Hangi iftariyeliğin nereden alınacağına büyük önem verilir. Son birkaç gündür tüm yurtta ramazan telaşı sürüyor. İftariyelik satan dükkanlar insanın gözüne daha bir güzel görünüyor. Biz de bu hafta büyük jürimize en iyi iftariyelikler nerede bulunur diye sorduk. Pastırmada en iddialı marka hangisidir, hurmanın en fazla çeşidi nerede satılır, 20 farklı bal hangi şarküteride satılır öğrenmek istiyorsanız, işte en iyi 10 listesi.
EN İYİ 101. Namlı Şarküteri - İSTANBUL
2. Malatya Pazarı - İSTANBUL
3. Urfa Pazarı - İSTANBUL
4. Erzincan Mandıra - ANKARA
5. Gönenli Peynircimm - İSTANBUL
6. Santral Şarküteri - İSTANBUL
7. Polonezköy Şarküteri - İZMİR
8. Yılmaz Şarküteri - İSTANBUL
9. Taşpınar Çiftliği - İSTANBUL
10. Serpa - ADANANAMLI ŞARKÜTERİRamazanda pazar günleri de açık70 yıldan beri Eminönü’nde hizmet veren şarküterinin en iddialı olduğu ürün pastırma. Salam, sosis, sucuk, kurutulmuş et ve diğer pek çok et ürününün tamamını kendileri üretiyorlar. Ramazan pideleri çoktan beri raflarda. Ayrıca 30 çeşit sıcak ve soğuk mezeleri var. Ramazan boyunca civardaki esnaf düşünülerek 3-4 çeşit sıcak
yemek çıkaracaklar. Beyaz peynirleri Ezine’den, biberli kaşarları Gelibolu bölgesinden, tulum peyniri Erzincan’dan geliyor. Kars gravyerinde ve zeytinde de iddialılar. Karakovan balı Bitlis’ten, normal bal ise Hakkári Yüksekova’dan geliyor. Normalde pazar günleri kapalı olan şarküteri ramazan dolayısıyla pazar günleri de 10.00-19.30 arası açık. Diğer günler sabah 06.30’da açılıp, akşam 20.30’da kapanıyor. Hasırcılar Cad. No: 14/16 Eminönü - İstanbul. Tel: (212) 511 63 93
MALATYA PAZARIHer türlü kuru meyve varGüllaç çeşitleri, İran, Suudi Arabistan, Cezayir, Tunus ve İsrail hurma çeşitleriyle beraber hoşaflık için her türlü kuru meyve satılıyor. Malatya Pazarı yurtdışından ananas, muz, papaya ve mango kurusu da ithal ediyor. Ayrıca hakiki karakovan petek balı, Malatya pekmezi ve pestil çeşitlerini de bulmak mümkün. 140 yıllık mazisi olan Malatya Pazarı’nın Mısır Çarşısı’ndaki üç şubesi 60 yıldır hizmet veriyor. Ramazan’da Malatya Pazarı’na yolunuz düştüğünde eski İstanbul kıyafetleri ile sizi karşılayacak elemanları görünce şaşırmayın. Ramazan için bu kıyafetleri özel olarak diktirmişler. Pazar hariç her gün 8.00-19.00 arası açık. Mısır Çarşısı No: 44 Eminönü- İstanbul. Tel: (212) 520 04 40
URFA PAZARIKayseri pastırması revaçtaUrfa Pazarı’nın en çok rağbet gören ürünü Kayseri’den getirttikleri pastırmaları. Pastırmanın kilosu 36 milyondan 44 milyona kadar çıkıyor. Sucuk ve salam çeşitlerine de en az pastırma kadar talep var. Deri tulum peyniri Erzincan’dan, beyaz peynir Ezine’den, zeytinleri ise Gemlik’ten geliyor. Karakovan balından başka Siirt Pervari balı da bulunuyor. 62 yıldır Mısır Çarşısı’nda hizmet veren dükkanda, hurmadan baharat çeşitlerine, lokumdan tatlılara kadar pek çok ürün bulmak mümkün. Pazar hariç 08.00-19.00 arası açık. Mısır Çarşısı No.26. Eminönü-İstanbul. Tel: (212) 526 11 18
ERZİNCAN MANDIRATulum peynirinde uzman1976 yılından bu yana Ankara’da beş şubesiyle hizmet veriyor. Uzmanlık alanları Erzincan tulum peyiri. 28 yıldır kendileri imal ediyor. Yöresel keçi, Çerkez ve isli peynirleri de var. İşletme sahiplerinden Salih Avcı, ramazanda çeşitlerine hurmayı eklediklerini söylüyor. Kilosu 9 milyon 500 binden başlayan beş çeşit hurma var. İsteğe göre ramazan paketi hazırlıyorlar. Pastırma ve balda da oldukça iddialılar. Kayseri’den iki çeşit pastırma getiriliyor. Sırt etinden yapılanın kilosu 39 milyon 500, bonfileden yapılanı ise 44 milyon 500 bin lira. Erzincan’dan gelen balın kilosu ise 24 milyon 500 bin lira. Üzüm, domates ve ceviz gibi çok sık rastlanmayan 12 reçel çeşidi de mevcut. Tunalı Hilmi Caddesi No: 90/B Kavaklıdere, Ankara. Tel: (312) 467 06 95
GÖNENLİ PEYNİRCİMMTüm ürünleri doğalİki M harfine bakıp da yanlış yazdığımızı düşünmeyin. Gönenli Peynircimm ismini ancak bu şekilde tescil ettirebilmiş. Ürünlerin en büyük özelliği doğal olması. Gönen’de kendilerine ait mandırada sepet peyniri, mihaliç peyniri gibi yöresel peynirler üretiyorlar. En çok rağbet gören ürünleri mihaliç peyniri ve Bursa Kemalpaşa’dan gelen Kemalpaşa tatlısı. Mihaliç peynirinin kilosu 10 milyon lira. İzmir tulumu, Urfa peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Van otlu peyniri, Adapazarı Abaza Çerkez peyniri, İsli Çerkez peyniri var. Tereyağ, yoğurt ve yumurtalar da Gönen’den geliyor. Bingöl balı, sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon, helva, reçel, kaymak, zeytin çeşitleriyle ramazanda uğranması gereken mekánlardan. Haftanın yedi günü 08.00-22.00 arası açık. Şenlikköy Mh. Florya Cd. No:21 Bakırköy- İstanbul. Tel : (212) 425 88 51
SANTRAL ŞARKÜTERİHurmalar İran ve Irak’tanSantral Şarküteri, ramazan için güllaç, incir, ayva, kayısı ve Kemalpaşa tatlıları hazırlatıyor. Kilosu 50 milyon liradan satılan ve Kayseri’den getirttikleri pastırma en fazla rağbet gören ürünlerinden. Sucuklar Afyon’dan geliyor. 50 yıldır Bebek’te hizmet veren şarküteri 60’a yakın yerli ve yabancı peyniriyle ün yapmış. Hurma İran ve Irak’tan getirtiliyor. Bağdat’tan gelen hurma az sayıda olduğu için çabucak bitiyor. Hurmaların kilosu 7 ile 30 milyon arasında. Kuru kayısı ve ceviz de Santral Şarküteri’nin ramazan için reyonlarına koyduğu ürünlerinden. Hergün 08.00 - 21.30 arası açık. Cevdetpaşa Caddesi No. 57/D Bebek - İstanbul. Tel: (212) 263 63 52
POLONEZKÖY ŞARKÜTERİİzmir’de marka olduAlsancak’ta 17 yılı geride bırakan Polonezköy Şarküteri, yerli ve ithal şarküteri malzemeleriyle bir marka. İzmirli işadamı Ayhan Kılınç’ın sahip olduğu, üç personelin görev yaptığı dükkan haftanın yedi günü sabah 08.00 akşam 21.00 arası açık. Evlere paket servisi var. İthal peynirin yanı sıra et çeşitleri, bisküvi, reçel, soslar ve mezeler mevcut. Ramazan süresince iftariyelik olarak 10 çeşit zeytin, 25 çeşit peynir satacaklar. Peynir çeşitleri 11-75, zeytin çeşitleri ise 7.5-10 milyon lira arasında değişiyor. Kayseri pastırması, Afyon sucuğu, Kars peyniri de bulabilirsiniz. 1382 Sokak No: 21/A Alsancak - İzmir. Tel: (232)421 38 40
YILMAZ ŞARKÜTERİHurmanın her çeşidi var30 yıldır Beyoğlu Balıkpazarı’nda hizmet veren Yılmaz Şarküteri, ramazan dolayısıyla Kayseri’den getirttikleri pastırmalara ağırlık vermiş. Kilosu 36 milyon liradan satılıyor. Hurmanın her çeşidinin bulunabileceği şarküteride, beyaz ve kaşar peyniri çeşitleri de var. Kaymakları Edirne’den getirtiyorlar. Reçel çeşitleri ve pekmez satılan dükkánda, kavurma da bulabilirsiniz. Pazar hariç her gün 08.00-22.00 saatleri arasında açık. Beyoğlu Balıkpazarı - İstanbul. Tel: (212) 243 05 77
TAŞPINAR ÇİFTLİĞİ20 farklı bal bulabilirsiniz20’nin üzerindeki bal çeşitleriyle ünlenen Taşpınar Çiftliği 25 yıldır Beyoğlu Balıkpazarı’nda hizmet veriyor. Kilosu 12 milyon lira ile 50 milyon lira arasında değişen ballardan başka, Kastomunu yöresinden gelen dağ çileği reçeli ve diğer ev yapımı reçeller de oldukça ilgi görüyor. Kilosu 6 milyondan başlayan hurmalar özellikle Tunus ve İran’dan geliyor. Taşpınar Çiftliği’nde ayrıca yerli ve yabancı 20’nin üzerinde peynir çeşidi de var. Kayseri’den gelen pastırma çeşitlerinden başka, sucuk, salam gibi ürünler de mevcut. Her gün 7.30-22.20 saatleri arasında açık.
Balık Pazarı, Sahne Sokak. No. 28 Beyoğlu- İstanbul. Tel: (212) 243 05 11
SERPAEzine peynirini mutlaka deneyinServet Selahi’nin 25 yıldır işlettiği Serpa Servet Gıda’da iftariyelikler arasında tadılması gereklerin başında Ezine peyniri geliyor. Keçi ve koyun sütü karıştırılarak özel olarak yapılan bu peyniri Serpa dışında başka hiç bir yerde bulmanız olası değil. Konya yöresinin Savak, Divle tulum peyniri, eski kaşar da iftariyelikler arasında özel bir yere sahip. Antrikot ve kuş gönü pastırma, et oranı yüksek sucuk ve salam çeşitleri, hurma, incir, ceviz, petekli bal, pestil, etmek kadayıfı, güllaç, Gemlik zeytini, Serpa’nın vitrinindeki diğer çeşitleri oluşturuyor. Ezine peynirinin kilosu 10 milyon 750 bin lira. Pastırma 34 milyon, Ağrı yöresinin petekli balı 16 milyon, eski kaşar 16 milyon 950 bin, sucuk 17 milyon 850 bin lira. Kurtuluş Mahallesi Ş. Efendi Cad. Akpak Apartmanı. Tel: (322) 454 48 85
Gurmelerden ve yemek kültürü yazarlarından oluşan büyük jüri seçtiYaşar Aksoy - İzmirli araştırmacıyazar
Engin Akın - Yemek kültürü yazarı
Gönül Paksoy - Gastronom, tasarımcı
Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme
Oğul Türkkan - Ankaralı gurme
Yalçın Manav - Mutfak Dostları Derneği Başkanı
Kamil Toygar - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarı
Zeynep Kazan - Gastronom
Hülya Ekşigil - Yemek kültürü yazarı
Ramazan Bingöl - Gurme, yazar