Son yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORAmerika’nın en ‘gurme’ kenti neresi diye sorarsanız, hiç tereddüt etmeden Portland derim. Ben Portland diyorum ama buranın birçok takma adı var: ‘Köprüler Şehri’, ‘Biranın Başkenti’, ‘Huzur Şehri’, ‘Güller Şehri’… Hepsi yakışıyor ama onun yemekle ilgili bir takma adının da olması gerekiyor bence. Ayrıca niye bisikleti çağrıştıran bir adı da yok diye şaşırdığımı hatırlıyorum, caddelerdeki binlerce bisikleti görünce...
#AmerikaSizleri sonbaharda eski bir Rum köyüne davet ediyorum. Dinlerini yaşayamayan insanların saklandıkları mağaraları, anlaşamayan cemaatin karşılıklı yaptıkları kiliseleri ve Safranbolu’yu anımsatan evleriyle Sille farklı hikâyeler barındırıyor. Üç yıl boyunca devam eden restorasyon sonucu şu an görülmeyi kesinlikle hak ediyor.
#KonyaKaraburun Yarımadası’nda ve Sığacık’ta balık yenir. Balıklıova’daki, sahibiyle meşhur <B>Garip’in Yeri</B>’nde<B> </B>(0232 775 50 13), her zaman günlük balık var. Konumuyla dikkat çeken Balıklıova’daki <B>Manzara Restaurant</B>’ın (0232 775 53 95, 0543 465 64 04) tabelalarına yol boyunca rastlayacaksınız. ‘’Deniz kenarı salaştır, servis yavaştır, hesaplar talaştır...’’ diye yazar.
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideDağda kırda sahilde, hatta otoyol kenarında mangal keyfi, Türk kültürünün olmazsa olmazı. Bir parça yeşillik bulduk mu, hemen kuruyoruz mangalı. Mangal delince aklınıza sadece kömürlü olanlar gelmesin. Artık elektrikli, özel taşlı, tüplü modeller de var. Piyasadaki modelleri karşılaştırdık.