Bundan tam 51 yıl önce dünya oldukça tartışmalı bir kavramla tanıştı: Stockholm Sendromu. Rehinelerin kendilerini rehin alanlarla kurdukları yakın bağı ifade eden bu kavram hem çok destek gördü hem de ağır eleştirilerin hedefi oldu. Peki bu olgu neden Stockholm Sendromu adını aldı? Stockholm'de ne yaşandı?
#Stockholm SendromuHamile bir kadının doğum yapma vakti geldiğinde bebeğin karşılandığı odaya onunla birlikte kim girer? Elbette doktorlar, hemşireler ve diğer görevliler. Son zamanlarda babalar da annelerle birlikte doğum odasına giriyor. Hatta bazıları o mutlu anları fotoğraflarda ölümsüzleştiriyor.
#Coleen RooneyGösteri dünyasında daha #metoo hareketi başlamadan önce, geçmiş yıllarda yaşadığı taciz olaylarını anlatmaktan çekinmemişti ünlü oyuncu Ashley Judd. 54 yaşındaki oyuncu, şimdi de duyanları şaşırtan başka bir itirafta bulundu. Kendisine tecavüz eden adamın hikayesini dinlemek istediğini ve onunla "yapıcı" bir sohbet gerçekleştirdiğini söyledi.
#Ashley JuddEfsane şarkıcı Neil Young, geçtiğimiz hafta Spotify'a yönelik çıkışıyla gündemin ilk sıralarına yerleşti. Şirketi Covid'le ilgili yanlış bilgileri yaymakla eleştiren Young'ın verdiği ültimatom sonrası ortalık karıştı. Biz de yaşanan krizi 7 soruda özetlemeye çalıştık. İşte tüm detaylar...
#SpotifyYeni nesil ses tiyatrosu olarak hayatımıza giren Podacto bu kez Podacto Studio projesiyle oyunlardaki seslerin; bardaktan bisiklet tekerine gündelik objelerle anlık olarak üretildiği bir tasarımla karşımızda. Ses performansçılarından gözlerinizi alamayacaksınız.
#Ses TiyatrosuYeni bir dil öğrenmek ilk başlarda herkes için zorlayıcı olabilmektedir. Fransızca öğrenmek isteyen kişilerde ilk olarak bu dili öğrenmeleri için ne kadar zaman harcamaları gerektiğini öğrenmek istemektedir. Fransızca öğrenmek zor mu ve ne kadar sürer? Fransızca nasıl öğrenilir ipuçları nelerdir? Fransızca öğrenmek için ne kadar zaman ayırmanız gerektiğiyle ilgili tüm detayları derledik.
Podcast’ler, sesli kitaplar, kalabalık sohbet odaları... Sosyal medyada ses platformları büyük bir hızla yükselişe geçti. Gözleri serbest bırakan bu uygulamalar, araba kullanırken, spor yaparken, evi süpürürken de sosyalleşmeye, öğrenmeye, eğlenmeye olanak tanıyor.
#YazarSeyahat etmeyi çok özledik ama dünya çapında aşılama tamamlanana kadar daha çok yurtiçinde planlar yapmaya devam edeceğiz gibi... Yurtdışına yolculukları özleyenler Zeynep Atılgan Boneval’in ‘Dünya Bize Gelsin’ serisinde anlattıklarıyla bir podcast yolculuğuna çıkabilir.
#GezginSağlıklı uyumaya dikkat çekmek için her yıl Mart ayının 3. Cuma günü olarak kabul edilen ve bu sene 19 Mart’ta hatırlanan Dünya Uyku Günün’de, Apple ürünlerinin daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olabilecek özellikleri ve özel içerikleri paylaştı.
#TeknolojiYaptıkları müziği, “Hayat tüm hızıyla akıp giderken sığınılacak bir arka bahçe” olarak tanımlayan Güz Kumpanyası, yeni teklisi ‘Yeniden’i müzikseverlerle buluşturdu. Grup, klasik kemençe, ud, ney, mandolin gibi enstrümanlara dayandırdığı müziğini, Akdeniz’in zengin kültüründen aldığı ilhamla zenginleştiriyor. Güz Kumpanyası, “Dijital müziğin bu günkü hali de bir gün eski normal olacak. Günümüzde dijital piyasanın sanatçıyı robotlaştıran ve sömüren bir tarafı var. Playlist’lere girme ihtimalinizi arttırmak için belli aralıklarla sürekli üretmeniz, üretiminizle ilgili ayriyeten içerik üretmeniz, ürettiğinizi görsellikle beslemeniz, sosyal ve geleneksel medyada varlık göstermeniz vs. gerekiyor. Bu listeden sadece birincisi bile aylar sürebiliyorken bu hızla bir üretim gerçekleştirmek müzisyenin müzikal kapitalini cepten yemeye başlamasına yol açacaktır” diyor.
#Güz KumpanyasıGwyneth Paltrow ve Nina Dobrev gibi Hollywood yıldızlarına spiritüel danışmanlık veren dünyaca ünlü Şaman Durek Verrett’in yeni kitabı Türkçe olarak “Ruhunun Şifrelerini Çöz” ismiyle raflarda yerini aldı. 6. nesil şaman ve günümüzün vizyoner fikir liderlerinden olan Durek, odak noktasına insanlığın evrimini alarak kitabındaki şamanik bilgiler ve ritüeller ile hayatı şifalandırmaya yardımcı oluyor.
#Şaman Durek VerrettDünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Spotify, 300 milyonu aşkın kullanıcıya sahip ve kullanıcı kitlesini gün geçtikçe genişletiyor. Peki şu an kaç kişi Spotify'ı ücretini ödeyerek kullanıyor? Podcast'lere ilgi nasıl? Türkiye'ye özel neler yapılıyor? Bu kapsamda Spotify Güney ve Doğu Avrupa Yönetici Direktörü Federica Tremolada, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#SpotifyBugün takipçilerinin hâlâ heyecanla dinlediği, tevellütü yetenlerinse geçmişteki ‘yüksek sezonlarını’ gözleri parlayarak anlattığı bir tür ‘radyo tiyatrosu’. Şimdi karşımızda (kulağımızda) onunla akraba, yepyeni bir oluşum var: Podacto. Fikri ve yapımcılığı Nisan Ceren Göçen ve Faruk Özerten’e ait olan bir ‘kulak tiyatrosu deneyimi’. 12 Eylül itibariyle sesli kitap uygulaması Storytel üzerinden şimdilik 18 oyunu dinleyebileceğiz. Proje tamamlandığında 100 yerli, yabancı, klasik ve yeni oyun tiyatroseverlerle buluşmuş olacak.
#Gazetehaberleri