Paylaş
DOMATES KONSERVESİ
Evde konserve yapılmaz diye düşünüyor, konserve olarak hep hazırlarını kullanıyorsanız bu tarifle tanışmanızın zamanı gelmiş de geçiyor bile demektir. Çünkü bilirsiniz...En güzeli ev yapımı olandır:
DOMATES KONSERVESİ
MALZEMELER
5 kg taze domates
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3-6 tane yaklaşık bir litrelik cam kavanoz, metal kapaklı olanlardan. Kavanozun büyüklüğü önemli değil ama kapak plastik olmaz, mutlaka metal/teneke kapaklı olacak.
YAPILIŞI
Domateslerin kabukları soyulur ve kuşbaşı doğranır. (Domatesleri ya elma soyar gibi soyarsınız veya alt kısmına X işaretinde sadece kabuğu kesilecek şekilde hafif kesersiniz, önce kaynar suya 45 saniye batırıp çıkarır sonra 45 saniye buzlu soğuk suya daldırırsınız, domatesin kabukları zar gibi kendiliğinden soyulduğunu görürsünüz. Bütün domatesleri soyulup küp küp doğrandıktan sonra, iki avcunuzun içinde hafif suyunu sıkarak derin bir tencereye alırsınız. Diğer malzemeleri de ekleyip, önce yüksek ateşte kaynatın, sonra altını kısıp ara ara karıştırarak bir saat kadar pişirin. (Suyunu süzmeden yapılırsa, pişme aşamasında çok sulanır ve pişmesi çok uzun sürer, sıkılan suyu isterseniz, başka şekilde değerlendirebilirsiniz, çorbada falan veya tuz atıp domates suyu olarak içilir).Bir saatin sonunda domatesleri hala kaynamaktayken, kavanozları oldukça sıcak suda durulanır, cam kavanoz olduğu için sıcağa dayanıklı olması lazım. Ve kaynayan domatesleri sıcak sıcak kavanozları iki parmak eksik kalacak şekilde doldurulur.
Ağzı iyice sıkıca kapatılır ve ters çevrilir. (Bu aşamada kavanozlar oldukça sıcak olur, ellerimize dikkat edelim).Bütün domatesler kavanozlara yerleştirilip ters çevrildikten sonra soğuyana kadar bekletilir. Soğuduktan sonra normal oda sıcaklığında veya kilerde saklanır. Dolaba koymaya gerek kalmaz. Tüm kış boyunca domateslerin pahalı olduğu zamanlarda, bu konserve istenilen her türlü yemeklerde kullanılabilir. Konserveyi yaptıktan sonra arada bir kontrol etmekte fayda var, eğer üzerinde beyaz pamuklanma başlıyorsa, kavanozun kapağı hava alıyor demektir, hemen onu açın, üzerinden bolca miktarı atın ve altta kalanını başka bir kaba alıp buzdolabına koyun veya hemen kullanın. Bunu önlemek için, ilk yapılış aşamasında kapağın iyice kapatılması ve kavanozun soğuyana kadar ters çevrilmesi çok önemli.
Afiyet olsun.
SARIMSAKLI DOMATES SOS
Biraz daha bol aromalı bir tarif hazırlamak, içine sevdiğiniz farklı tatları da dahil etmek isterseniz sizi hemen bu tarifimize doğru alabiliriz. İçine ekleyeceğiniz sirke ve zeytinyağı sayesinde tam bir kahvaltılık sos olarak değerlendirebileceğiniz gibi dilerseniz onunla menemen hazırlayarak da kahvaltılarınızı şenlendirebilirsiniz.Çok amaçlı sos:
SARIMSAKLI DOMATES SOS
MALZEMELER
Yarım bardağı çay kadar zeytinyağı
bir yemek tabağı kadar biber
3-4 adet domates
4 diş sarımsak
Tuz
Pulbiber
YAPILIŞI
Önce birerleri yıkayalım. Kurulayalım ve 2 ye -3 e bölelim. Tavamıza zeytinyağını alalım.Ocağımızda biberleri de ekleyerek kavuralım. İstediğimiz kıvamda pişince sarımsakları ekleyelim. Soyup doğradığımız domatesleri ekleyelim.Tuz ve pulbiberini ekleyelim. Karıştıralım. Bir kapak eritelim ve domatesler yumuşayıp çok azıcık suyunu çekene kadar ocakta tutalım. bukadar gelsin yine taze ekmekler. Çaylar acı sevmiyorsak farklı bir çeşitle yapabiliriz.
Afiyet olsun.
KÖZ BİBERLİ KAHVALTILIK SOS
Mezesinden turşusuna, salatasından ezmesine her haline bayıldığımız kapya biberlerle başlıyoruz. Ekmeğe sürmeye doyamayacağınız, bir kez yapınca, hemen kavanozlarca hazırlayıp her gün yemek isteyeceğiniz bir lezzet...
MALZEMELER
2 kilo linda domates
4 kilo közlenmiş kırmızı kapya biber
1 baş sarımsak
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 bağ maydanoz
YAPILIŞI
Kırmızı kapya biberleri fırında közleyip, sıcak sıcak poşete koyuyoruz. Bu şekilde yaparsak çok çabuk soyuluyor.15 dakika poşette beklettikten sonra kabuklarını soyuyoruz. İçindeki tohumların hepsini temizleyip, küçük küçük doğruyoruz.Kabuğunu soyup, küp küp doğradığımız domatesleri tencereye alıp, suyunu hafif çekene kadar pişiriyoruz.
Doğradığımız kırmızı biberleri domates sosuna ekliyoruz. 1 baş sarımsağı doğrayıp, ilave ediyoruz. Sirke ve zeytinyağını ekleyip, tuzunu atıyoruz.10 dakika kaynadıktan sonra doğradığımız maydanozları ekleyip, karıştırıyoruz. 1-2 dakika bu şekilde kaynadıktan sonra kaynamaya devam ederken konservelere koyup, yeni kapaklar ile ağzını kapatıp, ters çeviriyoruz.Hepsi dolduktan sonra kavanozların üzerini tamamen kapatacak şekilde poşetle kaplayıp, üzerine sofra bezi örtüyoruz. Bu işlem daha iyi vakum yapılması için. Tadına baktım gerçekten harikaydı. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
SARIMSAKLI KURU DOMATES
Eğer domatesli tarifleri görünce "Ben artık taze domates bulamam ki buralarda" diye düşündüyseniz hiç üzülmeyin, mis gibi kurutulmuş domateslerle de efsane sosu hazırlayıp kavanozlara doldurabiliriz.O, bir sos değil, sostan çok daha fazlası:
SARIMSAKLI KURU DOMATES
MALZEMELER
1 kase kurutulmuş domates
1 avuç doğranmış ceviz
1 tane sarımsak (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı mısır
2 yemek kaşığı limon
Göz kararı nar ekşisi
Göz kararı maydanoz
Göz kararı zeytinyağı
Göz kararı tuz
YAPILIŞI
Göz kararı kuru domates yıkanıp yumuşayana kadar haşlanır ve süzülür. Bir kasenin içine rendelenmiş sarımsak, doğranmış ceviz, mısır, zeytinyağı, limon, maydanoz, nar ekşisi eklenip süzülen domateslerle karıştırılır. İstenildiği kadar tuz eklenip servis edilir.
Afiyet olsun.
LUTENİTSA
En sevdiklerimizi, en lezizz halleriyle bir araya getiriyor, kavanozlara doldurup her sabah tekrar tekrar yemek üzere dolaba kaldırıyoruz. Biber, domates ve patlıcanın buluştuğu bu sosu, kaşık kaşık yemek isteyeceksiniz.
LUTENİTSA
MALZEMELER
4 kg etli domates
2 kg salçalık kırmızı biber
1 kg patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
Çubruka (baharat)
Tuz
YAPILIŞI
Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin.Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin.
PÜF NOKTALARI
Patlıcan ve biberlerinizi közde közleme imkanınız var ise közde közlemeniz daha lezzetli yapacaktır. Ancak yok ise fırında ya da ocakta da közleyebilirsiniz. Fazladan közlediğiniz patlıcan ve biberlerinizi poşetleyerek dondurucuya kaldırabilirsiniz. Hazır közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerden de kullanabilirsiniz.Sosunuzu iyice sterile edilmiş cam kavanozlara, kaynama sıcaklığındayken doldurursanız bir sene tazeliğini koruyacaktır.Soslarınızı serin ve kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtıktan sonra dolabınızda saklayabilirsiniz.Daha fazla sos elde etmek için malzemelerinizi arttırabilirsiniz.
Afiyet Olsun…
Paylaş