BUGÜN NELER OLDU? Hürriyet TV'nin haber bülteni hafta içi her gün 17.30’da yayına giriyor. Günün özeti 5 dakikada izleyicilerle paylaşılıyor. İşte Türkiye’de ve dünyada bugün öne çıkan haberler… Bülten Editörü: Bengül BÜYÜKHAN Yönetmen: Sezgin ÇIVGINOĞLU
#HaberbülteniÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#Beslenme“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#Sağlık1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütHarita mühendisliği okusa da hiçbir zaman mesleğini yapmaz. Kariyerine de üniversite yıllarında adım attığı yeme-içme sektöründe yön verir. Garsonluktan yöneticiliğe birçok alanda çalışır. Dilara Aslın, pandemiyle evlere kapanılan süreçte yoğun iş temposundan sıyrılıp sağlıklı beslenme üzerine araştırmalara yoğunlaşır. Bitkilerin şifasından yola çıkarak özel karışımlar hazırlar. Sağlıklı bulunan gıdaları sürekli büyük porsiyonlar halinde tüketmek ya da ilaçlara boğulmak yerine alternatif bir seçenek hedefiyle de ‘Urtica Wellbeing’ markasını kurar. Eski ve köklü beslenme biçimlerinden ilham alan Dilara Aslın’ın gündeminde ise yeni nesil baharatlarını hem daha fazla kitleye ulaştırmak hem de Avrupa’ya ihraç etmek var.
#1"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram TatiliTürkiye'de yapılan koronavirüs aşı sayısı 108 milyon 800 bini aştı. Akdeniz Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden kokteyl koronavirüs aşısı ise, insan deneylerine hazır hale geldi. 1,5 yıldır devam eden çalışmalarının bir kısmının dünyanın en prestijli dergisi olan Viruses'da yayımlandığını kaydeden Prof. Dr. Mammedov, hayvan deneylerini tamamladıklarını, patent başvurusu yaptıklarını belirtti.
#KoronavirüsKeten tohumu insan vücudu için oldukça yararlıdır. Pek çok insan, tohumun dış kabuğunun sindirilmesi zor olduğu için keten tohumu karışımını öğütülmüş keten tohumu veya keten tohumu yağı şeklinde temin eder. Peki, keten tohumunun yararları nelerdir, bahsedildiği gibi kolesterole etkileri nasıldır ve nelere iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganHücre, canlı bir organizma içindeki bağımsız olarak işlev görebilen en küçük işlevsel birimdir. Ökaryotik hücreler türleri, genel olarak hayvanlar, bitkiler, algler ve mantarlarda bulunmaktadır. Peki, Ökaryotik hücre nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ökaryot Hücre Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Kamelya çiçeği, bodur yapıda ve ağaç biçiminde olan bitkiler olmaları sebebiyle çit ve sınır bitkisi gibi kullanılabilen bir çiçek türü özelliği taşıyor. Son derece güzel bir çiçek olan kamelya çiçeğiyle alakalı en çok merak edilen Kamelya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Kamelya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını derledik.
#Kamelya ÇiçeğiRamazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.
#ANKARAKuersetinin, birçok meyve, sebze ve tohumda bulunan doğal bir pigment olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Kuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar” dedi.
#Doç. Dr. Ümit Savaşçı