Güncelleme Tarihi:
Tatil elbette ki sadece dinlenmek ve aile ile vakit geçirebilmek için bir şans değil, aynı zamanda çocukların yeni aktiviteler keşfetmeleri, yaratıcılıklarını geliştirmeleri ve öğrenme yolculuklarına farklı bir şekilde devam etmeleri için bir fırsat. Belki bazı aileler çocuklarıyla vakit geçirebilmek için planlarını yapmış olabilir ama bazıları henüz birlikte neler yapabileceklerini belirleme konusunda sorun yaşıyor olabilir.
Tatilde yapılabilecek bazı aktiviteler şunlar olabilir:
1. Aile Bağlarını Güçlendirmek: Bayram dolayısıyla büyükleri ziyaret etmek, ailecek kutu oyunları oynamak, film geceleri yapmak çocukların güzel anılar biriktirmelerini sağlar ve bağları güçlendirir. Vizyona girecek filmlere ya da tiyatro oyunlarına gitmek ve sonrasında bunun üzerine konuşmak, oyunlar oynamak da herkese iyi gelecektir.
2. Doğa Yürüyüşleri ve Piknik: Hava Bayramda iyi olacağı için hep birlikte açık hava gezileri, piknik yapmak herkese iyi hissettirecektir. Ormanlık alanlarda doğal yaşamı keşfetmek, çocukların hayal gücünü ve merakını artırabilir. Aynı zamanda, çevreyi keşfetme ve doğayla iç içe olma fırsatı sağlar.
3. Yeni Bir Şey Öğrenmek: Yeni beceriler geliştirebilmek ya da yeni hobilerin temelini oluşturmak için farklı aktivitelere yönelmek çocuklara iyi gelecektir. Robotik kodlama çalışmaları yapmak ya da seramik yapmak gibi hobiler denenebilir. Çocuklarla bayramda ikram edilecek tatlıları pişirmek de iyi bir aktivite olabilir. Hatta birlikte yeni bir şey öğrenmeyi denemek ya da çocuğunuzun bildiği bir şeyi size öğretmesi de keyifli olacaktır.
4. Bilim Deneyleri ve Keşifler: Evde basit bilim deneyleri yapmak, çocukların fen bilimlerine olan ilgisini artırabilir. Basit malzemelerle suyun özelliklerini keşfetmek, renkli kimyasal reaksiyonları gözlemlemek gibi deneyler çocuklar için hem eğlenceli hem de öğretici olabilir. Bu aktiviteler, çocukların merak duygularını besleyerek öğrenmeye olan tutkularını artırabilir. Aynı zamanda, bilimsel düşünme ve problem çözme becerilerini de geliştirirler.
5. El Sanatları ve Yaratıcı Atölyeler: Evde el sanatları yapmak, çocukların hayal gücünü geliştirmesine ve el becerilerini artırmasına yardımcı olabilir. Boyama, hamur işi, origami gibi aktivitelerle çocuklarınızın yaratıcılığını destekleyebilir ve özgüvenlerini artırabilirsiniz. Ayrıca, el becerilerini geliştirirken keyifli vakit geçirmelerini de sağlar.
6. Eğitici Geziler: Çocukların çoğu hatta belki erişkinler de şehirlerini tanımıyor. Şehrinizde görmediğiniz yerlere gitmek, müzeleri, bilim merkezlerini ziyaret etmek hem zamanı değerlendirmek hem de yeni şeyler öğrenmek için güzel bir fırsattır. Birlikte şehri keşfetmek, öğrenmek herkes için keyifli olacaktır.
7. Günlük Tutmak - Kitap Okumak: Deneyimlerini, yaşadıklarının onlara etkisini kağıda dökmek çocuklara iyi gelecektir. Böylece duygularını ifade etme olanağı bularak yazma yeteneklerini geliştirebileceklerdir. Ayrıca edebiyatın büyüleyici dünyasına dalmayı teşvik etmek için çocukla birlikte bir kitapçıya gitmek, yeni bir kitap almak hayal gücünü beslemekle kalmaz ilgi alanlarını da genişletir.
8. Sağlıklı Rutinler: Tatilde tabii ki kurallar, günlük programlar esnetilebilir. Ancak sağlıklı uyku, fiziksel aktivite ve beslenme konusunda temel düzeni sürdürmek iyi olacaktır.
9. Ekran süresi: Ekran süresinin dengelenmesi önemlidir. Çocuklar arkadaşlarıyla online oyunlar oynamak isteyebilirler. Bu da keyifli vakit geçirmeyi ve arkadaşlarla olan bağın sürdürülmesine fayda sağlayacaktır. Ancak ekran süresine ve oynanan oyunların içeriğine, izlenen filmlerin ya da videoların yaşlarına uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Çocukların teknolojiyi keşif ve öğrenme amacıyla kullanmaları konusunda onlara yardımcı olmak iyi olacaktır.
10. Spor ve Bilinçli farkındalık (Mindfulness): Çocukların stresi yönetmelerine, duygusal esnekliklerini artırmaya ve içinde bulunulan An’a odaklanmalarını sağlamaya yönelik yoga, mindfulness egzersizleri yapmaları, nefes egzersizi yapmaları yaşamları boyunca onlara duygularını düzenlemede yardımcı olacaktır. Ayrıca bu egzersiz ve çalışmaların birlikte deneyimlenmesi eğlenceli olacaktır.
11. Değerlendirme: Bu ara tatile kadar çocukların başarılarını, yaşadıkları zorlukları ve isteklerini konuşmak da oldukça önemlidir. Böylece hem çocuğun duygusal gelişimine olumlu katkı sağlamış hem de aile bağlarınızı güçlendirmiş olursunuz. Ara tatil sonunda bu sürecin ona en çok hangi duyguları getirdiği, güzel yanları ve devam ettirmek istediği aktiviteleri de birlikte değerlendirmek ilerideki tatilleri planlamak için de faydalı olacaktır.
Bayramla birleşen ara tatilin ailecek vakit geçirme ve enerji depolama zamanı olması yanında keyifli aktiviteler yapılarak geçirilmiş, güzel anılar biriktirilmiş bir şekilde geçmesini sağlamakta yarar var. Umarım her açıdan dolu dolu geçirilen bir tatil olur.
Herkese iyi Bayramlar ve iyi tatiller.
DOÇ. DR. ELİF ULU KİMDİR?
1981 yılında Bursa’da doğdu. Ortaokul ve liseyi İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesinde tamamladı. 2004 senesinde Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans programından birincilikle mezun oldu. 2004 yılında Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2007 yılında yüksek lisans ve 2011 yılında doktora öğretimini aynı bölümde tamamladı. 2022 yılında Doçent unvanı aldı. Halen aynı bölümde görev yapmaktadır. Uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış makaleleri, uluslararası kitap bölümleri ve uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan çok sayıda bildirisi bulunmaktadır. Çalışma konuları dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kariyer psikolojik danışmanlığı, çocuk ve ergenlerle psikolojik danışma, evlilik ve aile psikolojik danışmanlığı ve bağımlılık danışmanlığıdır. Kendisi EMDR terapisti, aile danışmanı ve bilişsel davranışçı psikoterapisttir.