Türkiye bölgenin modernleşme öncüsü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bölgenin modernleşme öncüsü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2004 02:26

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in NATO Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarına dün Dolmabahçe Sarayı’nda verdiği yemekte, 19. yüzyıl Osmanlı mutfağının yemekleri ikram edildi.

Cumhurbaşkanı Sezer, eşi Semra Sezer ile konuklarını, Dolmabahçe Sarayı’nın üst katında karşıladı. Resepsiyona NATO liderlerinin tamamı smokin giyerek geldi. Tek istisna ise Başbakan Erdoğan oldu. Erdoğan yemeğin takım elbiseli tek lideriydi. Sarayın merdivenlerinde aile fotoğrafı çektiren liderler Muayede Salonu’nda yemek yedi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in masasında, sağında ABD Başkan George Bush, solunda Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac yer aldı. ABD Başkanı Bush, kırmızı ve beyaz şarap servisinin yapıldığı yemekte, ABD’den getirilen alkolsüz içecekler ile su içti.

Sezer, yemekte özetle şöyle konuştu:

‘Türkiye, soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte, dört bir yanında açılan yeni ufukların bilinci içinde bir dış politika izlemiş ve mevcut yakın tarihi ve kültürel bağlarının da yardımıyla, bölge ülkelerinin modernleşme çabalarına destek olmaya çalışmıştır. Bu amaçla, NATO’nun başlattığı tüm girişim ve operasyonlarda etkin rol oynayan Türkiye, hem çoklu, hem ikili planda elindeki olanakları en yapıcı biçimde kullanmaya ve istikrarın yayılmasına çaba harcamaktadır. Türkiye, yarın (bugün) başlayacak olan Doruk Toplantısı’nı da bu bakış açısıyla değerlendirmekte ve ittifakın geleceğinde önemli bir kilometre taşı olmasını beklediği bu doruğa ev sahipliği yapmasının gerçekten simgesel bir anlam taşıdığını düşünmektedir.’

Liderlere sultan sofrası

19. yüzyıl osmanlı mutfağının en leziz örnekleri olan yemekleri, Feriye Lokontası hazırladı. Yemeğin mönüsü şöyle:

BAŞLANGIÇLAR Lüfer dolması, kabak çiçeği dolması Cunda enginarı ile

Sebzeli kaygana közleme domates sosu ile

ANA YEMEK Izgara kuzu sırtı külbastı, patlıcan söğürme üzerinde baharatlı, zencefilli ve külleme sebze ile.

TATLI VEİÇECEK Güllü ve sakızlı saray lokması, kireç kaymağında kabak tatlısı ve ahududulu tavuk göğsü sarması ile. Kahve,-çay, sakızlı lokma ve Anadolu pestilleriyle
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!