Paylaş
BAYRAMDAN SONRA İŞBAŞINDAN ÖNCE...
İSTANBUL’UN ŞEHRE UYUM NOKTALARI
Burası neresi?
Sanki Türkiye değil de başka bir yermiş gibi... Halbuki İstanbul’da burnumuzun dibi: Beykoz Poyrazköy. İki sene öncesine kadar sadece bilenlerin gittiği bir halk plajıyken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapılmasıyla bambaşka bir manzaraya sahip oldu. Evlilik teklif etmeye gelen de var, sonra düğününü burada yapan da. Halk plajının arkası, yan yana balıkçı ve restoranlar... Bunlardan en popüleri Çapari. Baba Şaban Güntulun mutfakta. Servise kızı Nihal ile oğlu Hakan batıyor. Hem kışlık kapalı alanı var hem de plaj kenarı açık tesisi. Sabah 09.00’da kahvaltıyla açıyorlar, akşam 20.00’de denizin içine masalar atıyorlar, servis gece 02.00’ye kadar devam ediyor. İsteyen sabahtan kahvaltıyla başlıyor, bütün gün denize girip akşam yemeğe devam ediyor, isteyen de teknesiyle gelip önüne demirliyor. Serpme kahvaltı kişi başı 35 lira, iskorpit güveç 60 lira. (0532) 677 38 10
AVM Mİ ÖZLEDİNİZ?
E doğru, tatile çıktıysanız, hele de biraz bakir bir yere gittiyseniz kim bilir kaç gündür AVM yüzü görmediniz. Ama pat diye modern bir AVM yerine alıştıra alıştıra, biraz geleneksel bir yerden mi başlasanız? Mesela Sandal Bedesteni... Dünyanın ilk AVM’si Kapalıçarşı’nın ilk bedesteni. 1461’de Fatih yaptırmış, 20 kubbesiyle Türk mimarisinde bu tür yapıların en büyüğü. Restorasyonu yeni bitti. Mistik ve dingin bir ortamda misafirlerini görkemli bir geçmişte seyahate çıkarıyor. 2 bin metrekarelik alanda, ‘Nusr-Et’in son şubesinin de bulunduğu yeme-içme alanları; halı, tablo, antika, mücevher, lokum, kuruyemiş, çay satan alışveriş mağazaları var.
İKİ YAKADAN İKİ KAYIKHANE
Anadolu’da Moda Kayıkhanesi: Tarihi Moda İskelesi’nin hemen yanında. Denize sıfır tabureye kurulup güneşi batırırabilir, bir şeyler atıştırırken Kalamış’a, Adalar’a karşı tatil hatıralarınızı gözden geçirebilirsiniz. Akşamları konserler de cabası. Kayıkhane’ye kadar gitmişken mutlaka Koço restoranın alt katındaki ayazmayı gezin ve bir Türk-Rum aşkının hazin hikâyesini dinleyin. (0541) 286 30 15
Rumeli’de Kilyos Kayıkhanesi: İstanbul’da Ege havası alabileceğiniz yerlerden biri. İngiliz işgali sırasında kurulmuş, dört yıl önce balık restoranına dönüştürüldü. Pazar günleri kahvaltı için de çok güzel bir alternatif. Hemen yanında yüzme yerleri ve başka plaj tesisleri de var. Günbatımlarına doyum olmuyor. Mezeleri güzel, ‘volkanik’ adlı çikolatalı suflesini mutlaka deneyin. (0212) 201 26 26
DAHA DOĞAL NE VAR?
Palamutlar Karadeniz’den aşağıya doğru inmeye başladı. Yunuslar durur mu, onlar da peşlerinden Boğaz’ı geçiyor. En güzel gözlem yerlerinden biri Sarayburnu. Atatürk’ün ilk heykeli de açıldı. Dürbünlü pikniğe ne dersiniz?
ŞEHİRDE GİDEBİLECEK BİRKAÇ UYUM MERKEZİ
En zoru galiba Ankaralıların işi... Biz İstanbul ve İzmirliler tatilden yine deniz kenarına dönüyoruz. Onlar? Hem bozkıra hem de Türkiye’nin en bürokratik şehrine... İşte tatil dönüşü, şehir vurgunu yememek için soluklanabileceğimiz hem
kentin içinde hem de dışında birkaç oksijen çadırı...
ANKARA’NIN ŞEHRE UYUM NOKTALARI
Haydi gel köyümüze geri dönelim
Altınköy, Ankara Altındağ Belediyesi’nin 100 yıl öncesinin köy hayatını başkentlilere deneyimletme projesi. 1930’larda, 40’larda Anadolu’nun herhangi bir köyünde ne varsa, bu açık hava müzesinde hepsi var. Hatta fazlası: Cami, çamaşırhane, okul, bakkal, köy evleri, yel ve su değirmenleri, asma köprü, köy kahvesi... Altınköy, sizi şehrin göbeğinde ama şehirden uzakta bir köye davet ediyor. İçinde gerçekten yaşayan insanlarla: Nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis... Gerçekten yaşayan hayvanlarla: Koyun, kuzu, inek, at, eşek, köpek, kedi, kuş, geyik, ceylan... Ve gerçekten yetiştirilen besinlerle:
Buğday tarlası, sebze-meyve bahçeleri...
400 yıl öncesine konforlu yolculuk
Bu tarihi butik otel 16’ncı yüzyıldan kalma bir kervansarayın aslına sadık inşa edilmesiyle yapıldı. Otelin geniş avlusunun üstü camla kaplı. Avlu Bar adında minicik bir barı, öğle ve akşam lezzetler sunan Avlu Restaurant’ı ve bir de Çengelhan adında brasserie’si var. Başlı başına bir müze gibi: Başta kütüphane olmak üzere otelin her yerine Vehbi Koç’un özel antika koleksiyonuna ait parçalar yerleştirilmiş. (0312) 306 64 24
DAHA DOĞAL NE VAR?
Burada başta Beyoğlu olmak üzere birçok restoran ve kendin pişir kendin ye tesisi bulacaksınız. Şu sıralar tam turnaların göç zamanı. Bakarsınız çok nadir görülebilen bir telliturna fotoğrafı çekebilirsiniz.
İZMİR’İN ŞEHRE UYUM NOKTALARI
Urla’nın sonu gelmez alternatifleri
Yazdan taviz vermeyenler Urla Denizaltı Cafe’de lezzet var, sohbet var, şahane kahvaltı var, yazdan esintiler var. Kahvaltıda yaz domateslerinden menemen patlatmak, sonra da cumburlop denize atlayıp düşman çatlatmak var. Hazır yolunuz Urla’ya düşmüşken Ayerya Rüzgârlı Vadi Çiftliği’nde zeytinyağı tadımı, yemek atölyeleri, özel olarak hazırlanan organik çiftlik kahvaltısı, lezzetleri... Mitera’da İstanbul Rum mutfağının en güzel örnekleri... Lokanta Levan’da mis gibi Urla yemekleri... Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, köprü başındaki tarihi fırın...
DAHA DOĞAL NE VAR?
Gediz Deltası’nda bisiklet sürmek ya da yürümek sizi doğa aşığı yapacak ve İzmir’de yaşadığınız için çok şanslı olduğunuzu düşüneceksiniz. Burası çok sayıda flamingo, pelikan görebileceğiniz ve fotoğraflayabileceğiniz bir yer.
TDS NEDİR, NASIL KORUNULUR, NASIL ÜSTESİNDEN GELİNİR?
Tatil dönüşü sendromunu uzman psikolog Ayşe Özgener anlatıyor
◊ Uzman psikoloğumuz diyor ki, tatilden bir gün önce dönmek bu işin altın kuralıymış. Bu defa değilse de bir dahaki tatile önemle... Kendine zaman ayırmak, tatil psikolojisinden sıyrılmak, evin, hayatın, işin düzenine kaldığı yerden başlamak ve alışmak isteyenlere duyurulur.
◊ Merak etmeyin ruh sıkıntısı yaşıyorsanız, geçecek. Ayşe Özgener uzun tatillerin dönüşünü, ilk giyildiğinde sıkan ama yürüdükçe açılan bir ayakkabıya benzetiyor. Ruhumuz da esneyecek, olması gerektiği şekle, kalıba girecek dostlar. Biraz spor, biraz hobi, güzel bir film, bir fincan kahve, bir tatlı huzur... Bütün ihtiyacınız bu...
◊ Şimdi sakin olun ve kaygılarınızı yavaşça yere bırakın... Tatil kaygısı, tatil ha bitti ha bitecek kaygısı, tatil bitti sırada hayat kaygısı, tatilde rafa kalkan sorumluluklarımızın bir bir kafamıza, ruhumuza düşme kaygısı, stresi... Oysa sil baştan başlamıyoruz ki! Biten sadece tatil. Biz kaldığımız yerden devam...
◊ Herkes de kaygılanacak değil ya belki de siz tatilin gazına geldiniz uçuyorsunuz: Evi, işi, eşi değiştirmeye oynuyorsunuz. Aman diyelim! Biraz sakin...
◊ Nerede görülmüş, tatilin yettiği? Yetmez... Uzman psikoloğumuz “Bu durumu abartılı yaşamamaya özen gösterin, kendi kendinizin terapisti, şifası olun” diyor. İlk iş eve gelir gelmez valizleri boşaltmak olsun.
Bugün kapalı olan yollar
◊ Anadolu Otoyolunun Düzce Kavşağı-Kaynaşlı Kavşağı Kesimi 8-9’uncu kilometreleri arasında, Düzce bağlantı yolundaki köprü ve üstyapı onarım çalışmaları nedeniyle otoyolun Düzce Gişesi (Gölyaka) araç trafiğine kapatılarak bu gişeyi kullanacak olan araçlar Hendek ve Kaynaşlı gişelerine yönlendiriliyor.
◊ TEM Otoyolu’nun Samandıra Kavşağı-Sultanbeyli Kavşağı arasında 200 metrelik bölümde araç üstgeçidi orta ayak imalatı çalışması nedeniyle kuzey (Ankara-İstanbul) ve güney (İstanbul-Ankara) yönlerde sol şeritler trafiğe kapatılarak ulaşım her iki yönde iki şerit olarak sağlanıyor.
◊ Datça-Marmaris Devlet Yolunun 0-20 kilometreleri arası (Reşadiye Mahallesi- Aktur arası) BSK Üst Yapı çalışmaları nedeniyle sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri gerek.
◊ TEM Otoyolunun İzmit Doğu Kavşağı-Adapazarı Kavşağı arasında üst yapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle 08:00-17:30 saatleri arasında İzmit-Adapazarı yönü trafiğe kapatılarak ulaşım İzmit Doğu Kavşağından D-100 yoluna yönlendiriliyor ve Adapazarı Kavşağı’ndan tekrar otoyola katılım sağlanıyor.
◊ Kuzey Marmara Otoyolu Gebze Liman Bağlantı Yolu yapımı kapsamında İstanbul-İzmit il Yolu’nun 18-19’uncu kilometreleri arası, ulaşım servis yolundan sağlanıyor.
Geçerken en dikkat edilmesi gereken kara noktalar
◊ Ankara Çevre Otoyolu, Kalecik ayrımı.
◊ Ankara Çevre Otoyolu, Kırıkkale İl Sınırı ayrımı.
◊ Ankara Çevre Otoyolu, Bala - Kulu ayrımı.
◊ D200 yolunun (Çanakkale’de başlayan Erzincan’ın Refahiye ilçesinde son bulan karayolu) Mudanya sapağı.
◊ D515 yolunun (İzmir’in Selçuk ilçesinde D550 karayolu kavşağından başlayıp Aydın’ın Söke’deki D525 karayolu kavşağında sona eren yol) Soğucak mevkii.
◊ D515 yolu Aydın-İzmir il sınırı.
◊ D300 yolunun (İzmir Çeşme’den başlayıp Manisa, Uşak, Afyon, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van illerinden geçen yol) Turgutlu mevkii.
◊ D565 yolunun (Kırklareli’nin İğneada kasabasından başlar, İzmir’de sona erer. Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerinden geçer)
Yeniköy mevkii.
Paylaş