Güncelleme Tarihi:
Uykunun en verimli saati melatonin hormonunun salgılanmaya başladığı 23:00 ve 13:00 arasındadır. Verimli bir uyku için 23:00 dolaylarında uykuya dalmış olmak gerekir.
Uykunun En Verimli Saatleri Nelerdir?
Verimli uyku, vücudun ihtiyacı olan dinlenmenin ve büyümenin gerçekleşmesini sağlar. Büyüme çağındaki genç bireylerin de bağışıklık sistemleri ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri için uyku saatlerine özen göstermeleri gerekir. Bilimsel araştırmalar sonucu en verimli uykunun gece 23:00 - 03:00 saatleri arasında olduğu tespit edilmiştir.
Özellikle de gelişme çağındaki gençlerin en geç saat 00:00'da uykuda olmaları gerekir. Uykuya dalma konusunda ve uyuma konusunda zorluk çekenlerin gıda takviyesi ya da ek takviyeler ile bu durumu düzene sokması gerekir. Uyku esnasında vücut kendini onarır ve uyandığında daha dinç olmasını sağlar. En verimli uyku saatlerinde uyuyarak vücudun kendisini daha kolay ve düzenli tamir etmesini sağlayabilirsiniz. Güne verimli bir uyku sonrası başlamak daha dinç ve pozitif bir güne alt yapı sağlar. Uyku düzenine sahip olan bireyler daha sağlıklı olurlar.
Hangi Saatlerde Uyumalıyız?
En verimli uyku saatleri bilimsel araştırmalar ile 23:00 ve 03:00 arası olarak tespit edilmiştir. Uykunun evresi iki tanedir. Bunlar Rem ve Nrem uykulardır. Nrem evresi uykunun %75'ini, Rem evresi ise %25'ini oluşturur. Nrem evresi ise kendi içerisinde 4 evreye ayrılır. İlk evre uykuya dalma evresidir. Uyku burada hafiftir ve uyanılabilir. Göz hareketlerinin yavaşlaması ve kasların hareketinin de azalması bu evrede olur. İkinci evrede kas ve göz hareketleri biraz daha yavaşlar. Bu evrede kişiler dışarıdan gelen sesleri duyar ve uyumuyorum tepkisi de verebilir ve uykunun yaklaşık %50'sini oluşturur.
Üçüncü evre yavaş dalga uykusudur. Uyku derinleşir ve hareketler oldukça azalır. Toplam uyku süresinin %25'ini üçüncü evre oluşturur. Son evre kişilerin en derin uykuya sahip olduğu ve uyandırılmakta zorlandığı evredir. Uyku saatinin 23-03 arasında olması sağlıklı ve verimli bir güne başlamanın ilk yoludur. Uykuyu kolaylaştıran melatonin hormonu da insan vücudunda en çok bu saatlerde salgılanır.
En İyi, Verimli ve Sağlıklı Uyku Saatleri
Akşam saatlerinden sonra insan vücudunda salgılanmaya başlanan melatonin hormonu 00:00 saatinde en yüksek seviyeye gelir. Bu nedenle bu saatlerde uykuda olmak vücudun daha iyi dinlenmesine ve kendini onarmasına yarar. Uyku düzeninin ve uyku veriminin insan sağlığı ve vücudu üzerindeki etkileri de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Uyku sırasında ışığa maruz kalmamak, cep telefonlarında uzak durmak ve televizyon seyretmemek de uyku verimini artırır.
En geç 23:00 ya da 00:00 saatlerinde uykuya dalmış olan kişilerin bu düzene sahip olması her dönemde dinç ve sağlıklı olmalarını sağlar. Kısa süre içinde verimli bir uyku almak mümkün olmaz. Fakat öğlen saatlerinde de vücudun uykuya ihtiyacı olduğu kanıtlanmıştır. Derin ve yavaş uykudan oluşan öğlen uykusu da insan vücuduna faydalıdır. Bu uykunun 30 dakikayı geçmemesi de fayda için belirleyicidir. Gündüz uykusunun fazla olması kişilerde mayışma ve halsizlik oluşturacağı için gündüz uykusunu kısa tutmak gerekir. Uyku düzenini oluşturmak ve bu şekilde ayarlamak verimli bir uyku için belirleyici bir etkendir.