Pirinç, genellikle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak pirincin içeriğindeki doğal nişasta sayesinde güzellik ürünlerinden el işi sanatlarına kadar pek çok alanda kullanılabileceğini biliyor muydunuz? İşte pirincin daha önce duymadığınız farklı kullanım alanları.
#Pirincin Kullanım AlanlarıYediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütTava ciğeri ve badem ezmesinden daha öte lezzetler peşindeyim. Bir kadın kooperatifinin kurucu başkanı Ayşe Saz’a ulaşıyorum. Kısa sürede öyle bir sofra kuruyor ki! Siz de 9/8’lik şarkılar ve bol muhabbet eşliğinde bir Edirne yolculuğuna çıkarsanız ciğerden öte, bu yöresel tatları da denemenizi öneririm.
#GastronomiPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaTürkiye’ye ilk geldiğimde tattığım çok özel bir lezzet, beni bir ısırıkla İtalya’ya götürmeyi başarmıştı. İçliköfte, dışındaki çıtır hamur ve içindeki kıymalı harçla bana hemen “İşte arancino gibi bir tat” dedirtti ve her ısırıkta biraz daha yakınlaştık.
#ArancinaDilimizde bulunan deyimler günlük hatta sık sık kullandığımız cümlelerden oluşmaktadır. Bu nedenle deyimlerin anlamlarını öğrenmek büyük önem taşımaktadır. Bu deyimlerden birisi de Ayıkla Pirincin Taşını deyimidir. Peki Ayıkla Pirincin Taşını ne demek? Ayıkla Pirincin Taşını deyiminin TDK anlamını ve cümle içerisinde kullanımını sizlere detaylıca derledik.
#Ayıkla Pirincin Taşını Ne Demek?- Su içinde bataklıkta yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinen pirincin ekiminden hasadına, kurutulmasından fabrikada işlenerek satılmasına ve pilav olarak sofralarda yer almasına kadar tüm aşamaları, birbirinden zahmetli uğraşılarla gerçekleştiriliyor - Gıda sektörünün stratejik ürünü olan pirincin ekimi için çiftçiler önce tarlaları keşanlara ayırarak içini su ile doldurup bataklık haline getiriyor, çeltikleri saçarak ekim yapıyor - Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken tarlalar sürekli su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikler biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor - Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirilerek tüketicilerle buluşuyor
Sen kabak ol; bir sürü tadı için hüp diye çekebil; hem çıtır, hem sulu kalabil; yoğurt, un ve sarımsakla coş; kolay yetiş; bol ver hatta seni dayanıklı bulup memleketin karpuzlarının yarısını senin üzerine aşılasınlar. Sonra da yiyip yiyip “kabak tadı verdi” diye adını çıkarsınlar. Dünya hiç adil değil! Ezilenin, kaybolanın, unutulanın yanındaki mutfağımızın bu haftaki yıldızı kabak. Kendisine hürmetle, bu seferlik girişi kısa tutup kabağın hallerine geçelim.
Dekorasyonun da giyim gibi sezonları var. Evler her sezon baştan aşağı yenilenmiyor elbette, ama bazen bir sandalye veya bir aydınlatma elemanı yenilik için yeterli oluyor. Şu anda ilkbahar-yaz döneminin popüler formları, renkleri ve malzemelerinin ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. Önde gelen tasarımcılara bu sezon moda olacak 3 objeyi, renkleri ve malzemeleri sorduk.
1953 Kore Savaşı'ndan sonra kapatılan Güney Kore ve Kuzey Kore tren yolu geçişi, 50 yılı aşkın bir aradan sonra bugün tekrar açıldı. Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırda yeniden birleştirilen tren hattının test edilmesi ile ilgili karar, 2004 yılında başlatılan ve 4 yıl süren müzakereler sonucu 11 Mayıs 2007 tarihinde alınmıştı. Hukuki olarak savaş durumu devam eden iki ülke için, bu gelişme özel bir anlam taşıyor.