Prof. Dr. Bülent Ertuğrul haberleri sayfasında Prof. Dr. Bülent Ertuğrul hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 344 Prof. Dr. Bülent Ertuğrul haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında varyantlara önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Eğer dünyada daha adil, düzgün bir aşılama politikası yaşama geçirilmezse yeni varyantlarla karşılaşma olasılığımız her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantın elimizdeki aşılara dirençli olmasını beraberinde getirebilir" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de son 24 saatte 243 bin 280 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 957 kişinin testi pozitif çıktı, 101 kişi ise hayatını kaybetti. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs vaka sayılarındaki artışın, kademeli normalleşmeye geçildikten sonra insan hareketliliğinin artmasıyla başladığını söyledi. Önlem alınmazsa salgının sonbahara kadar artmaya devam edeceğini belirten Ertuğrul, “Herhangi bir kısıtlama veya önlem alınmazsa artışın devam edeceğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki sonbahara kadar yani ağustos ayı boyunca sürekli olarak bir artış eğilimi olacaktır” dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama çalışmaları hızla sürerken, aşı sırası geldiği halde aşı olmak istemeyen vatandaşların sayısı uzmanları endişelendiriyor. CNN TÜRK yayınında koronavirüs aşılama sürecini değerlendiren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ve Prof. İsmail Cinel önemli açıklamalarda bulundular.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, tam kapanma döneminde test pozitiflik oranının yüzde 20'lerden yüzde 8'e düştüğünü belirtti. Herkesin normalleşmeye dönmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul, normalleşmede en önemli şeyin eğitim olduğunu ve okulların yüz yüze eğitimle açılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ertuğrul, "Öğretmen ve öğrencilerin haftalık PCR testlerinin yapılarak taranması gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulTürkiye'de koronavirüs vakaları artmaya devam ederken Ramazan ayında yeni önlemler alınması gündemde... CNN Türk yayınına katılan Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüsle mücadeledeki son durumu ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yurt genelinde İngiltere varyantının hakim olduğunu belirterek, "Ramazan ayına 30 bin civarı günlük olgu sayısıyla giriyoruz. Bu bizim için çok büyük risk. Buna bir de İngiltere varyantının yaygın olmasını eklersek, bir an önce bazı önlemler acil olarak alınmalı. Aksi takdirde olgu sayılarımızın 50 binlere çıkması ve can kayıplarımızın artması kaçınılmaz olacak" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “En son hafta açıklanan verilere baktığımızda Samsun 100 binde 500'ün üzerine, İstanbul 100 binde 250'nin üzerine çıktı. Ve kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında kırmızı uyarı ile 'çok yüksek riskli’ illerde kısıtlamaların daha da artırılması gerektiğini belirterek, "Bir miktar daha kısıtlama yapılabilir. İller arası geçişin engellenmesi, kısıtlanması veya denetimli bir biçimde yapılması gibi. Çünkü o illerde oluşan hasta yoğunluğunun başka illere geçmemesi gerekir. Ya da o illere giren insanların tekrar çıkış yaparken kontrollerinin yapılması gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında kırmızı uyarı ile 'çok yüksek riskli’ illerde kısıtlamaların daha da artırılması gerektiğini belirterek, "Bir miktar daha kısıtlama yapılabilir. İller arası geçişin engellenmesi, kısıtlanması veya denetimli bir biçimde yapılması gibi. Çünkü o illerde oluşan hasta yoğunluğunun başka illere geçmemesi gerekir. Ya da o illere giren insanların tekrar çıkış yaparken kontrollerinin yapılması gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulKısıtlamaların esnetilmesi ile birlikte bundan sonraki dikkat edilmesi kurallarla ilgili Prof. Dr. Bülent Ertuğrul’dan canlı yayında dikkat çeken uyarılar geldi. Ertuğrul, illere göre risk değerlendirme haritasında dikkat çeken Uşak, Adıyaman gibi illerin durumu ile ilgili de konuştu. Doğu Anadolu bölgesinin düşük risk grubunda yer almasını insan hareketliliği ve iklim koşullarına bağlayan Prof. Dr. Ertuğrul önemli açıklamalarda bulundu.
#Cnn TürkEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yeni tip koronavirüsün İngiltere'de mutasyona uğramasının ilk etapta aşıyı etkilemesinin söz konusu olmayacağını söyledi. Ertuğrul, "Şu andaki bilgilerimiz ışığında bu yeni mutasyonun aşıyla ilişkisinin çok olmayacağı yönünde. Çünkü bu mutasyon bölgesi çok küçük bir bölge ve bir proteinde ufak bir değişiklik var. Virüsün insan hücresine yapıştığı yerde. Bizim antikorlarımız o proteinin bütününe yönelik yanıt verdiğinden dolayı şu anda aşıyla oluşacak antikorların etkilenmeyeceğini öngörüyoruz" dedi.
#TekirdağKoronavirüs salgınında okullarda yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte bazı veliler miniklerin arkadaşlarıyla okulda maskelerini değiştirdiğine dikkat çekti. Çocukların maskelerini birbirleriyle değiştirmelerinin son derece riskli olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, ailelerin çocuklarını çizgi film karakterli maskeler yerine, koruyucu etkisi yüksek cerrahi maskelere yönlendirmesinin maske değişiminin önüne geçeceğini kaydetti.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Türkiye'deki Koronavirüs vaka sayılarına ilişkin konuşan Ertuğrul, "Rakamları biraz daha azaltabilirsek, sonbahara biraz daha rahat girebileceğimizi düşünüyorum. Ama bunu azaltamazsak, gerçekten sonbaharda iyi bir dalga bizi bekliyor." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ertuğrul, "Lütfen Eylül-Ekim gibi influenza yani grip için, grip aşılarınızı yaptırın ki bizim influenza açısından riskimiz azalsın, biz o dönemde sadece COVİD-19 ile uğraşalım." diye konuştu.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEnfeksiyon Hastalıkları ve Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Türkiye'deki Koronavirüs vaka sayılarına ilişkin konuşan Ertuğrul, "Rakamları biraz daha azaltabilirsek, sonbahara biraz daha rahat girebileceğimizi düşünüyorum. Ama bunu azaltamazsak, gerçekten sonbaharda iyi bir dalga bizi bekliyor." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ertuğrul, "Lütfen Eylül-Ekim gibi influenza yani grip için, grip aşılarınızı yaptırın ki bizim influenza açısından riskimiz azalsın, biz o dönemde sadece COVİD-19 ile uğraşalım." diye konuştu.
#EnfeksiyonPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidBu kış etkisi haftalarca süren, bir türlü geçmeyen hastalıklardan mustarip herkes. Yüksek ateş, 2-3 haftayı bulan öksürük şikayetiyle hastaneler dolup taşıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Bu sene karışık bir etkenle karşı karşıyayız. Hem COVID-19 hem influenza hem de domuz gribi var” dedi ve şu uyarıları yaptı...
#COVIDGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Tüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremDünyayı kasıp kavuran COVID-19’dan tam kurtulduk derken, şimdi de grip vakaları tırmanmaya başladı. ABD’de genelde kasım-mayıs arasında artan influenza vakaları 6 hafta erken görüldü. Washington Post’un haberine göre daha şimdiden 900 bine yakın vaka ve gribe bağlı 360 ölüm var.
#COVID-19COVID-19’un hayatımızdaki etkisi giderek azalıyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta pandeminin bittiğini söyledi. Çoğumuz maske bile takmıyoruz artık.Öte yandan okullar açıldı, çocuklar kalabalıkların arasına karıştı. Bizler de havaların soğumasıyla restoranların, kafelerin iç kısımlarına meyletmeye başladık; kültür-sanatın hareketlenmesiyle kapalı mekânlara daha sık gider olduk. Kimimizse endişeli; önlemleri sürdürüyor, kullanım onayı alan güncellenmiş aşıları bekliyor. 10 kişiye koronavirüsün hayatlarına şu dönemdeki etkisini sorduk. Uzmanlarsa virüsle mücadelede gelinen son durumu anlattı.
#COVID-19Yaz aylarının gelmesi, çok fazla kişinin aşılanması ve enfekte olarak bağışıklık kazanması ile birlikte tam bitti derken, yeni ve çok bulaşıcı bir alt varyantla Covid yeniden gündemde. Vakalar da soru işaretleri de artıyor. Peki kendimizi nasıl korumalıyız? Uzmanlar yanıtladı...
#CovidÜçüncü doz aşının üzerinden altı ay geçenler için hatırlatma dozu randevuları tanımlandı. Ancak dördüncü dozu yaptırma konusunda emin olamayanların sayısı da çok. Hatırlatma dozunu kimler, ne zaman olmalı? Omikron varyantını geçirenler aşı kararını ertelemeli mi? Uzmanlara aşılamadaki son durumu sorduk.
#KoronavirüsDünyanın pek çok yerinde pandemi kuralları esnerken yeni bir madde daha gündeme geldi; uçaklarda maske kurallarının kaldırılması... İngiltere ve Danimarka'da bazı havayolu şirketleri maske zorunluluğunu askıya aldı. Kimisi kararı çok olumlu karşılarken kimi yolcular ise karardan mutsuz. Peki uzmanlar bu konuya nasıl bakıyor?
#KoronavirüsAvrupa’dan sonra Türkiye’de de COVID-19 önlemleri gevşetildi, açık havada maske takma zorunluluğu ve HES kodu uygulaması kaldırıldı. Her birimiz mesut, maskesiz günlerimize dönmeyi şüphesiz iple çekiyoruz ama ne yalan söyleyeyim günlük vaka ve kayıp sayılarına baktıkça ‘Henüz erken değil mi?’ diye sormamak içten değil. ‘E, Avrupa?’ diyeceksiniz ama orada da aşılama oranları Türkiye’nin çok üzerinde. Zaten karar alınırken Bilim Kurulu üyelerinin bazılarının itiraz ettiğini de biliyoruz. Neden itiraz ettiler? Karar için erken mi değil mi? Yeni kararların vaka sayılarına yansıması ne olur? Bilim Kurulu’nun halihazırdaki üye ve eski üyeleri ile konuştum.
#MaskeKoronavirüsten korunmamızın en önemli adımlarından biri olan maskelerin de sahtesi olduğunu duymuş muydunuz? Sahte maskeleri ayırt etmenin dünya genelinde bazı yolları var. Ülkemizde ise özellikle bir kural öne çıkıyor. İşte sahte maskeleri orijinallerinden ayırt etmenin ipuçları...
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsKasım ayında yeni rapor edilen hemen hemen tüm enfeksiyonlar, Delta kaynaklıydı. Şimdilerde ise varyant, dominasyonunu Omicron'a devretmiş durumda. Öyle ki ABD’de her 1000 vakadan 1’i Delta varyantını taşıyor. Ama az da olsa Delta bazı ülkelerde yayılımını sürdürüyor. Peki Delta hala insanlık için tehlike arz ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsYemek yerken maskesini çıkarmaktan rahatsız olanlara ilginç bir çözüm Güney Kore'den geldi. Ağız açıkken en azından burnu kapatan, oradan virüs girmesini önleyen 'burun maskeleri' ülkede satışa sunuldu. Bu maskeler hem insanları hem de uzmanları ikiye böldü!
#KoronavirüsAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#Flurona