Gölge oyunu ustasından 50 dakikada 190 figür

Güncelleme Tarihi:

Gölge oyunu ustasından 50 dakikada 190 figür
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 11:28

- Avustralyalı gölge oyunu ustası 78 yaşındaki Bradshaw, tek başına sunduğu 50 dakikalık gösterisinde 190 figüre adeta hayat veriyor- Bradshaw: - "Günümüzde, televizyon gibi ortamlarda çok hızlı plan değişiklikleri oluyor. Bu da ilgiyi kaybetmemek için perdenin arkasında biraz daha hızlı olmamızı gerektiriyor"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - EMRE UMURBİLİR - Avustralyalı gölge oyunu ustası 78 yaşındaki Richard Bradshaw, tek başına sunduğu 50 dakikalık gösterisinde 190 figür kullanıyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde liseye giderken bir İngiliz topluluğunun gösterisiyle gölge oyunuyla tanışan Bradshaw, Türk ve Çin geleneklerinden esinlenerek kendine özgü teknik oluşurdu.

Kuklacı olarak performans sanatlarına katkısından dolayı "Order of Australia" madalyasıyla ödüllendirilen Bradshaw, sanatını 25'ten fazla ülkede seyirciyle buluşturdu.

10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri'ne katılarak Türkiye'de izleyicilerle ilk kez bir araya gelen Bradshaw'ın 190 figür kullandığı kısa skeçlerden oluşan 50 dakikalık gösterisi, başta çocuklar olmak üzere katılımcıların beğenisini kazandı.

- Karagöz'le tanışma

Haberin Devamı

Selamlama konuşmasını ve oyunda kullandığı figürlerin ismini Türkçe yapmaya özen gösteren Bradshaw, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952 yılında başladığı gölge oyunu sanatında 1964 yılında eline geçen Sabri Esat Siyavuşgil'in kitabıyla Karagöz ile tanıştığını belirtti.

İlk Karagöz gösterisini 1979 yılında Londra'da izlediğine değinen Bradshaw, elde ettiği videolarla da Karagöz'ün oynatılışını incelediğini dile getirdi.

Bradshaw, gösterisinde müzik kullanımının yanı sıra çok fazla figür kullanmasıyla ilgili, "Günümüzde, televizyon gibi ortamlarda çok hızlı plan değişiklikleri oluyor. Bu da ilgiyi kaybetmemek için perdenin arkasında biraz daha hızlı olmamızı gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya'da çocuklara sunduğu gösterilerde dünyanın çeşitli kültürlerinden karakterleri kullandığını ifade eden Bradshaw, Türkiye'yi elinde tefle dans eden kız figürünün temsil ettiğini ifade etti.

Türkçe kelimeleri yeni öğrenmesine rağmen oldukça düzgün telaffuz ettiği gözlenen Bradshaw, gittiği ülkelerde yerel dili kullanmakta en çok zorlandığı ülkenin Polonya olduğunu aktardı.

Gösteriyi izleyenler arasında yer alan Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, kukla tiyatrosunun, ülke sınırları ve dil bariyerini aşarak mesajını iletebildiğine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!