Ev Hanımı Baklavacılar, İşi Büyütüyor

Güncelleme Tarihi:

Ev Hanımı Baklavacılar, İşi Büyütüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 00:00

Son 3-4 yıldan beri ana, bacı, hanım, abla gibi isimler altında işyeri açan ev hanımları yaptıkları baklava, mantılara büyük talep gelince diğer illere şube açmaya başladılar.

Haberin Devamı

Ticari zekaları ile ünlü Kayserili erkeklerin ev hanımı eşleri, son 3-4 yıldan beri açtıkları 30 civarında baklava imalathanesi ile erkek rakiplerini geride bırakınca, gözlerini Kayseri dışına çevirdi.

Evlerinde yaptıkları birbirinden lezzetli baklava, mantı, kete, börek gibi ürünleri komşularından gelen yoğun talep üzerine işyerlerine taşıyan ev hanımları, Serpil Abla, Neriman Hanım, Sema Bacı, Fatmala, Selda Bacı, Beyaz Zambak gibi sayısı 30'u bulan imalathane açtı. Anadolu insanının gerçek damak tadına hitap eden ürünleri ile geleneksel lezzeti müşterilerine sunan ev hanımları, becerilerini baklava, börekle göstermekle sınırlı kalmayıp, yıllarca gizlenmiş ticari becerilerini de sergilemiş oldular.

İlk etapta yanlarına bir-iki ev hanımı alarak işe başlayan baklavacı ev hanımları Ramazan ayının gelmesi, özellikle de bayramın yaklaşmasıyla birlikte istihdam ettikleri kadın sayısını 10-15'lere kadar çıkardı. Diğer ev hanımlarının imalathane kurmasına öncülük eden ilk girişimcilerden Serpil Özaşır, "Serpil Abla" adlı işyerini açtığı ilk gün birçok kişinin kendisi ile alay ettiğini, bugün ününün Kayseri'yi de aşmasının onurunu yaşadığını bildirdi.

Özaşır, ürünlerinin beğenilmesindeki en büyük sırrın margarinden, hamurun işlenmesi, ürünlerdeki ceviz bolluğuna kadar tüm aşamaların ev standardında yapılması olduğunu belirtti.

Patent bile almış

Serpil Özaşır, kendisi gibi birçok ev hanımı baklavacının gelen talepler sonrası hedeflerini büyüttüğünü belirterek, "Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak Serpil Abla isminin patentini aldım. Çünkü Kayseri baklavası, böreği, ketesi, Kayseri pastırma-sucuğu kadar meşhur oldu. Kısa sürede birçok ilde şubemiz olacak, Kayseri dışında da birçok kişi bu lezzeti tatma imkanı bulacak" dedi.

Sema Bacı'nın işletmecisi Sema San da, yurtiçinin yanı sıra yurtdışından da talep geldiğini, özellikle Almanya'daki gurbetçilerin mantı talebini karşılamakta zorluk çektiklerini bildirdi. Ev hanımı baklavacılar üretimlerinin yarıya yakınını Kayseri dışına pazarladıklarını, özellikle bayram öncesi olması nedeniyle mesai saatlerini 07.00 ile 24.00 saatleri arasında çift vardiye olarak belirlediklerini söylediler.

Baklavacı ev hanımlarının yaptıkları ürünlerin kilosu 2.5 ile 7.5 milyon lira arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!