Güncelleme Tarihi:
Sushi, özünde, balığı bozulmadan korumak çabasından kaynaklanıyor. Pişmemiş balık, pirinç ve tuz arasında, ağır bir taş ile sıkıştırılarak haftalarca bekletilir, birkaç hafta sonra, taş kaldırılır ve daha hafif bir kapak ile yer değiştirirdi. Birkaç ay sonra fermente hale gelen balık ve pirinç yemeğe hazır hale gelirdi. 18. yüzyıla kadar böyle işlem gören balık, bu çağda Yohei adlı şefin fermentasyon işlemini ortadan kaldırması ile servis edilmeye başlandı. Siekeli pirincin kullanımı, fermantasyon tadı vermek için "erken sushi" dönemine dayanmaktadır.
Osaka'da bugün bile sıkıştırılmış geleneksel sushi hazırlanmakta ve tahta kutularda pilav ile servis edilmektedir. Bu sushi, hako-zushi adı ile anılır ve diğer türden ayırdedilir.
Batılılarca tanınan sushi, Tokyo'nun eski adı Edo'dan kaynaklanıyor. Bu yöreye özgü elle sarılmış sushi, Nigiri sushi diye adlandırılıyor. Bu tür sushi, bir dilim balığın (pişmiş veya çiğ) ve pirincin elle bastırılması ile yapılmakta. Aynı zamanda, balık yumurtası da, Nigiri Sushi olarak, "kayık" anlamına gelen, Gunkan stili adı altında sunuluyor. Nigiri sushi, genelde soya sosuna banılarak yenilmekte ve daima çift olarak servis edilmekte.
Sashimi sushi ise, taze, ham, soğutulmuş, dilimlenmiş ve çok özenle hazırlanır. Kokusuz, leziz ve hafiftir. Bu sushi türünün güzelliği sırrı, balık kokusunun ve tadının az olmasıdır.
Maki sushi, ince şeritlerden oluşan balık ve sebzelerin pirinç ile rulo yapılarak, kurutulmuş ve kızartılmış yosuna sarılmasından oluşur. Tuna, somon ve karidesten oluşan, en çekimserlerin bile beğeneceği çeşitli kombinasyonlar vardır. Sushi, hayranı olanlar ise, ızgara yılan balığı, çiğ somon veya güneşte kurutulmuş kabak kökü tadlarını keşfetmek fırsatını bulabilirler.
Temaki sushi, elle sarılarak hazırlanır ve geleneğe uygun olarak, elle yenilmesi önerilir. El rulosunu bir Japon takosu olarak düşünebilirsiniz! Bu da, daha keyifli bir yemek serüveninin kapılarını açar sizlere.
Japon ulusunun doğaya hayranlığı ve saygısı, derin ve köklüdür. binlerce yıllık geleneklerin damıtılmasının doğal sonucudur. Bu ruh yapısı, doğa ürünlerin kullanıldığı yemeklerin hazırlanışına da yansır. Parçalar, doğal durumlarını yansıtacak biçimde hazırlanır. Genelde doğa ve dış mekan, hareketli bir balığı yansıtan bir tabak kullanılarak yansıtılır, sessiz bir nehir köşesi ya da derin bir havuz.
Sushi. Japonya'nın dünyaya armağanı.. Ucu bucağı olmayan bir lezzet evreni! Gönlünüzce keyfini sürdürün!