Güncelleme Tarihi:
Ramazan Bayramı'nda farklı bir tatil yapmak isteyenler için, Anadolu'ya özgü lezzetlerin tadılabileceği çok sayıda gastronomi tur seçeneği bulunuyor. Türk mutfak kültürü, son yıllarda geleneksel tatil kalıplarının dışına çıkmaya çalışan yerli ve yabancı turistlerce zeytinyağlıları, kebapları, tatlı ve tuzlu lezzetleriyle ilgi görüyor. Yurt içinden ve dışından çok sayıda tur firmasınca yılın 12 ayında düzenlenen gastronomi turlarında Adana, Hatay ve Gaziantep gibi iller yöresel tatlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca turlara katılanlar isterlerse bazen bir bağ bozumuna giderken bazen de zeytini dalından toplayabiliyor.
BEYPAZARI ÖNE ÇIKIYOR
Geleneksel Osmanlı mutfağı örneklerinin sıkça karşılaşıldığı Ankara’da, konakları ve arnavut kaldırımlarıyla her geçen gün daha fazla turistin ilgisini çeken Beypazarı yemekleriyle de öne çıkıyor. Beypazarı yaprak sarması, kapama pilav, Beypazarı simidi, ballı tirit, erişteli yeşil mercimek çorbası, tarhana çorbası, Ankara yaprak döneri, Çubuk kelek turşusu, cevizli pekmez sucuğu, çiğdem soğanlı bulgur pilavı, bici aşı, çalma aşı, bulgur çorbası, Beypazarı baklavası, Koçhisar usulü tahinli pide, daneli patates, arabaşı çorbası, güveç ve Uruş kapaması Ankara’ya özgü yemeklerden sadece birkaçı.
DÜNYAYA ÜN SALAN TATLILAR
Gaziantep yemekleri, Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Nineden toruna bir miras titizliğiyle öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar yöre yemeklerinin ün salmasına neden oluyor. Baklava, havuç dilimi, şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, fıstık ezmesi, kırma kadayıf, burma kadayıf, aşure, zerde, bastık, nişe helvası, küncülü helva, şıllık, kerebiç, kahke ve hedik bayrama tat verecek lezzetlerin başında geliyor. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, son yıllarda yabancı turistler kadar yerli tatilcilerin de ilgi odağı oluyor. Bölgedeki yöresel yemekler gerek sunumu gerek lezzetiyle hem görülmeye hem de tadılmaya değer bulunuyor. Bölge halkının ‘Ağ Bakla’ olarak bildiği tandırda kuru fasulye, testisi sunum sırasında kırılarak servis edilen testi kebabı, Nevşehir tava ve sanayi pilavının muhakkak tadılması öneriliyor.
ZEYTİNYAĞI CENNETİ EGE
Ege mutfağı denildiğinde akla ilk gelen elbette zeytin ve zeytinyağı oluyor. Karadeniz'de hamsi, Güneydoğu Anadolu'da kebap neyse Ege'de de zeytinyağı onu ifade ediyor. Ege'de etli yemekler, sebzeler, pilavlar, dolmalar tamamen zeytinyağlı olarak pişiriliyor. Ege mutfağında başta börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler de diğer yörelerden daha çok kullanılıyor. Keşkek, patlıcan böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme özel gün ve yemeklerinin başında geliyor.