Yaz sıcaklarında yayla safarisi yapmak için Doğu Karadeniz ideal bölge. Yaylaların serin havasını almak, doğal güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız seçeneğiniz bol. Belirlediğiniz güzergahta arazi aracının sağladığı kolaylıkla yaylaları, köyleri, tarihi ve turistik alanları gezebilir, bu arada eğer isterseniz konaklayarak dinlenebilirsiniz.
Dışarıda yaptığımız serpme kahvaltılarda yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Sofralara onlarca tabak geliyor ama çoğu yiyemediğimiz için çöpe gidiyor. Mekanlar ne düşünüyor? Müşteriler buna nasıl bakıyor? Serpme kahvaltıları mercek altına aldık
#Serpme KahvaltıBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanBir kilogram sucuk yaklaşık 30 TL’ye mal edilirken, raflara gelene kadar işletme giderleri, vergiler ve kârlar da eklenince fiyatın 50 TL’yi bulması gerekiyor. Polonez Genel Müdür Andaç Günsoy, “Üretici hiç kâr etmeden sucuğu markete satsa dahi raftaki fiyatı en az 46 liraya çıkar. Bu fiyatın altına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
#Sucuk- Kırmızı ete yapılan zamlara karşın Kayseri'de yaklaşık 9 aydır pastırma ve sucuğun fiyatının değişmediği bildirildi - KTB Başkanı Ünlü: "Esnafımız az miktarda da olsa satışların devam etmesi için pastırma ve sucuğa zam yapmıyor. Özellikle pastırmanın insanların gözünde 'pahalı' imajı var. Bu imajın daha da pekişmemesi ve satışları tamamen durdurmaması için zamma direniyoruz" - Esnaf Palamutoğlu: "Sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Biraz hediyelik, biraz tadımlık satıyoruz. Zam yapmamız durumunda bu satıştan da oluruz diye fiyatları değiştirmedik"
Ramazan sofralarının en iddialı bölümünü oluşturur. Çünkü günün sonunda, ana yemek öncesi sizi sofrada iftariyelikler bekler, oruç onlarla açılır. Bir bardak su ve pide eşliğinde, zeytin ya da hurma ile başlanır. Peynir çeşitleri ile devam edilir. Reçeller, kuru meyve ve pekmez gibi tatlılar sizi çorbaya hazırlar.
Televizyon karşısında, içki yanında, can sıkıntısında yenilen kuruyemişlere yakın zamana kadar abur cubur muamelesi yapılırdı. Kilosuna dikkat eden kadınlar uzak durmaya çalışırdı. Sağlıklı yaşam için gıdaların, özellikle de fındık, ceviz, badem gibi yemişlerin önemi anlaşılınca kıymete bindiler.
Ramazan ayı denince akla ilk gelen çeşit çeşit hurmalar, zeytinler, pastırmalar, peynirlerle donanmış iftar sofraları oluyor elbette. Tüm gün boyunca iple çekilen ve saati yaklaştıkça ritüellerle hazırlanan iftar sofralarında, ana yemekten önce atıştırılan şarküteri ürünleri ve hurma özenle seçilir.