Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2019 11:20
Ülkemiz nüfusunun yüzde 13,7’sinde görülen, yani 10 milyonun üzerinde insanı doğrudan ilgilendiren diyabet hastalığı, en çok ayakları vuruyor.
Diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinde diyabetik ayak yaraları görüldüğünü belirten Endokrinoloji uzmanı Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, bu kişilerin en önemli sorunları ve en sık hastaneye yatış sebepleri arasında ayak ülserleri bulunduğunu belirtti. Sıcak havalarda şeker hastalarında görülen bu tarz yaralanmaların, diğer zamanlara göre artış gösterdiği ifade eden Doç. Dr. Cerit, diyabet hastalarında ayak yaralanmaları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
BİRÇOK SORUNA YOL AÇABİLİRDiyabetin insülin hormonunun yokluğu, eksikliği ya da etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve yaşam boyu süren kan şekeri yüksekliği ile karakterize bir metabolizma hastalığı olduğunu belirten, Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, “İnsülin etkisinin yetersizliği sebebiyle, kandaki şeker hücre içine giremez ve kandaki şeker düzeyi yükselir. Kandaki şeker düzeyinin yükselmesine hiperglisemi adı verilir. Sık idrara çıkma, ağız kuruması, çok su içme, halsizlik, çabuk yorulma ve kilo kaybı diyabetin bulguları arasında yer alırken, bu hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde birçok soruna yol açabilir” dedi.
Diyabetlilerin en önemli ve en sık hastaneye yatış sebebi ayak yaraları hipergliseminin, diyabete bağlı kronik komplikasyonlara sebep olduğunun altını çizen Doç. Dr. Cerit, mikrovasküler komplikasyonlar arasında göz, böbrek ve sinir hasarı, makrovasküler komplikasyonlar içinde ise kalp krizi, inme ve ayak ülserlerinin yer aldığını kaydetti. Doç. Dr. Cerit, ayak ülserlerinin, diyabetli kişilerin en önemli sorunları ve en sık hastaneye yatış sebepleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
KANGRENE KADAR GÖTÜREBİLİRDiyabetin ayaklar üzerinde iki olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Cerit, şöyle konuştu: “Birincisi sinir, ikincisi ise damar hasarıdır. Diyabet, ayak ve bacaktaki sinirlere hasar vererek, ağrıya ve sıcak ile soğuğun algılanamamasına yol açar. Sinir hasarının oluşturduğu bu his kaybına “diyabetik nöropati” adı verilir. Diyabetik nöropati yaşayan hastalar ayaklarında meydana gelen travma, yara, kesik ve yanıkları hissedemezken, bu durum ilerleyen aşamalarda enfeksiyona da kapı açar. Diyabetin yol açtığı ikinci önemli sorun ise ayak veya bacaktaki kan akımının azalması, yani damar hasarıdır. Periferik damar hastalığı adı verilen bu durum, yaraların iyileşmesini güçleştirir. Diyabet hastalarının ayaklarında oluşan yara ve enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde kangrene, hatta parmağın ya da ayağın bir kısmının kesilmesine neden olabilir.”
KENDİ BAŞINIZA TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞMAYINDiyabetik hastalarda en sık görülen ayak sorunları arasında ayak cildinde kuruluk ve çatlaklar, mantar, su toplanması, halluks valgus deformitesi (Baş parmak ile birinci tarak kemiğinin birleşme yerinin dışa doğru büyüyerek deforme olması) ve bunyon, nasır, pençe ayak ve tırnak batmasının yer aldığını aktaran Doç. Dr. Cerit, “Hastaların bu sorunları küçümsememesi ve kendi başlarına tedavi yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Bu sorunlar için mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır” uyarısında bulundu.