Pestisit insan sağlığı için oldukça zararlı bir üründür. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kısıtlanan bu madde, zararlı organizmaların etkisini azaltmak için kullanılmaktadır. Peki, pestisit zararları nelerdir? İşte, pestisitin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi ile birlikte türleri hakkında bazı bilgiler
#Pestisit NedirPestisit birçok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Ufak Tefek Cinayetler dizisinin bir bölümünde işlenen Pestisit, zararları ile dikkat çekiyor. Peki, Pestisit nedir ve zararları nelerdir? İşte, içerisinde ihtiva ettiği bileşenler nedeniyle insan sağlığını ciddi anlamda etkileyen pestisit hakkında detaylı bilgiler
#Pestisit NedirESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞGastronomi dünyasının merakla beklediği Michelin Rehberi seçkisi geçen hafta açıklandı. 3 ayrı kategoride aldığı ödülle Urla’daki Vino Locale restoran, törenin en çok parlayan yıldızlılarındandı. Şef Ozan Kumbasar 1 Michelin yıldızıyla 1 yeşil yıldızı kucaklarken eşi ve ortağı Seray Kumbasar da ilk kez takdim edilen Sommelier Ödülü’nü aldı. “Verdiğimiz emeğin, akıttığımız terin, gözyaşının bir karşılığı oldu bu bizim için” diyen çiftle başarılarını konuştuk...
#Gaye ŞahinAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkYapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#BeslenmeSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtAtina’da arkadaşımın lokantasında yediğim karpuz kokusuyla, tadıyla içimi sızlattı.Bizde artık öyle karpuz yok. Nedeni basit: Daha çok ürün elde edip daha fazla kazanmak için kabak aşılı, hibrit tohumlu çeşitlere yöneliyoruz. Oysa Türk mutfağı demek, atalık tohumlar demek. Milli bir dava bu. Birbirimizi suçlamayı bırakıp elimizden geleni yapmalıyız.
#BiyoçeşitlilkDünkü ‘Anamur muzla patlıyor’ yazınızı okudum ve gerçekten önemli bir konu üzerinde yorum yapmak isteyenlere çağrıda bulundunuz. Ben de Mersinliyim, bölgede aşırı tarım ilacı kullanılıyor ve kansere davetiye çıkarılıyor. Özellikle seralarda domates güvesi için (Tuta absoluta) çok fazla ve sık zehir kullanılıyor. Ayrıca salatalık, kavun gibi bitkilere sistemik etkili fungisitler kullanılıyor.
#YazarDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#NetflixŞarapçılığın bir ayağı geleneksel tarıma, diğer ayağıysa global kapitalist ekonominin pazarlama kurallarına dayanıyor. Zıt taraflara çeken iki ivme gibi düşünün... Kapitalist ekonominin kuralları şarabı metalaştırmaya itiyor. Bunun karşıtı; şarapta çeşitlilik. Bazen kusurlu da olsa şahsiyeti olan ve makyajsız şarap üretme...
#Vedat MilorŞarapçılığın bir ayağı geleneksel tarıma, diğer ayağıysa global kapitalist ekonominin pazarlama kurallarına dayanıyor. Zıt taraflara çeken iki ivme gibi düşünün... Kapitalist ekonominin kuralları şarabı metalaştırmaya itiyor. Bunun karşıtı; şarapta çeşitlilik. Bazen kusurlu da olsa şahsiyeti olan ve makyajsız şarap üretme...
#Şarap Üreticisi"Beyni olmayan kurt bile bu meyvelerin kabuğunu yemiyor, tükürüyor." Yani bizim yediğimiz meyveleri yemiyorlar. Bu sözler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Tosun'a ait. Yani bu durumda ya bizim kurt kadar beynimiz yok ve canımızın kıymetini bilmiyoruz ya da birileri bizi fena halde kandırıyor.
Çok sayıda bitki, kendisini düşman böceklere karşı ilginç savunma mekanizmalarıyla koruyor. Örneğin, itici koku yayıyor, öldürücü doğal kimyasal üretiyor... Şimdi bitki kimyagerleri, tarlalarda kullandığımız yapay böcek öldürücü ilaçlar yerine, bu ekolojik bitki koruyucularından yararlanmayı öneriyor.