Türkiye bölgenin modernleÅŸme öncüsü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bölgenin modernleşme öncüsü
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2004 00:00

CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer’in NATO Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet baÅŸkanlarına dün Dolmabahçe Sarayı’nda verdiÄŸi yemekte, 19. yüzyıl Osmanlı mutfağının yemekleri ikram edildi. CumhurbaÅŸkanı Sezer, eÅŸi Semra Sezer ile konuklarını, Dolmabahçe Sarayı’nın üst katında karşıladı. Resepsiyona NATO liderlerinin tamamı smokin giyerek geldi. Tek istisna ise BaÅŸbakan ErdoÄŸan oldu. ErdoÄŸan yemeÄŸin takım elbiseli tek lideriydi. Sarayın merdivenlerinde aile fotoÄŸrafı çektiren liderler Muayede Salonu’nda yemek yedi. CumhurbaÅŸkanı Sezer’in masasında, sağında ABD BaÅŸkan George Bush, solunda Fransa CumhurbaÅŸkanı Jacques Chirac yer aldı. ABD BaÅŸkanı Bush, kırmızı ve beyaz ÅŸarap servisinin yapıldığı yemekte, ABD’den getirilen alkolsüz içecekler ile su içti.Sezer, yemekte özetle şöyle konuÅŸtu:‘Türkiye, soÄŸuk savaşın sona ermesiyle birlikte, dört bir yanında açılan yeni ufukların bilinci içinde bir dış politika izlemiÅŸ ve mevcut yakın tarihi ve kültürel baÄŸlarının da yardımıyla, bölge ülkelerinin modernleÅŸme çabalarına destek olmaya çalışmıştır. Bu amaçla, NATO’nun baÅŸlattığı tüm giriÅŸim ve operasyonlarda etkin rol oynayan Türkiye, hem çoklu, hem ikili planda elindeki olanakları en yapıcı biçimde kullanmaya ve istikrarın yayılmasına çaba harcamaktadır. Türkiye, yarın (bugün) baÅŸlayacak olan Doruk Toplantısı’nı da bu bakış açısıyla deÄŸerlendirmekte ve ittifakın geleceÄŸinde önemli bir kilometre taşı olmasını beklediÄŸi bu doruÄŸa ev sahipliÄŸi yapmasının gerçekten simgesel bir anlam taşıdığını düşünmektedir.’Liderlere sultan sofrası19. yüzyıl osmanlı mutfağının en leziz örnekleri olan yemekleri, Feriye Lokontası hazırladı. YemeÄŸin mönüsü şöyle: BAÅžLANGIÇLAR Lüfer dolması, kabak çiçeÄŸi dolması Cunda enginarı ileSebzeli kaygana közleme domates sosu ileANA YEMEK Izgara kuzu sırtı külbastı, patlıcan söğürme üzerinde baharatlı, zencefilli ve külleme sebze ile.TATLI VEİÇECEK Güllü ve sakızlı saray lokması, kireç kaymağında kabak tatlısı ve ahududulu tavuk göğsü sarması ile. Kahve,-çay, sakızlı lokma ve Anadolu pestilleriyleÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!