Namık Kemal, Paris Komünü’ne katılmış

Güncelleme Tarihi:

Namık Kemal, Paris Komünü’ne katılmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 01:46

Daha önce Nâzım Hikmet ve Tevfik Fikret’in hayatlarını biyografik roman türünde yazan Hıfzı Topuz, şimdi Türk edebiyatının önde gelen bir başka ismi Namık Kemal’in hayatını yazıyor. Kitabı için Paris’te araştırmalar yapan Topuz’a göre Namık Kemal ve arkadaşları Paris Komünü’ne katıldı.

Haberin Devamı

TÜRK edebiyatının önde gelen isimlerinden Hıfzı Topuz, Nâzım Hikmet ve Tevfik Fikret’ten sonra şimdi de Namık Kemal’in hayatını biyografik roman türünde yazıyor. Fransa’nın başkenti Paris’te konuştuğumuz Topuz, Namık Kemal’in 1860’lı yılların sonu ve 1870’lerin başında Paris’te yaşadığı hayatını ayrıntılarıyla öğrenmek için ciddi bir çalışma gerçekleştirdiğini anlatarak, “Oturdukları adresleri falan biliyorum. Anı ve mektuplarda gittikleri yerler, gördükleri insanları buluyorum. Yeni ne var, nelere hayret etmişler, nelerden hoşlanmışlar, onları da kurgu ile yazıyorum. Yalnız biyografi değil, belgesel roman tarzında. Kendimi Namık Kemal’in yerine koyarak dolaşıyorum onların izlerinde. İzlerini buldukça seviniyorum” dedi.

ŞAŞKINLIKLA İZLEDİLER

Namık Kemal’in Menapirzade Nuri Bey ve Reşat Bey’le birlikte Paris Komünü’ne katılan üç Türk’ten biri olduğunu hatırlatan Topuz, “Reşat Bey, Namık Bey ve Nuri Bey komüncü oluyorlar. Tabii Osmanlı’da bunlar yok, ilk kez görüyorlar ve şaşkınlıkla izliyorlar. Reşat Bey ve Namık Kemal döndüklerinde Osmanlı’da İbret’i kurarak, burada gördüklerini ilk kez anlatıyorlar. İşçi hareketlerini, Enternasyonal Marşı’nın nereden çıktığını, ilkelerini aktarıyorlar. Bunları yazan Reşat Bey. Namık Kemal de destekliyor. 10 gündür onların izinde keyifli bir yolculuk sürüyorum” dedi.

Haberin Devamı

"BEN KOMÜNİST FALAN DEĞİLİM"

1952'den bu yana Paris'te yaşayan Hıfzı Topuz, Abidin Dino, Avni Arbaş, Pertev Boratav'dan, Avni Arbaş'a  Sabahhattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi gibi 'Parisli Türklerin' yüksek lisans yapmak için geldiklerini ve Sorbonne yakınlarında bir pansiyonda kaldıklarından söz etti. O zamanlar gazeteci olduğundan sık sık ziyaretlerine gidip onlarla röportaj yaptığını söyleyen Topuz en ilginç ve kendisini en gülümseten anıları arasında Çetin Altan'ın metrodaki bağırmalarını anlattı.

"Çetin Altan’layız. Metroda aşka geldi ‘ben komünistim’ diye bağırdı... O zaman komünistler Moskova’ya derlerdi ya, Çetin Altan’ın evi de Moskova Sokağı’ndaydı. Ben ‘Çetin bak, şu karşısaki sivil polis sana bakıyor’ diye korkutunca,  ‘ben komünist falan değilim’ diye bağırdı. "

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!