İftariyeliğin en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

İftariyeliğin en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

Ramazan sofralarının en iddialı bölümünü oluşturur. Çünkü günün sonunda, ana yemek öncesi sizi sofrada iftariyelikler bekler, oruç onlarla açılır. Bir bardak su ve pide eşliğinde, zeytin ya da hurma ile başlanır. Peynir çeşitleri ile devam edilir. Reçeller, kuru meyve ve pekmez gibi tatlılar sizi çorbaya hazırlar.

Tabii pastırma, sucuk ve salam da unutulmamalı. Bir haftadır her yerde ramazan hazırlıkları devam ediyor. Bu hafta jürimize en iyi iftariyelikler nerede bulunur diye sorduk. Ortaya çıkan listede Mısır Çarşısı’ndaki dükkánların çokluğu dikkati çekiyor. Bir başka ortak nokta da, bütün bu dükkánlarda Türkiye’nin en tanınmış yöresel lezzetlerinin bulunabilmesi. İşte en iyi 10 adres.

EN İYİ 10

1- Namlı - İSTANBUL

2- Şütte - İSTANBUL

3- Okko - İSTANBUL

4- Malatya Pazarı - İSTANBUL

5- Erzincan Mandıra - ANKARA

6- Urfa Pazarı - İSTANBUL

7- Cankurtaran Gıda - İSTANBUL

8- Ömerağa Mandırası - İZMİR

9- Serpa Servet Gıda- ADANA

10- Tuncerler - ANKARA

NAMLI

Ramazanda pazar günleri de açık
/images/100/0x0/55ea3281f018fbb8f870d4cd


Namlı Pastırma diğer adıyla Namlı Şarküteri, 1929 yılından beri Eminönü’nde hizmet veriyor. Mekanı üçüncü. kuşak Esen Mepa, Engin Mepa ve Emel Kurt işletiyor. Karaköy’de bir Namlı daha var; Namlı Gurme. Orası Engin Mepa’nın başka ortaklarla açtığı bir mekan. İddialı oldukları ürünler arasında Kayseri’den gelen pastırmaları, Ezine’den gelen beyaz peynirleri, kaşar peynir ve siyah zeytin çeşitleri var. Pastırmanın kilosu 53, beyaz peynirin kilosu 17 YTL. Fıstıklı, cevizli ve bademli tulum peynir de ilgi gören ürünleri arasında. Siirt’te kendi arıcılarından aldıkları Karakovan balı da meşhur. Salam, sosis ve sucuk gibi pek çok et ürününü kendileri üretiyor. Ramazana özel güllaç ve pide satılıyor. 30’un üzerinde sıcak ve soğuk meze çeşidi var. Normalde pazar günleri kapalı olan mekan, Ramazan dolayısıyla pazar günleri de 9.30-20.00 arası açık. Diğer günler sabah 06.30’da açılıp, akşam 21.00’de kapanıyor. Tel: (212) 511 63 93

ŞÜTTE

Kayseri pastırması popüler


1918’de Alman Schutte’nin, adının Türkçe okunuşuyla açtığı şarküteri. En eski şubesi Balıkpazarı’nda, 25 yıldır hizmet veriyor. Teşvikiye, Etiler, Caddebostan, Yeşilköy ve Kemerburgaz’da şubeleri var. Ramazanda en çok talep gören ürünü Kayseri pastırması, kilosu 60 YTL. Yerli yabancı pek çok peynir çeşidi bulunuyor. 25’in üzerinde meze var. Patlıcan kızartması, taze fasulye, Çerkez tavuğu, ezme ve dolmalar özellikle ramazanda ön plana çıkıyor. Sucuk, zeytin ve kendi imalatları olan salamda da iddialılar, kilosu 26 YTL. Pazar günleri 08.00-20.30, diğer günler 09-19.00 saatleri arasında açık. Teşvikiye Tel: (212) 261 07 43

OKKO

Özel ramazan mönüsü


1989 yılından beri hizmet veriyor. Listemize giren Astoria Alışveriş Merkezi’ndeki şubesi dışında Kozyatağı ve Etiler’de de şubeleri var. Mağazalarında ithal ve kendi üretimi ürünlere yer veriyor. Kahvaltılık çeşitlerinde iddialılar. Yöresel peynir çeşitleri ve Kayseri’den gelen pastırmaları çok talep görüyor. Ramazana özel güllaç, kavurmalı ve pastırmalı pide yapıyorlar. Hurmayı paketlerde ve kiloyla satıyorlar. Pakette 5, kiloyla 22.95 YTL. Astoria ve Ulus’taki şubelerinde bol çeşitli iftar mönüsü sunuluyor. Fiyatı 29.90 YTL. Okko oldukça geniş bir et reyonuna da sahip. Tavuk, köfte, pirzola ve şiş gibi çeşitlerin hepsi kendi üretimleri. 200’ün üzerinde soğuk ve sıcak meze çeşidi bulmak mümkün. Astoria şubesi her gün 07.30-22.00 arası açık. Tel: (212) 340 19 19.

MALATYA PAZARI

Altı ülkeden hurma


150 yıllık Malatya Pazarı, 62 senedir İstanbul Mısır Çarşısı’nda. Sırf çarşı içinde dört şubesi var. Türkiye’de büyük marketlerin içindeki şubeleriyle 100’ün üzerinde noktada ürünleri satılıyor. Hurmalar Medine, Bağdat, Suriye, Cezayir, Tunus ve İsrail’den geliyor. Fiyatlar 3 YTL’den başlayıp 50 YTL’ye kadar çıkıyor. Güllaç çeşitleri 7 YTL’den başlıyor. Hoşaflık kuru meyve çeşitleri de bulunuyor. Ceviz içi özellikle güllaç ve baklavaya konmak için tercih ediliyor. Malatya’dan gelen karakovan balı da ilgi görüyor. Ramazan boyunca Malatya Pazarı’na yolunuz düştüğünde eski İstanbul kıyafetleriyle sizi karşılayacak elemanları görürseniz şaşırmayın. Pazar hariç her gün 8.00-20.00 arası açık. Tel: (212) 520 84 94.

ERZİNCAN MANDIRA

Tulum peynirinin adresi


Erzincan Mandıra şarküteri zincirinin ortaklarından Bekir Balcı, "Tulum peyniri bizim işimiz. En kaliteli tulum peynirini biz yaparız" diyecek kadar iddialı. Şubelerinde kendi üretimlerinin yanı sıra organik gıdalar ve ithal çeşitler de satıyorlar. İftariyelik paketleri isteğe bağlı olarak hazırlanıyor. İçinde tulum peyniri, bal, Ezine koyun peyniri, hurma, zeytin, pirinç, şehriye, makarna, sıvı ve katı yağlar, pastırma, tavuk bulunan bir paketin fiyatı 60 YTL. Tel: (312) 236 07 20

URFA PAZARI

Lokumları kendi üretimi


60 yıldır Mısır Çarşısı’nda hizmet veriyor. Başka şubesi yok. Dükkánda kuruyemişten baharat çeşitlerine, lokumdan tatlılara pek çok ürün bulunuyor. En çok Kayseri’den getirdikleri pastırma rağbet görüyor. Kilosu 40-70 YTL arasında. Sivas ve Malatya’dan gelen bal da en az pastırma kadar ilgi görüyor. Hurması Kudüs’ten geliyor kilosu 32 YTL. Yöresel peynirleri arasında Erzincan deri tulum peyniri, Trakya kaşarı, Van otlu peyniri, İzmir tulumu, Diyarbakır örgü peyniri, Ezine beyaz peyniri ve Urfa peyniri gibi pek çok alternatif var. Mısır Çarşısı’ndaki diğer dükkánlarda da satılan lokumları kendileri üretiyorlar. Pazar hariç 08.00-19.30 arası açık. Tel: (212) 526 11 18

CANKURTARAN GIDA

Karakovan balında iddialı


Mısır Çarşısı’nda 1949’da kuruldu. Başka şubesi yok. Kayseri’den gelen pastırmada, Ezine peyniri, zeytin çeşitleri ve karakovan balında iddialılar. Pastırmanın kilosu 69, beyaz peynirin kilosu 21, balın 48 YTL. Hurmaları Kudüs’ten geliyor. 400 gramlık paketlerde satılıyor, 16 YTL. Ramazan lezzetlerinden güllacın yarım kilosu 8 YTL. Güllaca alternatif olarak tavsiye edilen Ezine peynir tatlısı ise 12 YTL. Pazar hariç 08.00-19.00 arası açık. Tel: (212) 520 61 53.

ÖMERAĞA MANDIRASI

İzmir’in 86 yıllık mandırası


1922’den beri Karşıyaka Çarşı içindeki Ömerağa Mandırası, dört nesildir hizmet veriyor. Sahibi Saruhan Çuha. Ağırlık olarak peynir ve zeytinin yanı sıra reçel, bal, yumurta satışı gerçekleştiriyor. Son 20 yıldır aynı mandıra, 50 yıldır da aynı kaşar üreticisiyle çalışıyorlar. Haftanın yedi günü 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. En büyük özelliği kalitesi ve hizmetinden ödün vermemesi. Tel: (232) 381 52 63.

SERPA SERVET GIDA

Spesiyali kuru kaşar


Adana’da 28 yıldır hizmet veren Serpa Servet Gıda’yı, Servet Selahi işletiyor. Biberli aromasıyla kuru kaşar, lokumlu kaşar, Kars gravyeri, ev yapımı yuvarlama siyah zeytin, yüzde 100 dana etinden özel imalat et sucukları ve pastırmalar, Bitlis’in cevizi, Aydın’ın inciri, Malatya’nın kayısısı, Kars’ın petekli ve Hakkári’nin süzme balını bulabiliyorsunuz. Güllaçta asırlık marka Saffet Abdullah’ın Adana bayii aynı zamanda. Kaymaklı ekmek kadayıfı, ev yapımı kırma zeytin ve özel imalat Antakya peyniri bulabiliyorsunuz. Serpa Servet Gıda’nın spesiyali kuru kaşar 29, lokumlu kaşar 24.45, Kars gravyeri 24.70, Ezine peyniri 16.90, Antakya peyniri 11, pastırma 54, ekmek kadayıfı 12, güllaç 7 YTL. Kuzey Adana’ya paket servisi var. Tel: (322) 454 48 85

TUNCERLER MARKET

Kalite birinci planda


Ankara Filistin Caddesi üzerinde beş yıldır hizmet veriyor. Sahipleri Tahsin ve Ramazan Tuncer kardeşler. Sürekli birinci sınıf, en kaliteli ürünleri getiriyorlar. Tahsin Tuncer, "Bizde kalite birinci planda, ürünün fiyatı ikinci planda gelir" diyor. Ramazanda pastırmayı 55, Ezine peynirini 16, birinci sınıf zeytini 12, sucuğu 24 YTL’ye satın alabilirsiniz. Tel: (312) 427 02 39.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!