Spor yaparken veya yolda yürürken ayaklarınızda ya da baldırlarınızda ağrı hissediyorsanız periferik damar hastalığınız olabilir. Genellikle vitrin önlerinde mola vererek ağrının geçmesinin beklenmesi nedeniyle halk arasında ‘vitrin hastalığı’ olarak bilinen bu sorunu yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Peki periferik damar hastalığı neden oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarını ortaya çıkarıyor? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGöğüs ağrısı, bilinç kaybı, ani kafa karışıklığı veya şiddetli baş ağrısı gibi alışılmadık semptomlarınız varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekiyor. Çünkü Periferik damar hastalığınız olabilir. Peki, Periferik damar hastalığı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Periferik Damar Hastalığı Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Damar tıkanıklığı sorunu yaşayan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Mevcut tedavi yöntemleriyle 100 hastadan 2'sinin bacağının kesilmesi sonucu ortaya çıkarken damar içindeki kireçlerin temizlendiği aterektomi yöntemiyle uzuv kayıplarını en aza indirmek amaçlanıyor.
#Periferik Damar HastalığıBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından tatilini geçirmek üzere eşi Emine Erdoğan ile birlikte Hatay’a gitti. Erdoğan, daha önce tatilleri için Balıkesir'in Ekinlik Adası'nı ya da Antalya'yı tercih ediyordu. Ama bu kez tatil için seçtiği yer farklı oldu. Hatay, AKP'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında kazandığı tek belediye olma özelliğini taşıyor.29 Mart yerel seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın 'kesin alırız' gözüyle baktığı Antalya'yı CHP, Balıkesir'i ise MHP kazandı.
Bir arkadaş toplantısı ya da dost yemeğinde sohbet sırasında konu mutlaka sağlığa geliyor ve ilk beş hiç değişmiyor: Kolesterol, tansiyon yüksekliği, kilo problemi, hangi besinlerin daha faydalı olduğu ve yaşlanmaya bağlı sorunlar. Bunun nedeni, toplumun yüksek kolesterol tehlikesinin farkına varması.
Dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikEhliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu, sürücü belgesi sahibi olmak için gerekli belgelerden birisi olarak sağlık raporuna ihtiyacı bulunan vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınav sürecini ile birlikte niteliğe sahip olan ehliyet için sağlık raporu, belirli kurumlardan temin edilebiliyor. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Ehliye Sağlık RaporuVertigonun bir hastalık olmaktan ziyade birçok hastalıkta meydana gelen bir semptom, yani belirti olabileceğini kaydeden Ekol Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, vertigoya neden olan hastalıkların genel olarak santral (merkezi sinir sistemi ile ilgili) ve periferik (iç kulaktaki denge organları ile ilgili) olarak sınıflandırıldığını kaydetti.
#İzmiFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkKOVİD-19 her zaman herkeste farklı seyir gösterebilen bir enfeksiyon ama genelde hastalığın süresi iki, bilemediniz üç hafta ile sınırlı.Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor.Ne var ki, yeni bazı gözlemler beklenenden daha çok olguda Kovid-19’da iyileşme sürecinin haftaları, hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor.***Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Kovid-19 beynimizi çok seviyor” dedi ve şunları anlattı
#İzmirÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Kalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
#KalpVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#Kolesterol