1923 yılında cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından, diğer tüm alanlarda olduğu gibi edebiyatta da birçok yenilik yaşanmıştır. Dilde ve anlatımda sadeleşmeyi savunanlar Beş Hececiler topluluğu kurulmuştur. 1928 yılında ise Beş Hececilere tepki olarak doğan Yedi Meşaleciler ortaya çıkmıştır. Yedi Meşaleciler akımının temsilcileri hem şiir hem de öykü türünde eserler vermiştir. Odalar ve Sofalar eserini ayrıntılı olarak derledik.
Annemin köyüne selam vermeden olmazdı. Selanik muhaciri olan dedemlerin dilinde burası Gölyazı değil, Apolyont. Peki, bu adın kökeni nereye dayanıyor? Kasaba, milattan önce 2’nci yüzyılın ortalarında kurulduğu tahmin edilen Apollon Krallığı’nın merkezi. Malum antikçağ Anadolu’sunda şiir tanrısı Apollon adına yapılmış dokuz kent mevcut. Burası, Rhyndakos(Mustafakemalpaşa) Çayı kenarında kurulduğu için Apollonia ad Rhyndacum diye anılan bölge. Gölyazı’nın civarında başka adalar da mevcut. Sadece suların değil, efsanelerin de çevrelediği ve Bizans döneminde manastıra çevrilen Kız Adası mesela. Buradaki tapınak, görkeminden dolayı Roma devrindeki paralarda resmedilmiş. 198-217 yılları arasında hüküm sürmüş 22’nci Roma İmparatoru Carakalla adına basılan sikkelerin ön yüzünde bu tapınak varmış. Eski tapınağın taşları, Haydarpaşa İskelesi’nin yapımında, başka bir ayrılığın istasyonunda kullanılmış. Bu dönemde sandal sefası yapmadan ve suya bakıp güneşi batırmadan dönmeyin.
#SeyahatCumhuriyet döneminden sonra edebiyat dünyası Türkiye'de birçok farklı değişim yaşamıştır. Aynı zamanda bu değişiklikler çok önemli yazarları ve eserlerini ortaya çıkarmıştır. Peki Cumhuriyet dönemi fıkra yazarları kimlerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBâki Asiltürk’ün hazırladığı ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri’ kitabında, şiir tarihimizde bir zamanlar çok okunmuş ancak zamanla unutulmuş şairler var. Celâl Sılay, Halit Fahri Ozansoy, Vasfi Mahir Kocatürk gibi şiirimize öncülük etmiş usta isimleri okura hatırlatan bu eser, kitaplığımda göz önünde duracak...
#Bâki AsiltürkTürk Edebiyatı, bulunduğu dönem ve özelliklerine göre çeşitli gruplara ayrılmıştır. Günümüze en yakın döneminde de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şeklinde karşımıza çıkıyor. Türk edebiyatındaki akımlar özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yurt dışına gönderilen aydınlar ile başladı. Bu aydınların Avrupa devletlerinden öğrenmiş olduğu yenilikler toplumda edebiyatın kendi içinde farklı dönemlere ayrılmasını sağlar. Cumhuriyet dönemi şiir özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Türk Edebiyatı, bulunduğu dönem ve özelliklerine bakılarak bazı gruplara ayrılmıştır. Günümüze en yakın dönem de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, bu dönemin şairleri kimlerdir, şiir ve hikaye örnekleri nelerdir? İşte Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının özellikleri hakkında detaylı bilgiler.
#Cumhuriyet Dönemi Türk EdebiyatıYedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır. 7 meşaleciler, 1928'de yayınladıkları 'Yedi Meşale' adlı ortak kitapta yazılarını bir araya getirmiştir. 7 meşaleciler, Türk şiirine yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini belirtiyorlardı. Peki, 7 meşaleciler nedir? Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkan 7 meşaleciler kimler?
#7 Hececiler Nedir?Sabri Esat Siyavuşgil, “Halk, hayal perdesinin ilk defa Bursa’da kurulduğuna, Karagöz’le Hacivat’ın Bursa’da yaşamış hakikî birer şahsiyet olduğuna o kadar inanmıştır ki, bunun aksini iddiaya kalkışmak, adeta mukaddesata dil uzatmak gibidir.” diye konuşur. Eski(mez) şehrin ortasında yükselen Karagöz- Hacivat’ın anıt-mezarı ve hemen karşısındaki Karagöz Müzesi de söz konusu tavrın somut halidir. “Perde kurdum, ışık yaktım, açıldı Bursa’da bahtım” sözleri, Karagöz’ün Bursa dağarcığına dair ipuçları verir zaten.
#Hacivat Ve Karagöz TarihiBir zamanlar savaş gemilerinden başka hiçbir teknenin uğramadığı limanda bugün, birkaç yelkenlinin dışında yalnızca balıkçı motorları var. Okyanus çekildiğinde ortaya çıkan granit taşlarından yapılmış evleri, arduvaz çatıları, lokantaları ve surlarla çevrili kilisesiyle Barfleur çok güzel ama o ölçüde de turistik bir balıkçı köyü.
#SahilHasan Âli Yücel Klasikler Dizisi içinde Sabri Esat Siyavuşgil’in çevirisiyle yayımlanan Alphonse Daudet’nin ‘Değirmenimden Mektuplar’ı, Rhone Vadisi’ndeki Provence’ta çam ve meşe ormanının yamacında 20 yıldır kullanılmayan bir değirmenin satışıyla açılıyor.
#İş Bankası YayınlarıSabri Esat Siyavuşgil’i Edebiyat Fakültesi’ndeki odasında ziyaret ettim. Tanımadığı liseli bir çocuk olduğum için önce biraz üstten baktı. Sonra onun çevirisinden okuduğum Jean Piage’den Edmond Rostand’a ve mensubu olduğu Yedi Meşaleciler’e kadar farklı konulardan konuştuğumuzda bana karşı bakışının değiştiğini fark ettim…
#Kitapsanat- Avustralyalı gölge oyunu ustası 78 yaşındaki Bradshaw, tek başına sunduğu 50 dakikalık gösterisinde 190 figüre adeta hayat veriyor- Bradshaw: - "Günümüzde, televizyon gibi ortamlarda çok hızlı plan değişiklikleri oluyor. Bu da ilgiyi kaybetmemek için perdenin arkasında biraz daha hızlı olmamızı gerektiriyor"