Her ferdi bir roman karakteri tadında, her dönemi epik bir film ağırlığında. Dünyada farklı alanlarda, akademik düzeydeki başarılarıyla nam salmış ‘Boratav’ isminin sır hikâyesi, bu kez Fransa’da yaşayan ‘torun’ David Boratav’ın ‘dede’ Petrev Naili’nin izini sürerek yazdığı anı kitabı ‘Aile’ vesilesiyle açılıyor.
#BoratavDaha önce Nâzım Hikmet ve Tevfik Fikret’in hayatlarını biyografik roman türünde yazan Hıfzı Topuz, şimdi Türk edebiyatının önde gelen bir başka ismi Namık Kemal’in hayatını yazıyor. Kitabı için Paris’te araştırmalar yapan Topuz’a göre Namık Kemal ve arkadaşları Paris Komünü’ne katıldı.
Türkiye’de bugünlerde bir dergi satış rekorları kırıyor: Ben 10! Her sayısı 200 bin satıyor. Çizgi romanlar deyip geçmeyiniz. Sovyetler Birliği Tenten’in ülkeye girişini yasakladı. Naziler, Tarzan’dan nefret etti. Peter Pan ırkçılıkla suçlandı. Amerikalılar Kripton gezegeninden gelen Süperman’i niye çok sevdi? Dünyaca ünlü çizgi romanları, masalları, kimlerin, hangi koşullarda yazdığını hiç düşündünüz mü?..
Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiTarık Buğra, Türk edebiyatına kazandırdığı eserler ve değerlerle unutulmuyor. Osmanlı Devleti döneminde dünyaya gelen Tarık Buğra, 1918'de Akşehir'de doğdu. Babası, Akşehir'de ağır ceza hâkimi olarak görev yapan Erzurumlu Mehmet Nazım Bey, annesi Akşehirli Nazike Hanım idi. Çocukluğunun geçtiği Akşehir'i eserlerinin çoğunda mekân olarak tercih etti. İşte, Tarık Buğra'nın hayatı hakkında detaylı bilgiler
#Tarık BuğraBüyük kentlerde bir metrekarelik sessiz bir yer bile artık bulunamıyor. Birçok dostum Ege’nin çeşitli bölgelerine göç etti. Orada yazıyorlar, çalışıyorlar. Ben böyle bir yeri özlemiyorum. Ancak bayramlarda, tatil yörelerine gidenler sayesinde boşalan şehirlerde yaşamak da ayrı bir güzellik.
#Deniz KavukçuoğluAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerHisar ve Kulaklı tepelerinin arasında, etrafını saran yemyeşil vadideki mahalleleri, kırmızı kiremitli çatıları, bozulmamış panoramik kent silüetiyle insanın yüreğini ısıtıyor Mudurnu. 2018’de Uluslararası Cittaslow Birliği’ne kabul edilen Mudurnu, ülkemizin 15’inci ‘sakin şehri’ ve bu unvan ona çok yakışıyor
#HürriyetTürk Edebiyatının önemli yazarlarından olan Yaşar Kemal sözleri ve eserleriyle tarihten bugüne iz bırakan isimlerdendir. 6 Ekim’de doğan Yaşar Kemal’in doğduğu tarih bugün şiirleri ve sözleriyle anılıyor. Peki, Yaşar Kemal kimdir, kaç yılında hangi tarihte doğdu? İşte en güzel Yaşar Kemal sözleri…
#Yaşar KemalIrmaklar, dağlar, şehirler boyunca Ermeni Aslı ile Müslüman Kerem’in gerçekle hayalin, düş ile yaratıcı kurmacanın iç içe geçtiği maceralara tanık oluruz. Hikâye durmaksızın anlatıldıkça dil, coğrafya ve psikolojiler de genişler. ‘Kerem ile Aslı Hikâyesi’, Ali Duymaz’ın titiz çalışmasıyla hikâyenin tekrar bugüne aktarılmış hali...
#Kerem İle Aslı HikâyesiTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliABD’de yaşayan ve bir süredir hasta olan Türk halk bilimci Prof. Dr. İlhan Başgöz'ün Türkyi'ye nakledildi. İlhan Başgöz 1965’ten bu yana Indiana Bloomington’da yaşıyordu. Amerikan Folklor Cemiyeti'ne onur üyesi seçilen İlhan Başgöz, Türk Folkloru ve Halk Edebiyatı dalındaki araştırmaları ile tanınıyor. İşte Prof. Dr. İlhan Başgöz'ün biyografisi...
#Prof. Dr. İlhan BaşgözTürkçeyi ve Türk folklorunu dünyaya tanıtan Prof. Dr. İlhan Başgöz (97) uzun yıllardır ABD’deydi. Bu ülkede kanser tedavisi gören ve şimdi pandemi nedeniyle seyahat edemeyen İlhan Başgöz Türkiye’ye dönmek istiyor. ÂBu konudaki mektup elime geçince hemen yakından tanıdığım, saydığım İlhan Başgöz’e kol kanat germesi için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı aradım. Bakan Koca da durumdan haberi olduğunu belirtti.
#YAZARFethi Naci siyasal inancı yüzünden işsiz kalınca aldığı tazminatla yayıncılığa başlamaya karar veriyor. Fethi Naci ile İbrahim Kalpakçıoğlu’nun aynı kişi olduğu anlaşılınca geliyor bunlar başına... Dostlarıyla konuşuyor, Cemal Süreya’nın önerdiği adı benimsiyor: ‘100 Soruda’...
#Fethi NaciBolu dendiğinde akla gelen ilk yerler Abant ve Yedigöller olsa da, bilenler bilir, bu şehir çok daha fazlasına sahip. Mudurnu’da 700 yıllık ‘ahilik duası’na katılabileceğiniz, Çubuk Gölü etrafında masalsı bir ortamda doğayla baş başa vakit geçireceğiniz, Gölcük Tabiat Parkı’nda huzur bulacağınız alternatif bir Bolu rehberi hazırladık.
#Bolu