Güncelleme Tarihi:
1- NİTELİKLİ UN KULLANIYOR
Peleki, İstanbul
İsmi Karadeniz’e özgü, ekmek pişirilen ve taştan yapılmış tepsiden geliyor. Teşvikiye’de 1987’den beri hizmet veren fırının sahipleri Rize, Hemşinli. Ayfer Yavi ununun nitelikli olduğunu ve günde iki defa pide çıkardıklarını söylüyor. Murat Bozok ve Ebru Erke de öneriyor. (0212) 241 66 56
2- İKİ ASIRLIK GEÇMİŞ
Tarihi İsmail’in Has Ekmek Fırını, İstanbul
Çengelköy’de... Koray Günyaşar “İki asra yakın bir geçmişi var, ustalık nesilden nesile aktarılıyor” diyor. Fırın 24 saat açık, sahurda sıcacık pide yemek isteyenler ziyaret edebilir. Murat Bozok ve Tahir Tekin Öztan’ın da önerisi. (0216) 321 56 88
3- ADETA BİR EKMEK LABORATUVARI
Pasto, Bursa
Dört kuşaktır fırıncı bir ailenin dükkânı. İşin başındaki Hakan Doğan asırlık mayalarla çalışıyor. Ayfer Yavi “Adeta bir ekmek laboratuvarı” diyor. Klasik Bursa pidesi veya sert hamurlu Bingöl pidesi gibi farklı çeşitler bulabiliyorsunuz. (0224) 241 45 21
4- İYİ MALZEME, İYİ USTALIK
Akmanoğlu Fırını, İstanbul
Eyüpsultan Camisi’nin karşısında... 1883’te açılmış. Tahir Tekin Öztan “100 yılı aşkın zamandır ara vermeden bu işi yapıyorlar” diyor. Murat Bozok pidelerinin yanı sıra simit ve ekmeklerinin de çok iyi olduğunu söylüyor. (0532) 499 18 83
5- ADI PAŞADAN, TADI ODUNDAN
Yedi Sekiz Hasan Paşa Fırını, İstanbul
1893’ten bu yana Beşiktaş’ın simgelerinden. İsminiyse fırını açan Osmanlı mareşali Hasan Paşa’dan alıyor. Tüm ürünler odun ateşinde pişiyor. Şef Murat Bozok pideleri için kuyruğa girmeye değeceğini söylüyor. (0212) 261 97 66
6- FIRIN VE PASTANE BİR ARADA
Tarihi Petek Fırını, İstanbul
Kadıköy’ün tarihi çarşısında. İftariyelik alışverişinizi civardaki dükkânlardan yaptıktan sonra pidenizi ve tatlılarınızı da buradan alabilirsiniz. 1936’dan bu yana aynı adreste faaliyet gösteren bir fırın ve pastane. Çiğdem Alagök öneriyor. (0216) 345 41 18
7- ACI MAYADAN, KATKISIZ
Selimiye Taş Ekmek Fırını, Konya
Tarihçesi 1684 yılına dayanan, 7 kuşaktır bu işin yapıldığı tarihi bir mekân... Kent merkezindeki Kılıçarslan Meydanı’nda. Acı mayadan katkısız ekmek yapıyorlar. Az ama öz ürünleri var. Pide ve ekmekler taş fırında pişiyor. (0332) 351 61 19
8- ŞERBETLİ TATLI DA VAR
Akyıldız Fırın, İstanbul
Kurtuluş’ta. Akşam saat 23.00’e kadar açık. Bora Bozankaya çok iyi bir fırın olduğunu söylüyor. 1992’den beri faaliyet gösteriyor. Vitrinlerine her gün taptaze ekmek çeşitleri, tatlı-tuzlu kurabiyeler, simitler ve şerbetli tatlılar diziliyor. (0212) 250 53 53
9- MİS GİBİ KOKULAR...
Tophane Tarihi Taş Fırın, İstanbul
Koray Günyaşar “Davetkâr kokusuyla insanı içine çeken bir fırın. 130 yılı aşkın süredir açık” diyor. Edirne unu, soğuk su, maya ve tuzla hazırlanan hamurlar elle dikkatlice açılıyor. Yumurta sarısı ve çörekotuyla süslenip 7-10 dakika pişiyor. (0212) 249 11 17
10- KARA FIRINDAN SOFRAYA
Tarihi Basmane Fırını, İzmir
Kuruluş tarihi 1800’lerin sonu. Ayfer Yavi “Basmane’de bir asrı devirdi. Diğer ürünlerinde olduğu gibi pidelerini de kara fırın olarak adlandırılan eski usul fırında, meşe ve gürgen odunu kullanarak pişiriyor. Bu da lezzete yansıyor” diyor. (0232) 483 04 52