Yerlisinden Çeşme turu

Siz sezonun tazelerini, çiçeği burnundalarını merak ediyorsunuz. Başka bir teklifim var: Biraz nostalji yapmaya, Çeşme’yi yerlisi gibi turlamaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

- Tadı damağımızda kalan nostaljik lezzetlerin adresleri... 40 yıl geçse de hiç değişmeyenler... Yıllara, yazlara meydan okuyanlar... Birinci sırada tabii ki Dalyan’ın ilk göz ağrısı Cevat’ın Yeri... Lezzeti, servisi, ilgisi on numara. Dalyan Körfez Balık Restoran, Sülo’nun Yeri, Yusuf’un Yeri, Ferdi Baba, Alaçatı’nın omuzlarında. Ali Baba’yla Germiyan Yalısı’ndaki ‘Ada Balık Fethi’nin Yeri’ her daim gençlerden. Salaş ama lezzetli...

 

- ‘Salaş’ demişken Çeşme Çarşı’nın sade, sakin ve gurme durağı Horasan; insana parmaklarını yedirtecek cinsten. Deniz mahsullü, böcekli makarnası, ahtapotu, kalamarı şahane! Anne mutfağını özleyenlere, “Egeli olsun, bizim olsun!” diyenlere İmren, Yusuf Usta, Rasim Restoran, Sakızlar Restoran ve tabii ki Asma Yaprağı! Asma Yaprağı için “Elinizi çabuk tutun!” der, vişneli yaprak sarmasını tek geçerim.

 

Haberin Devamı

- Canı iskender döner çekenler doğru Altınkapı’ya. Yıllardır lezzeti hiç değişmedi, bir nesil orada büyüdü. Doruk Döner’i unuttum sanmayın! Plaj üstüne dürüm arası soslu Doruk Döner şahane gider. Dost Pide’nin pidesinden, pizzasından vazgeçemeyenler, hemen Doruk Döner’den karşıya geçin ve ondan beyti döner isteyin.

 

- “Hem hızlı hem lezzetli olsun!” derseniz; Çeşme’nin olmazsa olmazlarından Hüseyin’den, Şevki’den, Erol’dan kumruyu öneririm. Kumru’dan gak gelenlere Çeşme Çarşı’nın sonundaki ‘Asucan’ derim. Çıtır çıtır tavuk göğsünden çeşit çeşit sosları ihmal etmemenizi tavsiye ederim.

 

- Bu kadar yeme-içme konuştuk, kimsenin canı turşu çekmedi mi? Turşu tutkunlarına Şen Turşucu. Eskiden Ilıca Plajı’nın üçüncü kapısında dururdu. (“Plaja kapı mı olur?” demeyin; bu kapılar Çeşme yerlisinin buluşma durağı.) Şimdi Alaçatı’ya giden yolda Yayla Kasap’ın hemen orada.

 

- Tatlı faslına geçebiliriz dostlar. Sakızlı dondurma ve muhallebinin baba evi Tarihi Rumeli Pastanesi. Ve Ilıca’nın lokmacılarında rejimi rafa kaldırabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

ÇİÇEĞİ BURNUNDALAR! 

 

- Henüz çok da keşfedilmemiş duraklardan biri Residere’de Damla ve Emre Kolburan’ın sıcacık, keyifli, lezzetli pizzacısı ‘Kolburano’s’. Burası aslında eski bir marangoz atölyesi. Pizzalar çıtır çıtır ve hepsi odun fırınından çıkma. Hamur günlük hazırlanıyor. Kokoreçli, lorlu ıspanaklı, sucuklu olanlar şahane.

 

- Alaçatı-Ovacık arasında en taze adres; Tarla Alaçatı. Yeşilin kalbinde, çamlar, palmiyeler eşliğinde mis gibi Germiyan ekmeğiyle beş yıldızlı kahvaltı. Alaçatı’nın gençlerinden Bom Dia; kahvaltısı tam bir ‘Dolce Vita’!

 

HACIMEMİŞ’LE DERTLEŞTİK!

 

Geçen günlerde yolum Hacımemiş’e düştü. Eski dostla dertleştik ayaküstü. Bakın nelerden dert yandı Alaçatı’nın nostaljik delikanlısı:

Haberin Devamı


“Alaçatı’nın kanatları altındaydım yıllarca. Sıcacık, korunaklı bir sığınaktı kolları. Her geçen yıl kollarını biraz daha hissetmez oldum. İnsan, insan, insan... Daha çok insan! Hele bu yaz çok daha fazla insan! Her yerimdeler, her yanımdalar. Çekiştirdiler, eleştirdiler. Böyle miydim ben? Bu kadar kalabalık mıydı bedenim? Ben sanattım, tasarımdım, nostaljiydim... İlk konuklarımı hatırlıyorum; çok sevdiğim Designer Of Oz ile Fuşya. Ardından Nar Artiz Galeri, Bashaques... Belki yine varlar, yine oradalar ama ben artık çok kalabalığım, çok yorgunum. Her yanım kafe, her yanım bar, restoran. Müzikten, gürültüden kulaklarım uğulduyor. Telaş ruhuma iyi gelmiyor. Oysa böyle miydi verdikleri sözler? Şimdi sadece biraz sakinlik istiyorum. Eski dostları, eski yüzleri özlüyorum. Bilmem belki ben de sizler gibi sadece tatil istiyorum...”

 

 

ALKIŞ!

 

Haberin Devamı

Çeşme’nin bir başka çiçeği burnundası da Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran. Biliyorsunuz burada ailelerin en büyük sıkıntılarından biri, 18 yaş altı gençlerin mekânlara kontrolsüz girmeleri. Ve sonucunda alkol kullanımı. Ne çok genci trafiğe kurban verdik. Bir de ses sıkıntımız var ki; o da başka bir hikâye. Ama genç ve çalışkan kaymakamımız bu anlamda hepimize umut verdi.

Yazarın Tüm Yazıları