100 hastadan 2'si bacağını kaybediyor ama bu önlenebilir

Güncelleme Tarihi:

100 hastadan 2si bacağını kaybediyor ama bu önlenebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2016 09:18

Damar tıkanıklığı sorunu yaşayan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Mevcut tedavi yöntemleriyle 100 hastadan 2'sinin bacağının kesilmesi sonucu ortaya çıkarken damar içindeki kireçlerin temizlendiği aterektomi yöntemiyle uzuv kayıplarını en aza indirmek amaçlanıyor.

Haberin Devamı

ıHalk arasında yaygın olarak damar sertliği olarak adlandırılan ‘ateroskleroz’ bu hastaligin  en yaygın görülen türü ve uzuv kaybına neden oluyor. Aterektomi ise damar tıkanıklığında kullanılan yeni tedavi yöntemi. Bacak damarlarında darlık ya da tıkanıklık oluşturan damar sertliğine neden olan birikintilerin mekanik olarak kazınarak çıkartılmasına deniliyor. 

100 HASTADAN 2'SİNİN BACAĞI KESİLİYOR

Prof. Dr. Bora Farsak, ailesinde damar sertliği olanların yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ve erkeklerin kadınlara göre 3-6 kat daha fazla yakalandığını belirtiyor. Ateroskleroz, 50 yaş üzerindeki erkeklerin ortalama yüzde 15’i, 70 yaş üzerindekilerin ise yüzde 20’den fazlasında görülüyor. 100 hastanın 75’inde hastalık kontrol altına alınırken yüzde 2’sinin bacağı kesiliyor. 

Haberin Devamı

100 hastadan 2si bacağını kaybediyor ama bu önlenebilir

Yaş ilerledikçe sıklaşan hastalık, bacak atardamarlarının tıkanması ile birlikte, yürürken ya da merdiven çıkarken baldır kaslarında ağrıya yol açarken dinlenince geçiyor. Hastalık riskini, sigara, hipertansiyon, diyabet, obezite ve hiperkolesterolemi artırıyor. 

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR 

Prof. Farsak, Periferik Arter Hastalığı olan kişilerde uygulamaya başlanılan aterektomi ile kronik tam tıkalı damarlarda % 90 oranında tam açılma sağlandığını ifade ediyor. Bu teknoloji ile birçok hastanın eski sağlığını tekrar kazandığını belirten Farsak, "Uygulamada en önemli nokta; distal yatak denilen uç kısımlarda yani tıkalı bölgenin ilerisinde sağlıklı damar yapısının olması" diyor. 

Kangren olmuş veya ileri derecede beslenmesi bozulmuş damarlarda, yeniden canlanma çok kısıtlı olduğundan bu duruma gelmeden daha erken dönemlerde damar da kan dolaşımını eldeki tüm olanaklarla yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Aksi halde beslenme bozukluğuna bağlı gelişen kangren tablosu uzuv kaybına yol açabiliyor. 

Aterektomi, özel tasarlanmış hibrit ameliyathanelerde, lokal anestezi altında balon ve stent uygulaması ile birlikte hastalarda başarılı sonuçlar veriyor. 3 saat kadar süren operasyon sonrası, hastalar 1 gün sonra problem yaşamadan taburcu ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!