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuUykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar. Uykunun en verimli saatleri ve neden bu saatlerde verimli olduğu ile ilgili ayrıntıları derledik.
#UykuBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeBilim insanları yaşadığımız travmalar, sağlıksız beslenme gibi pek çok etkenin kâbus görmemize neden olabileceğini söylüyor. Siz de sık sık kötü rüya veya kâbus görüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu haberimiz çok ilginizi çekecek…
#Uyku SağlığıGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkRusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından yaşadığı şehirden köyüne kaçan Ukraynalı Tetyana Kosminska (63), Antalya'daki kızı Maryn ile internet üzerinden konuşuyor. Sürekli annesinin sağlık durumu ile bilgi alan Maryna Kosminska (42), "Rusların şehirleri bombaladığı gibi köyleri de bombalamasından endişe ediyor. Rus uçaklarının köy üzerinden yakından uçtuğunu ve seslerinin kendilerini korkuttuğunu söylüyor" dedi.
#AntalyaKim istemez kolunu bile kıpırdatmadan fazla kilolarından kurtulmayı… "Ama kilo vermek hiç de o kadar kolay değil" diyorsanız bu araştırmanın sonucu sizin de yüzünüzü güldürecek ve bir an önce uyumak isteyeceksiniz. Aslında zaten yaptığı bir şeyin dozunu biraz daha artırarak kilo vermek isteyenleri buraya alalım…
#SağlıkYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronUyku süresi, kalitesi ve uyku uyunan ortam, bağışıklık sistemi için kilit bir etken. Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Moderatörü Doç. Dr. Gülçin Benbir, “İyi bir uyku aşılarda daha güçlü antikor oluşumunu sağlıyor” diyerek COVID-19 süresince uykunun öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.
#UykuBütün gün o kadar yoğun oluyorsunuz ki başınızı kaşıyacak vaktiniz olmuyor. Günün tüm yorgunluğunu atacağınız uyku vakti geliyor, yatağa giriyorsunuz ama biraz telefona bakayım, sosyal medyada gezineyim, biraz da dizi izleyeyim derken gecenin körü oluyor. Sabah gelsin defalarca alarm ertelemeler, iş yerinde esnemeler, gün boyu yorgun hissetmeler… Senaryo çok tanıdık geldiyse hemen söyleyelim siz de 'Gündüzün intikamını geceden alanlar kulübü'nün bir üyesisiniz.
#Uyku Sağlığı