Şimdi pek çok kişi avuç avuç kuruyemiş yiyor. Elbette hepsini değil, yararlı olduğu tespit edilenleri. Örneğin uzmanlar sabah kahvaltısında mutlaka bir miktar ceviz yenmesini tavsiye ediyor. Fındık cildi güzelleştirdiği, badem kolesterolü düşürdüğü için tercih ediliyor. Türkiye tam bir yemiş cenneti. Antepfıstığı gibi, yetiştirildiği ilin adıyla anılanları bile var. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’de kuruyemişin en iyi adreslerini sorduk. Listeye ülkenin dört bir yanından kuruyemişçiler girdi.
EN İYİ 101. Malatya Pazarı - İSTANBUL
2. Tuğba Kuruyemiş - İZMİR
3. Erciyes Kuruyemiş - ADANA
4. Şekerci Ahmet - URFA
5. Leblebicioğlu - GAZİANTEP
6. Sahil Kuruyemiş - HATAY
7. Uğur Fıstık - ADANA
8. Kardeşler Kuruyemiş - İSTANBUL
9. Bisen Kuruyemiş - MARDİN
10. Karagöz Kuruyemiş - ANTALYAMALATYA PAZARISadece leblebinin 15 çeşidi var140 yıllık geçmişe sahip. Mısır Çarşısı’ndaki üç şubesi 60 yıldır hizmet veriyor. Yetmiş çeşit kuruyemiş satılıyor. Tuzlu, tuzsuz, susamlı, soyalı, soslu çerezleri ilgi görüyor. Kuruyemiş çeşitlerinin çifte kavrulmuşları var. Fındık, badem, çekirdek gibi çerezler çiğ olarak da satılıyor. Fındık, antepfıstığı, kabak ve ay çekirdeğini tercihinize göre kabuksuz da satın alabilirsiniz. En çok satılan ürünler fındık, antepfıstığı, badem, tuzlu fıstık ve leblebi. Sadece leblebinin on beş çeşidi var. Soslu mısır ve kavrulmuş mısır da müşterilerin beğendiği ürünler arasında. Leblebinin kilosu 4 milyon, fındık, 20, antepfıstığı 15, badem 18-22, ay çekirideği 4, kabak çekirdeği 8 milyon lira. Leblebi Çorum’dan, antepfıstığı Gaziantep’ten, fındık Giresun’dan, ay çekirdeği Erzurum ve Edirne’den, kabak çekirdeği Nevşehir’den geliyor. Pazar hariç her gün 8.00-19.00 arası açık. Mısır Çarşısı No: 44 Eminönü- İstanbul. Tel: (212) 520 04 40
TUĞBA KURUYEMİŞHerşey kendi imalatıFabrikası Aydın’da bulunan Tuğba Kuruyemiş’in merkez mağazası da Aydın’da. Aydın, Nazilli, Kuşadası, İzmir, Manisa ve Balıkesir’de de şubeleri var. 20 yıllık geçmişe sahip. İzmir mağazası kentin en işlek caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde. Günde bine yakın müşteri ağırlıyor. İşletmenin en büyük özelliği kendi imalatı olmayan hiçbir ürünü satmaması. Hafta içi 09.00-24.00, pazar günleri 11.00-24.00 arası açık. İzmir gece hayatındaki birçok mekana çerez temin ediyor. Lokum çeşitilerinin bir kilogramı 5 ile 11, kuruyemiş 3.5 ile 22 milyon arası. Konuklara kışın lokum, Nescafe, yazın ise limonata ücretsiz olarak ikram ediliyor. Kıbrıs Şehitleri Caddesi, No:1/A Alsancak - İzmir. Tel: (232) 463 40 93
ERCİYES KURUYEMİŞTam yedi ilde satılıyorÇukurova’da 35 yılı geride bırakıp, kuruyemiş sektöründe marka olan Erciyes Kuruyemiş, Adana’da 8 şubesinin yanı sıra diğer büyükşehirlerde de ürünlerini satıyor. Murtaza Koçak’ın kurduğu işletmenin yönetimi oğlu Ahmet Koçak ve Mustafa Koçak’ta. Beş bin 500 metrekarelik imalathanede ayda 100 tonun üzerinde kuruyemiş işliyorlar. Ürünleri Adana, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Gaziantep illerinde satılıyor. Vakumlu sistemle paketlenen ürünler diğer kentlere tazeliğinden birşey kaybetmeden ulaşıyor. Antepfıstığı 12, fındık 16, kabak çekirdeği 7, ay çekirdeği 3.5, sarı leblebi 3.5, beyaz leblebi 3, yer fıstığı 6, badem içi 18 milyon lira. Koca Vezir İş Merkezi Karşısı No: 58 / Adana. Tel: (322) 351 50 62
ŞEKERCİ AHMETUrfa’nın 44 yıllık şekercisiSahibi Ahmet Apaydın. Şanlıurfa’nın 44 yıllık şeker ve kuruyemiş adresi. Özel müşterilerine badem şekeri ile leblebi şekeri üretiyor. Bu şekerler Şekerci Ahmet’in özel imalathanesinde yapılıyor. Badem şekeri ve leblebi şekerinin müşterileri arasında İbrahim Tatlıses, Faruk Saraç, Necmettin Cevheri bulunuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Mersin, Gaziantep’e ürün gönderiyor. Şeker fiyatları 4 milyon ile 10 milyon lira arasında değişiyor. Haftanın her günü açık. Şeker ve çikolata siparişi de alıyor.
Atatürk Bulvarı 1. Stad Apt. altı No: 8 Şanlıurfa. Tel: (414) 313 19 73
LEBLEBİCİOĞLUYurtdışına ihracat yapıyor36 yıldır hizmet veriyor. Ürünleri yurtdışına da ihraç ediliyor. Çerezler vakumlanarak bir yıl boyunca tazeliğini koruyor. Leblebicioğulları Gıda Sanayi’nin Genel Müdürü Gökhan Eralp, 15 çeşit kuruyemiş imalatı yaptıklarını, baklavasıyla anılan kentin artık kuruyemişleriyle de anılmaya başladığını söylüyor. Özel üretimleri cevizli sucuk, Avrupa ülkelerinden de ilgi görüyor. Aylık 100 ton çerez imalatı kapasitesine sahip. Antepfıstığı 10, kabak çekirdeği 4, fındık içi 16, ay çekirdeği 2, leblebi 3, ceviz sucuğu 6 milyon lira. Birinci Organize Sanayi Bölgesi 20. Cadde. No: 9 Başpınar- Gaziantep Tel: (342) 337 12 20
SAHİL KURUYEMİŞHaşlanmış karpuz çekirdeği Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde, babadan kalma seyyar araba ile uzun yıllar kuruyemişçilik yapan Maruf Okalı 4 yıldır Maruf’un Yeri Sahil Kuruyemiş adını verdiği işyerinde çifte kavrulmuş çerezleriyle hizmet veriyor. En çok ilgi gören ürün ise haşlanmış karpuz çekirdeği. Kabak çekirdeğini Nevşehir’den, antepfıstığını Gaziantep’ten, karpuz çekirdeğini Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden, leblebiyi Denizli’den, yerfıstığını Osmaniye’den, fındığı Ordu ve Giresun’dan, ay çekirdeğini Niğde, Aksaray ve Kayseri’den getiriyorlar. Haşlanmış karpuz çekirdeği 7, yerfıstığı 6.5, antepfıstığı 13, ay çekirdeği 4, leblebi 4, badem 15 milyon lira. Ziya Gökalp Cad. 40. Sok. Divan İşhanı. İskenderun - Hatay. Tel: (326) 613 18 72
UĞUR FISTIKDoğallığı bozmadan işliyorlarAdana’da 31 yılı geride bırakan Uğur Fıstık, taze çerezleriyle tercih ediliyor. Feyzullah Uğur’un işlettiği Uğur Fıstık’ta imalat ve satış aynı mekanda yapılıyor. Ürünlerin doğallığını bozmadan sağlıklı koşullarda işlenmesine özen gösteriliyor. Karışık çerezler müşterinin isteğine göre hazırlanıyor. Kabak çekirdeği 8, ay çekirdeği 4, antepfıstığı 16, badem 22, fındık 20, leblebi 3.5, beyaz leblebi 3, yerfıstığı 7, çıtır leblebi 3.5 milyon lira. Çerezin dışında şekerleme, cezerye ve lokum çeşitleri de bulunuyor. Atatürk Cad. No: 35 Adana. Tel: (322) 454 76 91
KARDEŞLER KURUYEMİŞSoslu ürün yok, her şey doğalLevent’in 30 yıllık kuruyemişçisi. Sahibi Bayram Karlıoğlu. 40 çeşit kuruyemiş satılıyor. Antepfıstığı, fındık, badem, ceviz, yerfıstığı ve leblebi en çok satılan ürünler arasında. Ürünler naturel olarak satılıyor. Karışımlı ve soslu ürünlere yer vermiyorlar. 08.30-22.00 arası açık. Çifte kavrulmuş bir kilogram fındık 26 milyon, antepfıstığı kabuklu 20, iç antepfıstığı 36, badem 30, ceviz 35, leblebi 6, kabak çekirdeği 13 milyon lira. Siirtfıstığının kilosu 26 milyon. Giresun’dan gelen fındık özel tavalarda kavruluyor. Leblebi Tavşanlı, kabak çekirdeği Nevşehir’den geliyor. 1. Levent Gonca Sok. No:23 Levent-İstanbul. Tel: (212) 284 32 33
BİSEN KURUYEMİŞOdun ateşinde kavruluyorMardin’in en eski kuruyemişçilerinden. Sahibi Mahmut Bisen 60 yıldır kuruyemişçilik yapıyor. Ürünler modern fırınlar yerine odun ateşiyle ısıtılan tavalarda kavruluyor. Mardin’e has yöresel adıyla ‘İmlebbes’ denilen badem şekerinin kilosu 10 milyon, pekmezli cevizli helva 12-15 milyon ve iri olması nedeniyle dağlı adı verilen leblebi 4 milyon liraya satılıyor Leblebiler 2 ile 4 milyon arasında. Mahmut Bisen, ürünlerine yurtdışından da rağbet olduğunu ancak ihracat yapacak kadar zaman ve altyapıları olmadığını söylüyor. Cumhuriyet Çarşısı No: l59 Mardin. Tel: (482) 212 18 64
KARAGÖZ KURUYEMİŞDatça’nın nurlu bademi18 yıldır toptan ve perakende satış yapıyor. Lütfü- Zekai Zencir kardeşler tarafından açılan Karagöz Kuruyemiş’te tüm ürünler günlük olarak kavrulup tüketiciye sunuluyor. Datça civarından getirilen nurlu badem, Giresun’dan elek üstü birinci sınıf fındık, el kırması ile özel olarak hazırlanan tuzlu fıstık, Nevşehir’den çifte kavrulmuş kabak çekirdeği, sarı leblebi, özel kavrulmuş ana çıtlak antepfıstığı, Maraş aşı cevizi, ana yöresi Hindistan olan Kaju fıstığını günlük ve taze olarak bulabilirsiniz. Antepfıstığı 16, badem 25, fındık 20, kabak çekirdeği 12, Kaju fıstığının kilosu ise 30 milyon lira. Lara bölgesinde de bir şubesi bulunuyor. Teomanpaşa Cad. 62/D, Antalya. Tel: (242) 248 02 36
Gurmeler, yemek kültürü yazarları ve Türkiye’yi karış karış gezenlerden oluşan büyük jüri seçtiYaşar Aksoy - İzmirli araştırmacıyazar
Erol Altun - Adanalı gurme
Ramazan Bingöl - Gurme ve yemek kültürü yazarı
Engin Akın - Yemek kültürü yazarı
Yalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri Der. Bşk.
Ahmet Örs - Gurme
Hülya Ekşigil - Yemek kültürü yazarı
Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme
Şerif Yenen - Tur Rehberleri Birliği Bşk.
Servet Sönmez - Antalyalı gurme