İstanbul'un Fatih ilçesinde Beyazıt'ta sembol haline gelen Hüseyin Avni Dede, 58 yıldır aynı çınar ağacının altında kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satıyor. Hüseyin Avni Dede hayat serüvenini anlatırken, “İlk sergimi açtığımda babamın kitaplarıyla başladım. Babam büyük bir tüccardı. Şiir uğruna işini kaybetti. Bu sırada da 2 tane yazlık, 2 tane kışlık ve 2 dükkanda kaybolmuştu. Böylelikle o 40 yaşında ceketiyle kaldı. Bunlar olduğunda ben 10 yaşındaydım ve ondan bir tecrübe edindim." ifadelerini kullandı.
#İstanbul2009 yılında iki arkadaş tarafından kurulan Paşa Fırını, bugün Türkiye ve yurtdışında toplam 36 şubeye ulaştı. Almanya ve Türkiye’de iki üretim tesisi bulunan Paşa Fırını’nın yeni yatırım için de hazırlıklarını tamamladığını anlatan yönetim kurulu üyesi Mansur Boran, “Asıl hedefimiz 5 yıl içerisinde 200 şubeye ulaşmak” dedi.
#Paşa FırınıBildiğimiz ekmek fırınlarından değil onlar. Fırıncılığı kafe ve pastane kültürleriyle harmanlayan yeni nesil fırınlar giderek çoğalıyor. Gösterişli ve çeşitli lezzetteki ekmeklerinin yanında müşterilerine başka başka seçenekler de sunuyorlar. Emkeğinizin yanında pastanızı da alabilir ya da oturup bir çay, kahve içebilirsiniz. Ya da özel ekmek sipariş edebilirsiniz.
Yeşilçam efsanesi, ilk Altın Portakal’ın “en iyi erkek oyuncu”su, aynı zamanda antikacı ve koleksiyoner İzzet Günay ve eşi İpek Hanım’la Bodrum’daki yazlıklarında buluştuk. 90 yaşına girecek sanatçıyla 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk. Sanki 20’nci yüzyılla 21’incisi arasında siyah-beyaz bir köprü gibi. Hem sakal-bıyık bırakmayan jilet gibi bir nesilden geliyor hem de hayatında hiç cep telefonu tuşuna basmamış. Telefonlarına eşi baktığı için konuya da oradan girdik zaten...
#İzzet GünayÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulGeçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#Modaİlk gün bayramlıklar giyilecek, büyükler ziyaret edilecek, 7’den 70’e tüm aile bayram sofrasında bir araya gelecek. Çocuklar harçlıklarıyla alacakları oyuncakların, büyükler herkesin karnını doyurmanın, gençler arkadaşlarıyla buluşmanın peşinde olacak. Peki ya ilk bayram gününden sonra? Hele de bayram neşesi limonata kıvamındaki bahar havasıyla buluşunca çoğumuz kendimizi Ege’ye, Akdeniz’e inen tatilcilerden boşalan şehir sokaklarına atacağız. Özellikle İstanbul ‘sakinleşince’ pek güzel oluyor. Biz de ekipçe yola çıktık, bu havalarda gezmek için İstanbul’un en güzel rotalarını yazdık. Bu hafta Avrupa Yakası’ndayız; haftaya önce bir vapur turu, sonra da ver elini Anadolu Yakası...
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıGünübirlik gezilecek, öylesine göz gezdirilecek bir şehir değil Bursa. Görülmesi gereken, şiirlere romanlara konu olmuş ne çok yer var... Ama bu kez biz herkesin yolunu düşürmediği yerleri adımlayalım. Bildiğimiz ‘Bursa’da gezilecek yerler’ listelerinin dışındaki yerleri de gezelim birlikte.
#SeyahatRamazan denince zihnimizde ilk canlanan, fırından yeni çıkmış, tutarken el yakan o sıcacık pideden koparılacak parça olur. İftar vaktiyle birlikte üzerine süreceğimiz tereyağının kokusu burnumuza gelir. Peki, bu geleneksel lezzetimizi en iyi neresi yapıyor? Hangisi üzerine yumurta sürüyor, çörekotu serpiyor? Pidenin en iyilerini jürimiz sıraladı.
#Ramazan