Demos Fuarcılık tarafından 13-17 Kasım’da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Art Fair’e 40 galeri, 500 uluslararası sanatçı; 3 bin 500’ü aşan sanat eseriyle katılıyor. Hakkını veren, hızlı bir gezi için bile 2 saati gözden çıkarmak gerek.
#İstanbul Sanat FuarıBabalar Günü yaklaşıyor, hediye telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl "Ne hediye alacağım?" diye düşünmek yerine birlikte unutulmayacak zamanlar geçireceğiniz bir gün planlamanız onları oldukça mutlu edecektir. Biz de uzmanlarımıza "Babalarla birlikte keşfedilebilecek rotalar nereler?" diye sorduk, harika öneriler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#RotaBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#Rota“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Sultan Süleyman Han, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ı fethetti. Kanuni’nin Belgrad’ı alışı bir stratejik üstünlüğün ispatıdır. Şehir o tarihten sonra Osmanlı’nın Balkanlar’daki ileri üssü olmanın ötesinde; ticari ve kültürel bir metropolü oldu. Şehir bugün dahi Balkanlar’ın bilhassa Sırp-Hırvatça konuşan dünyanın merkezi konumundadır.
#BelgradTürk okurunun erken yaşlardan itibaren tanıştığı, belki de okumayı öğrendikten sonra karşılaştığı ilk isimlerden biri olan Ömer Seyfettin, eserleriyle günümüzde en sevilen öykücüler arasında yer alıyor. Bugün 160 kadar hikâyesi tespit edilen ve yayımlanan yazarın, eserleri ve özel hayatı araştırılıyor. Peki, Ömer Seyfettin kimdir? Ömer Seyfettin'in eserleri nelerdir?
#Ömer Seyfettin Kimdir?Bazı insanlarda bir tılsım vardır. Sevdikleri için kapılar açar, insanlar arasında köprüler kurarlar. Tatlı dilleri, keyifli dostluklarıyla, yıllar içinde kurdukları geniş, güzel bir topluluğun gizli orkestra şefi olurlar. Mustafa Oğuz kültür-sanat-medya dünyası için böyle biridir. Ama sadece bu değil. Alçakgönüllü, sevimli hatta alıngan mizacının arkasında göz kamaştırıcı bir hayat deneyimi yatar. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük şarkıcılarının, grubunun, televizyon dizisinin üzerinde emeği vardır. Türkiye’de açıkhava konserleri geleneğini o başlatmıştır. Mustafa Oğuz hiç de çaktırmadan 67 yaşına gelmiş ve en iyi mülakatçı gazetecilerimizden Selin Ongun’la bir kitap hazırlamış. Renkli bir hayattan artakalanları paylaşmış. Kitabın adı ‘Yorma Birader’. Bu felsefeye çok gülecek ama aklınızdan çıkaramayacaksınız. Buyurun, Oğuz’la Gümüşlük’te yaptığımız sohbete siz de katılın...
#Mustafa OğuzEdebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olan Ömer Seyfettin, eserleriyle genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Ömrünü öğretmenliğe ve yazılarına ayıran Ömer Seyfettin, Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. İşte, Ömer Seyfettin’in hayatına ilişkin bilgiler
#Ömer SeyfettinYılın en uzun tatili bugün bitiyor. Bu dokuz günü kimimiz şehirde sevdikleriyle, kimimiz memlekete giderek, kimimiz de seyahate çıkarak değerlendirdik. Bazılarımız çoktan döndü, bir kısmımız hâlâ yollarda. Peki bu ‘muhteşem dönüşümüz’de yollarda hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Trafiğe takılmak istemiyorsak, nerelerde soluklanıp ‘lezzetli vakit’ geçirebiliriz? Tatil dönüşü sendromundan nasıl korunacağız, kapıldıysak çıkmak için ne yapmalıyız? Olağanüstü sahillerden ve doğadan birden bire kent hayatına girerken uyum sağlamamıza yardımcı olacak ara istasyonlar nereleri?
#İZMİRİstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasındaki pek çok ilçeden elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Vatandaşları konu hakkında bilgilendiren BEDAŞ ve AYEDAŞ, İstanbul'da uygulanacak olan elektrik kesintilerinin etkisi altında kalacağı ilçeleri açıkladı. Peki o ilçeler hangileri? Elektrik kesintileri ne kadar sürecek?
#Elektrik KesintisiBaşarılı oyuncu Zeyno Günenç, bu yaz Kanal D’nin sevilen dizisi “Tatlı İntikam”la ekrana gelmeye başladı. Seyirci diziye de onun canlandırdığı sevgi dolu ama baskıcı anne Süheyla’ya da vuruldu. Günenç, söz Süheyla’dan açılınca gülümsüyor, onun amansız aşk savaşını anlatmaya başlıyor: “Kızı ‘Anne aşığım’ diyor, Süheyla ‘Hâlâ o aşçıyla ne işin var?’ diye tepki gösteriyor, bu tepkilerle kızının hayatını yöneteceğini zannediyor. Aşkın önünde kim durabilmiş ki!”
#Zeyno GönençGalatasaray Adası, Musul-Kerkük petrolü, Bakırköy’de, Nişantaşı’nda arsalar, dükkânlar... Boğaz’da yalılar, sayısız çiftlik... “2. Abdülhamid’in mirası gerçek mi şehir efsanesi mi” sorusuna şimdi bir tuhaf ayrıntı daha eklendi. Mirasçıların saptanması için görülen davada taa Amerika’dan bir ‘Kızılderili damat’ çıktığı konuşuldu! Ama esas soru halen aynı: Torunları mirası alabilecek mi? Vârislerin avukatları “Mümkün” diyor.
#Vasfi ŞensözenLale mevsimini festivallerle kutlayan İstanbul, kentin özgün ağacı erguvanların çiçeklenmesini ihmal eder nedense. Oysa Bizans’ta, Osmanlı’da baştacı edilmiştir bu güzellik. İstanbul âşığı yazar Süheyl Ünver 1960’larda “Mayısa erguvan, Boğaziçi’ne Erguvan Boğazı diyelim” çağrısı yapmıştı. Madem duyan olmadı, biz de kendi şölenimizi düzenleyelim...
İstanbul’un laleden önceki simgesiydi erguvan. Çiçek açtığı ay Bizans’ın kuruluş günlerine rastladığı için imparatorluğa rengini vermişti. Sadece saraydaki soylular erguvan rengini giysilerinde kullanabilir, bir deniz canlısından elde edilen boyası altın fiyatına satılırdı. Osmanlı döneminde de sevildi erguvanlar, çiçekleri şairlere, ressamlara ilham verdi. Cumhuriyet döneminde Süheyl Ünver gibi erguvanı tutkuyla seven aydınlar şehrin ağaçlarına sahip çıktı, çoğalması için çalıştı. Son yıllarda erguvan tekrar eski itibarını kazandı. Boğaziçi’nde tekneyle düzenlenen erguvan turlarına katılanların sayısı hızla artıyor. Önümüzdeki günlerde bu güzelliği yaşamak isteyenler için bir rehber hazırladık. İşte şehrin en güzel 12 erguvan gözlemi noktası.
O, tiyatronun kilometre taşlarından… Oyuncu, yönetmen… Yıllardır yaptığı çevirilerle tiyatromuzu güncelleştirirken, yazdığı müzikallerle, yönettiği oyunlarla hayatın tılsımlarına dokunan… Tiyatro, oyunlar, yönetmenlik, müzikaller ve hayat… Ve sahnede Haldun Dormen!