PSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirProstat Füzyon Biyopsi, MR görüntüleri ile ultrason görüntülerinin birleştirilerek prostatta kanser şüphesi taşıyan odakların saptanmasını ve bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir.
#Prostat KanseriProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vücudumuzda önemli olan bir takım hormonlar bulunuyor Bu hormonların başında da testosteron yer almaktadır. Testosteron hormonu vücutta birçok görevi olan hormonlardan bir tanesidir. Bu hormonun ne işe yaradığı ve testosteron hormonunu arttıran besinlerin neler olduğu merak konusudur. Peki testosteron nedir? Testosteron hormonu ne işe yaramaktadır? Testosteron hormonunun arttırıcı besinler nelerdir? İşte testosteron hormonu ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Testosteron Nedir?Prostat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriÇinli otomotiv şirketleri gözlerini global otomotiv markalarına dikti. Çinli Geely’nin İsveçli Volvo’nun tamamını alması, Çinli Dongfeng’in PSA Grubu’na (Peugeot-Citroen) ortak olmasının ardından bir başka Çinli otomotiv şirketi Great Wall (Çin Seddi) ise sürpriz bir şekilde İtalyan-Amerikan ortaklığı Fiat Chrysler Grubu (FCA) bünyesindeki ünlü Jeep markasını satın almak için harekete geçti.
#Great WallAslan logolu Fransız otomotiv devi Peugeot, uzun yıllardır sessiz kaldığı Türkiye’de büyük atağa kalkıyor. Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, çıkış yıllarının 2017 olacağını belirterek, “Özellikle yeni 3008 ve yeni 5008 ile Aslan 2017’de kükreyecek dersek tam yerinde olur. 2017 bizim için dört dörtlük bir yıl olacak ve 40 bin adetlik psikolojik sınırı rahat aşacağız. Hedefimiz yüzde 6 pazar payı yani 55 bin adetlerin üzeri” dedi.
#PeugeotAkfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Atatürk Havalimanı’nın kapanmayacağını belirterek, “Bizim 2021 yılına kadar sözleşmemiz var. 3. havalimanı diyelim ki 2019’da bitti, onun kabulleri, THY’nin hazırlanması, her şeyin hazır olması bir günde olmayacak. Atatürk Havalimanı, Ulaştırma Bakanı’nın açıkladığı gilbi ‘City Airport’ olduğunda da yeniden ihale olacak” dedi.
#Atatürk HavalimanıErkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi cihazını Türkiye’ye getirdi. Merkez Sorumlusu Doç.Dr Ahmet Tuncay Turgut, her yıl dünyada 258 bin kişinin prostat kanserinden öldüğüne dikkat çekerek, 50 yaş ve üzerindeki tüm erkekleri, şikayeti olsun olmasın yılda bir kez kanser taraması yapmaya çağırdı.
#KanserZaman zaman hepimiz hastalanırız, hastalanabiliriz, hastalanacağız ve tabiî ki bazıları bizim kontrolümüzün dışında şeylerdir ama emin olunuz ki, hastalıklarımızın nedeni yaptığımız küçük, mini minnacık ihmaller veya “ben geliyorum” diyen hatalardır. Yapacağınız basit ama önemli şeyler, sizi pekçok beladan kurtarabilir...
Koruyucu tıp ile ilgili her araştırmayı, sağlığı koruyup güçlendirmeye öncelik veren her çalışmayı destekliyorum. Hastalıklara erken tanı koymanın önemine yürekten inanıyorum. Bununla birlikte giderek ticari bir iş (!) haline gelen CT taramalarının ciddi bir şekilde denetlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Niye mi? Bu yazıda, yanıtlarımı bulacaksınız...